Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τι εισηγείται ο Θανάσης Πετράκος για τον εκλογικό νόμο

Εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Πετράκου για το «Νομοσχέδιο αλλαγής του Εκλογικού Νόμου και άλλες διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση». Τι σημειώνει:

Η  ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ  ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ   ΤΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας το  «μπαράζ» των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων  αποφάσισε  να καταργήσει και αυτή την  νοθευμένη – κολοβή   Απλή Αναλογικής των  δύο γύρων του ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσει το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης .

Είναι γνωστό ότι αμέσως     μετά την εκλογή  της με διαδοχικά νομοθετικά πραξικοπήματα , χωρίς σοβαρές αντιστάσεις δυστυχώς από το ΣΥΡΙΖΑ , «ξήλωσε» στην πράξη τον  νόμο του της  Απλής Αναλογικής ακυρώνοντας στη πράξη τα αποτελέσματα των εκλογών, υποβάθμισε πλήρως τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφερε τις περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία πραξικοπηματικά είχε δώσει στην παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη το 60%!!!  και κατάργησε το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων

Τώρα κατέθεσε   έναν νέο   αντιδημοκρατικό  και καλπονοθευτικό  νόμο  για την Αυτοδιοίκηση πολύ χειρότερο  από όλους  τους καλπονοθευτικούς νόμους του παρελθόντος.  Το   νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο  καθαρής  ΚΛΟΠΗΣ της λαϊκής ψήφου. Διότι: α) «Κλέβει» κυριολεκτικά η  παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη τη  ψήφο  των πολιτών, οι οποίοι όσο ποσοστό και να πάρουν στο πρώτο γύρο θα διαθέτουν το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων  ,β) μειώνει  το  όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το 50%+1   στο 43%, γ) βάζει όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια   το 3% δ) μειώνει τον αριθμό των Συμβούλων άρα αυξάνει πολύ πάνω από το 3%  το όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια     και  ε) Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και καταργεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και την ξεχωριστή  κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια με σκοπό να κομματικοποιήσει ακόμη περαιτέρω την αυτοδιοίκηση και  εμποδίσει τη  συμμετοχή ενεργών πολιτών στις υποθέσεις του τόπου  που ζουν  .

Συνεπώς το νομοσχέδιο αυτό είναι  νομοσχέδιο καθαρής  ΚΛΟΠΗΣ της λαϊκής ψήφου και ότι πιο αντιδημοκρατικό  θεσμικό έκτρωμα έχει υπάρξει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.    Στοχεύει να   εγκαθιδρύσει  έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και   αυταρχικό τρόπο  διοίκησης  αφού ενισχύει ακόμη περισσότερο του «ενός ανδρός αρχή» ,δηλαδή το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε βάρος των συλλογικών οργάνων και  να επιβάλει το  διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση δημιουργώντας  ασφυκτικό πλαίσιο για τους ανεξάρτητους  αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς.

  Η  απέχθεια   της κυβέρνησης της Ν.Δ.  και των στελεχών της ενάντια στην Απλή Αναλογική είναι    μια βαθιά αντιδημοκρατική    αντίληψη διότι δεν δέχεται  την βασική αρχή  της Δημοκρατίας ότι η ψήφος του κάθε πολίτη είναι ισότιμη με την ψήφο του διπλανού του  ,ούτε ότι    έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά .  Δείχνει όμως και  φόβο   απέναντι στον  έλεγχο   και τη διαφάνεια που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων  στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζουμε στη Ν.Δ. και στα στελέχη της  ότι  όλα τα μέχρι τώρα καλπονοθευτικά συστήματα που διαμόρφωναν  «ισχυρές» τοπικές   εξουσίες , οδήγησαν σε φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και αδιαφάνειας  .Οδήγησαν π.χ. στη Θεσσαλονίκη   στην καταλήστευση των ταμείων του δήμου επί ημερών Παπαγεωργόπουλου. Συνολικά  με  τα    καλπονοθευτικά συστήματα που διαμόρφωναν «ισχυρές»  πολιτικές εξουσίες οδηγήθηκε η Ελλάδα  στη  χρεοκοπία και σε μαρασμό οι τοπικές κοινωνίες.

Η  Απλή Αναλογική  ,δεν είναι μόνο το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ σύστημα που αποτυπώνει με ακρίβεια τη λαϊκή θέληση, αλλά  συμβάλει στην ενίσχυση της αντίληψης  ότι  οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται ούτε «πολίτες-πελάτες» ούτε «Λουδοβίκους». Αντίθετα  έχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες, καθώς και από έντιμους και ικανούς αυτοδιοικητικούς, που να  υποστηρίζουν ανυποχώρητα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, που να  μπορούν να παράγουν έργο ουσίας, να ενώνουν και όχι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας πίστη στη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία και ισχυρή πολιτική βούληση να συγκρουστούν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένα.

Η  Απλή Αναλογική  ,υποχρεώνει  επίσης τον Δήμαρχο  και τον Περιφερειάρχη να ασκηθούν στο να  πείθουν με επιχειρήματα και όχι στο να διοικούν με  στρατιωτική λογική .Συμβάλει στο να ενισχύσει  τον  σεβασμό  στη διαφορετική άποψη, στον   εμπεριστατωμένο  διάλογο ,και στην    επί της ουσίας αντιπαράθεση, για την   διατήρηση  της «κυβερνητικής» επάρκειας των Δήμων  και των Περιφερειών .

Η απάντηση στη θεωρία  της «κυβερνησιμότητας» είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως θεσμική και νομική. Ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Εμείς είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού και προτείνουμε οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή. Να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό  σύστημα και να καθιερωθεί η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το   Συμβούλιο, στο οποίο η Δημοτική και αντίστοιχα η Περιφερειακή   Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Τούτο θα επιτυγχάνεται στη βάση μιας δημόσιας προγραμματικής συμφωνίας – συνεργασίας και σύγκλισης των προγραμμάτων των παρατάξεων. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη Δημοκρατία ,τον έλεγχο ,την διαφάνεια  και  διασφαλίζει  την ανακλητότητα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όταν δεν εφαρμόζει τις προγραμματικές συμφωνίες των παρατάξεων από τους   Συμβούλους που τον εξέλεξαν.

Καλούμε  όλους τους αιρετούς αλλά και όλους τους    πολίτες που πιστεύουν στη Δημοκρατία ανεξάρτητα  άλλων ιδεολογικών αντιλήψεων , να μην επιτρέψουμε  να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και να καταργήσει αυτή την ατελή έστω Απλή Αναλογική που υπάρχει σήμερα. Να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε την καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής  με ένα γύρο και έμμεση εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Να αγωνιστούμε   για μια Αυτοδιοίκηση  της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης ,της αλληλεγγύης , των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων  του λαού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και όχι τα κέρδη των μεγάλο-εταιρειών.  Το πραγματικό δίλημμα είναι : Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν;. 

 Το διακύβευμα,   είναι κρίσιμο και εξαιρετικά επίκαιρο: Ή Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει ως ένας πυλώνας λαϊκής εξουσίας και συμμετοχής των πολιτών ή θα παραμείνει ένας γραφειοκρατικός, αποστεωμένος θεσμός παραγωγής παραγόντων και παραγοντίσκων προθύμων να υπηρετήσουν τις κεντρικές κομματικές-κυβερνητικές   πολιτικές που θα τους υπαγορευτούν.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ   ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ   ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΠΟ  ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ

 ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ  ΕΚΛΟΓΙΚΟ  ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε το θέμα του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή  εκτιμά ότι :

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας το  «μπαράζ» των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων  με τα οποία:  «ξήλωσε» στην πράξη τον  νόμο   της  Απλής Αναλογικής ,ακύρωσε στη πράξη τα αποτελέσματα των εκλογών, υποβάθμισε πλήρως τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφερε τις περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία πραξικοπηματικά είχε δώσει στην παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη το 60%!!!  και κατάργησε το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων .

Τώρα κατέθεσε   έναν νέο   αντιδημοκρατικό  και καλπονοθευτικό  νόμο  για την Αυτοδιοίκηση πολύ χειρότερο  από όλους  τους καλπονοθευτικούς νόμους του παρελθόντος.  Το   νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο  καθαρής  ΚΛΟΠΗΣ της λαϊκής ψήφου. Διότι: α) «Κλέβει» κυριολεκτικά η  παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη τη  ψήφο  των πολιτών, οι οποίοι όσο ποσοστό και να πάρουν στο πρώτο γύρο θα διαθέτουν το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων  ,β) μειώνει  το  όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το 50%+1   στο 43%, γ) βάζει όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια   το 3%  δ) μειώνει τον αριθμό των Συμβούλων άρα αυξάνει πολύ πάνω από το 3%  το όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια    και  ε) Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και καταργεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και την ξεχωριστή  κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια με σκοπό να κομματικοποιήσει ακόμη περαιτέρω την αυτοδιοίκηση και  εμποδίσει τη  συμμετοχή ενεργών πολιτών στις υποθέσεις του τόπου  που ζουν  .

Συνεπώς το νομοσχέδιο αυτό    στοχεύει να   εγκαθιδρύσει  έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και   αυταρχικό τρόπο  διοίκησης  αφού ενισχύει ακόμη περισσότερο του «ενός ανδρός αρχή» ,δηλαδή το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε βάρος των συλλογικών οργάνων και  να επιβάλει το  διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση δημιουργώντας  ασφυκτικό πλαίσιο για τους ανεξάρτητους  αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους  το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ,αποφασίζει :

  1. Είναι ριζικά και κατηγορηματικά ενάντια στο νέο αυτό νομοσχέδιο διότι : α) «Κλέβει» η  παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη τη  ψήφο  των πολιτών, οι οποίοι όσο ποσοστό και να πάρουν στο πρώτο γύρο θα διαθέτουν το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων  ,β) μειώνει  το  όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το 50%+1   στο 43%, γ) βάζει όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια   το 3% δ) μειώνει τον αριθμό των Συμβούλων  και  ε) Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και καταργεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και την ξεχωριστή  κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών  .
  2. Είναι υπέρ της Απλής και Ανόθευτης  Αναλογικής  ,διότι  είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ σύστημα που αποτυπώνει με ακρίβεια τη λαϊκή θέληση και αποδέχεται την βασική αρχή  της Δημοκρατίας ότι η ψήφος όλων των πολιτών είναι ισότιμες .
  3. Προτείνει οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή με το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής , και η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη να γίνεται από το   Συμβούλιο, στο οποίο η Δημοτική και αντίστοιχα η Περιφερειακή   Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία ώστε  να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό  σύστημα. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη Δημοκρατία ,τον έλεγχο ,την διαφάνεια  και  διασφαλίζει  την ανακλητότητα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όταν δεν εφαρμόζει τις προγραμματικές συμφωνίες των παρατάξεων από τους   Συμβούλους που τον εξέλεξαν.
  4. Ζητάει από την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση όλες τις αρμοδιότητες που είχαν τα Περιφερειακά Συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2019 τις οποίες μετέφερε στην οικονομική επιτροπή στην οποία πραξικοπηματικά έχει δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη των Περιφερειαρχών   .
  5. Τονίζει ότι θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις δημοκρατικές ενέργειες ώστε να αποτραπεί    να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την περαιτέρω υποβάθμιση και κατάργηση των τοπικών  κοινοτήτων .  Για το σκοπό αυτό καλεί όλα τα Περιφερειακά ,Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια  και  όλους τους  αιρετούς σε ένα μέτωπο αντίστασης  στο  αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης