Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η καταστροφή – 55.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη

Μάχη με τον χρόνο για να περιοριστεί η οικολογική καταστροφή που έχει ήδη φτάσει στα 55.000 στρέμματα γης, καθώς και σε δεκάδες σπίτια που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Κορινθία.

Μετά από δύο εικοσιτετράωρα κατά τα οποία επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο της πυρόσβεσης, οι συνθήκες ευτυχώς μεταβλήθηκαν και η χθεσινή νύχτα ήταν η πρώτη κατά την οποία δεν υπήρξε ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη καθώς η άπνοια βοήθησε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πρωί  είναι καλύτερη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η πυρκαγιά μέσα στην ημέρα.

Ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές καύσεις.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά.

Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων διεξάγεται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

«Δεν μας προβληματίζει πλέον»

Για την πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης σε Κορινθία και Αττική μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» o Αντώνης Κούκουζας, πυραγός και πρόεδρος Αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Δυστυχώς ξεκινήσαμε νωρίς με τις δασικές πυρκαγιές. Δύσκολη φωτιά. Πυρκαγιά που ξεκίνησε νύχτα, σε δύσκολη περιοχή. Συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν να επιχειρούν στην περιοχή. Όλοι οι συνάδελφοι ήταν εμβολιασμένοι με περίσσιο πάθος και αυταπάρνηση. Παρότι είναι εν εξελίξει, η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν μας προβληματίζει. Βοήθησε ότι χθες γύρισε ο άνεμος» σημείωσε.

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, τόνισε ότι αυτά ακόμα διερευνώνται. Πάντως, υπογράμμισε, ότι «η πλειοψηφία των πυρκαγιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προέρχεται από ανθρώπινη αμέλεια».

Τι πυροδότησε την καταστροφή

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
  • Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

 

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

  • Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
  • Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
  • Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.

Δέκα φορές πιο τοξική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ακόμα και σε αποστάσεις χιλιομέτρων από το μέτωπο της φωτιάς. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Σύννεφα καπνού και στάχτης τύλιξαν την Αττική και έφτασαν μέχρι και τις Κυκλάδες. Για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Υγείας, με σαφής οδηγίες προς τους πολίτες, συνέστησε να σταματήσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής εκτός σπιτιού και κυρίως τα άτομα αυξημένου κινδύνου. 

Δραματική επίπτωση στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, αναμένεται να είναι μεγάλες όπως εξηγεί στο MEGA ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές.

«Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις πολύ συγκεκριμένες σε ευαίσθητα σημεία του γαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, έτσι ώστε να αναστέλλουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στο περιβάλλον.

Το μέγεθος της καταστροφής στο Αλεποχώρι από ψηλά

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από κάμερα drone που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο.

Η φωτιά έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με τους πυροσβέστες να δίνουν συνεχείς μάχες με τις φλόγες.

Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν από αέρος όλες οι περιοχές που έχουν καεί, κάτι που θα είναι εφικτό όταν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και δεν υπάρχουν καπνοί, δυνατός άνεμος και αεροσκάφη που κάνουν απαγορευτική την πτήση drone πάνω από αυτές τις περιοχές.