Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τελική ευθεία για τις κατανομές της Επιστρεπτέας 7 – Έρχεται το “bonus” του 35% από τις Επιστρεπτέες 1 έως 3

Το Υπ. Οικονομικών, με την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ της 30ης Απριλίου για την Επιστρεπτέα 7, έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο, βάζοντας στο “κάδρο” αυστηρούς ελέγχους για όσους σκεφτούν να κάνουν λαθροχειρίες.

Ουσιαστικά άλλοι 20.000 έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση κι αναμένουν την έγκριση ή μη χορηγήσεων. Στο μεταξύ με τροποποίηση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ημερομηνία 30/4, όπως είχε,  ήδη, ανακοινωθεί από τη Μεγάλη Εβδομάδα δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της τεθείσας προθεσμίας (19η Απριλίου 2021), αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός της ίδιας προθεσμίας.

«Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”» είχε σημειώσει το υπ. Οικονομικών για τη διεύρυνση της δυνατότητας να μπουν την «περίμετρο» προστασίας και άλλοι δυνάμει διακούχοι. Σημειώνεται ότι το όλο πρόγραμμα έχει ύψος 1 δισεκ. και άρα τις επόμενες μέρες αναμένουμε να δοθούν τα υπόλοιπα  274 εκατ. ευρώ περίπου σε όσους πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Πάντως έχοντας κατά νου τις «διάφορες τυμβωρυχίες» που έγιναν με κατάθεση μαϊμού στοιχείων σε προηγούμενους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το Υπ. Οικονομικών  έχει με την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ της 30ης Απριλίου έχει αυστηροποιήσει το όλο πλαίσιο βάζοντας στο «κάδρο» αυστηρούς ελέγχους.

Όπως αναφέρεται στη 2η παράγραφο της τροποποίησης σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, με σκοπό είτε την υπαγωγή είτε την προσαύξηση του ποσού της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ μπορεί:

• να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία

• να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,

• να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου

• να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα όμως με το «μαστίγιο» των ελέγχων και καθώς ολοκληρώνεται όπως φαίνεται ο κύκλος της Επιστρεπτέας ως μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί με σχετική έκδοση απόφασης η εξαγγελία του Μαρτίου όπου προβλέπεται η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021.

Στη συνέχεια, όπως είχε αναφερθεί σε ανακοινώσεις της κυβέρνησης στις 11 Μάρτη θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τότε ο αναπ. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου >30%

Το μέτρο αυτό, όπως είχε τονιστεί τότε, αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

www.news247.gr