Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Πριν και μετά την πανδημία: Οι ανακατατάξεις των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ανακατατάξεις στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αφού πολλές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία τους ύφεση.

Και μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία να εξακολουθούν να φιγουράρουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις, αλλά στην κορυφαία δεκάδα προκλήθηκαν μεταβολές με… αποχωρήσεις και νέες εισόδους, όπως διαπιστώνει το CNBC μετά από ανάλυση των οικονομικών προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το CNBC συνέκρινε στην ανάλυσή του το ονομαστικό ΑΕΠ των κρατών αυτών σε δολάρια ΗΠΑ, όπως αυτό παρατίθεται στη βάση δεδομένων του World Economic Outlook του ΔΝΤ , δηλαδή την αγοραία αξία όλων των παραγόμενων από μια οικονομία αγαθών ή υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στον πληθωρισμό ή τα επίπεδα των τιμών και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπερεκτιμάται ή να υποεκτιμάται η πραγματική οικονομική αξία. Ωστόσο, η επιστράτευση ενός κοινού νομίσματος για τη σύγκριση των τιμών του ονομαστικού ΑΕΠ είναι ένας τρόπος μέτρησης και σύγκρισης των μεγεθών διαφόρων οικονομιών και δίνουν μια εικόνα του πώς επηρεάζονται διαφορετικά από εξελίξεις, όπως η πανδημία.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη:

Πριν την πανδημία:

1. ΗΠΑ

2. Κίνα

3. Ιαπωνία

4. Γερμανία

5. Ινδία

6. Βρετανία

7. Γαλλία

8. Ιταλία

9. Βραζιλία

10. Καναδάς

Μετά την πανδημία:

1. ΗΠΑ

2. Κίνα

3. Ιαπωνία

4. Γερμανία

5. Βρετανία

6. Ινδία

7 Γαλλία

8. Ιταλία

9. Καναδάς

10. Νότια Κορέα

Η Ινδία βλέπει την πλάτη της Βρετανίας
Η Ινδία, που ήταν το 2019 η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, διολίσθησε στην έκτη θέση τον περασμένο χρόνο πίσω από τη Βρετανία και σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του ΔΝΤ από το CNBC θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2023 για να την ανακτήσει.

Όπως και σε άλλες χώρες του πλανήτη τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας έπληξαν σφοδρά την Ινδία, η οικονομία της οποίας αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 8% το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Αν και το Ταμείο προβλέπει για την Ινδία ανάπτυξη της τάξης του 12,5% κατά το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2022, κάποιοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα που έγινε η δεύτερη παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη πίσω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Βραζιλία. Σε έκθεσή τους την Δευτέρα οικονομολόγοι της Bank of America υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο που συνιστά για την αδύναμη ακόμη ανάκαμψη η αύξηση των κρουσμάτων κι υπολόγισαν ότι αν επιβληθεί νέο πανεθνικό lockdown για ένα μήνα, τότε το ετήσιο ΑΕΠ της Ινδίας θα μειωθεί κατά 100 έως 200 μ.β.

Η Βραζιλία έμεινε έξω απ’ την κορυφαία δεκάδα
Η μόνη χώρα που έμεινε εκτός των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών – και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2026, σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC, είναι η Βραζιλία, που υποχώρησε από την ένατη θέση το 2019 στη 12η το 2020. Η Βραζιλία είναι αυτή την περίοδο τρίτη ανά την υφήλιο σε αριθμό κρουσμάτων και δεύτερη σε αριθμό θανάτων, αλλά ο πρόεδρός της, ο αρνητής των μασκών Ζαϊχ Μπολσονάρου, εξακολουθεί να αρνείται επίμονα να επιβάλει ένα πανεθνικό lockdown, που θα μπορούσε να φρενάρει την πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης στο Σάο Πάολο φέρεται να προειδοποίησε με επιστολή του την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για «επικείμενη» κατάρρευση του συστήματος Υγείας της εν λόγω πολιτείας. Η οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 4,1% πέρυσι και αναμένεται να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% φέτος, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ< αλλά οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα δυσκολευθεί να ανακάμψει.

Η Νότια Κορέα στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη
Με την έξοδο της Βραζιλίας από το top ten, η Νότια Κορέα ανέβηκε στη δέκατη θέση, όπου αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC. H Nότια Κορέα ήταν από τις πρώτες εκτός της Κίνας χώρες που κατέγραψαν κρούσματα του κορωνοϊού στις αρχές του περασμένου χρόνου και οι όποιες επιτυχίες κατέγραψε στη μάχη με την πανδημία – σε συνδυασμό με τις ισχυρές εξαγωγές ημιαγωγών – τη βοήθησαν να περιορίσει το 2020 στο 1% τη συρρίκνωση της οικονομίας της.

Τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων πήρε πάλι την ανιούσα, αναγκάζοντας τις Αρχές της Νότιας Κορέας να παρατείνουν μέχρι τις αρχές Μαϊου τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευσης των μεγάλων συναθροίσεων. Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, ο κλάδος της μεταποίησης και οι εξαγωγές της παραμένουν ισχυρές, η κατανάλωση έγινε σταδιακά πιο ανθεκτική στα ξεσπάσματα του κορωνοϊού χάρις εν μέρει στις διαδικτυακές αγορές, αλλά παραμένουν αδύναμοι οι κλάδοι της εστίασης, της φιλοξενίας σε καταλύματα και της ψυχαγωγίας, όπως επεσήμαναν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα οικονομολόγοι της Capital Economics. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,6% φέτος για την οικονομία της Νότιας Κορέας.

Πηγή