Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας απλός κοινωνικός φορέας

Η αναγκαιότητα της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση πήγασε από την ανάγκη της μεγαλύτερης συλλογικής διακυβέρνησης των τοπικών υποθέσεων ώστε να εκφραστούν πιο αυθεντικά οι τοπικές κοινωνίες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι απλά ένας κοινωνικός φορέας της τοπικής κοινωνίας όπως διατείνονται ορισμένοι . Η καθολική ψηφοφορία από όλους τους εγγεγραμμένους πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογή των συλλογικών οργάνων δείχνει τον ακριβή χαρακτήρα της. Είναι τοπική διακυβέρνηση  οργανικό μέρος του συνολικού πολιτικού συστήματος της χώρας με καθορισμένες συνταγματικές αρμοδιότητες. Όπως έγραφε πάνω σ αυτό το θέμα  σε ένα άρθρο του ο Π. Ευθυμίου «…Ο εξοβελισμός της πολιτικής από την αυτοδιοικηση είναι προσχηματικός τουλάχιστον.  Το γεγονός αυτό παρουσιάζεται είτε ως υποκρισία, όσων ομνύουν στην «ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» και μετά την καπηλεύονται κομματικά, είτε ως άλλο ένα δείγμα «τριτοκοσμικής υστέρησης» της Ελλάδας έναντι της ανεπτυγμένης Ευρώπης. Πριν από όλα, όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη όχι απλώς είναι παρόμοια με τα εν Ελλάδι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, δεν υπάρχει καν ασυμβίβαστο στην ταυτόχρονη άσκηση κεντρικού πολιτικού και αυτοδιοικητικού αξιώματος. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένη”

Ο τρόπος εκλογής του Δήμαρχου και Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ σημαντικός για την λειτουργία του θεσμού και το βαθμό εμπιστοσύνης των δημοτών σε αυτόν.  Προφανώς  χρειάζεται περισσότερος χρόνος και πεδίο ωρίμανσης κάποιων αυτοδιοικητικών περιόδων για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη εμπέδωση  της απλής αναλογικής από τους πολίτες ,τους αυτοδιοικητικούς και τα κόμματα.

Τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων παίζουν σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της νέας συλλογικότερης φάσης που διανύει η τοπική αυτοδιοίκηση . Σημαντικότερο όλων όμως είναι η στάση αυτών που θα τεθούν  ως επικεφαλής  συνδυασμών απέναντι στη βάση της λειτουργίας του νέου εκλογικού συστήματος ,την ύπαρξη συγκροτημένης  δημοτικής  παράταξης. Η αυτοτελής λειτουργία της οποίας βεβαίως ενισχύθηκε ουσιαστικά με νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ελπίδα και προσπάθεια όλων πρέπει να είναι η παραγωγική προωθητική  σχέση των  παρατάξεων της πρωτοβάθμιας  αυτοδιοίκησης με τα  πολιτικά κόμματα και το σεβασμό των δεύτερων στις πρώτες που ως εγγύτερες συλλογικότητες είναι και ευρύτερες από τους κομματικούς συσχετισμούς. Φυσικό άλλα και αναγκαίο είναι  οι προγραμματικές επεξεργασίες της κάθε δημοτικής παράταξης  να γίνονται με βάση τις γενικότερες πολιτικές πεποιθήσεις του ελληνικής κοινωνίας αλλά και προφανώς του υπαρκτού ενεργού δίπολου συντήρηση -πρόοδος της πολιτικής ζωής γιατί μόνο έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά δυναμική αποτελεσματικότητα και πηγή ενέργειας.

Ο Σταμάτης Μπεχράκης είναι δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας  και μέλος στο Δ. Σ της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου