Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Χαρίτσης: «Καλωσορίζουμε το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εστίαση»

«Καλωσορίζουμε το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εστίαση- Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση κι όχι ελλιπή κι αποσπασματικά μέτρα», δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

“Μετά από δύο πολύμηνα lockdown και ελλιπή μέτρα στήριξης που άφησαν τις επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σε πανηγυρικό τόνο ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα καλύψει μέρος των εξόδων για τον πρώτο τους ανεφοδιασμό.

Καλωσορίζουμε το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εστίαση. Θα περίμενε βεβαίως κανείς αυτό να εκδηλωθεί νωρίτερα, όχι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, και σίγουρα όχι 24 μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι μια αυτονόητη ενίσχυση που δεν διασφαλίζει όμως την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown. Δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας. Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν της ανάγκες διαβίωσής τους.

Μένει να δούμε αν έστω κι αυτή η αργοπορημένη στήριξη θα αφορά το σύνολο του κλάδου. Ή αν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα μείνουν και πάλι εκτός, όπως αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών αλλά και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Και βεβαίως, θα παρακολουθούμε στενά την χρονική εκτέλεση του προγράμματος. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, καμία νέα καθυστέρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε κάθε περίπτωση, αντί για εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς που προσβάλλουν τους πολίτες, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σοβαρευτεί. Η οικονομία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ασφάλεια.  Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα ημίμετρα και η εμμονική άρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στη δημόσια υγεία και την οικονομία.”