Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

«Έπεσαν οι μάσκες» -Αποκαλύφθηκε η θέση του ΥΠΑΑΤ -Τα «παιχνίδια» με τις προσκλήσεις -Η σθεναρή στάση της Μεσσηνίας και η… παρουσία στο ΣτΕ

Η ώρα της κρίσης για το προϊόν και το… μέλλον της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας φθάνει. Από τη μία οι κινήσεις που γίνονται με διόλου άτυπο περιεχόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και από την άλλη, η υπόθεση της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ κατά της απόφασης Αποστόλου και αναμένεται να εκδικαστεί στις 13 του μήνα.

Πάντως άκρως χαρακτηριστικά είναι τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη στάση του υπουργείου γύρω από την υπεράσπιση της αξίας του “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” και τα… παιχνίδια που γίνονται γύρω από το προϊόν.
Σθεναρή η στάση της Μεσσηνίας απέναντι στο ρόλο της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ που στηρίζει την απόφαση Αποστόλου.
Εμφατικές οι σημειώσεις από τους βουλευτές αλλά και τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ

Στην πρώτη κατεύθυνση σήμερα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Αθήνα και στο ΥΠΑΑΤ εκεί όπου κλήθηκε η πλευρά της Μεσσηνίας να καταθέσει τις απόψεις της με βάση την πρόσκληση που υπήρξε από τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό. Όμως η πρόσκληση δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς ο κ. Λιβανός (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) και ο Υφπουργός κ. Οικονόμου (Βουλευτής Φθιώτιδας) είχαν και… άλλα κατά νου.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Αρχικά, να σημειωθεί παρόντες οι Βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος. Σθεναρή η στάση των Μεσσήνιων προς την κατεύθυνση του να προστατευθεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, οι παραγωγοί και η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις διεθνείς αγορές που αυτή τη στιγμή βάλλεται. Μάλιστα αυτό διατυπώθηκε κάθετα ζητώντας να καταργηθεί η απόφαση Αποστόλου και να μην παραστεί το ΥΠΑΑΤ στην εν λόγω εκδίκαση. Προς την πλευρά της νομιμότητας για το τι σημαίνει ΠΟΠ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Μαντά ο Καθηγητής κ. Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, που συμφωνούσε με τα καθορισμένα που ισχύουν στην Ε.Ε. λέγοντας συγκεκριμένα πως η απόφαση Αποστόλου είναι “παρά φύσιν”.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ… ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Το αξιοσημείωτο ήταν πάντως πως εκεί βρέθηκαν εκπρόσωποι 3 εταιρειών -τυποποιητές και εξαγωγείς από τη Μεσσηνία μέλη της ΠΕΜΕΤΕ και ο ένας του Δ.Σ. της- με την σύσκεψη να κινδυνεύει να τιναχθεί στον… αέρα, καθώς δεν είχε υπάρξει στους υπολοίπους συμμετέχοντες καμία ενημέρωση πως θα ήταν και αυτοί παρόντες, αλλά ούτε και αντίστοιχη πρόσκληση στους υπόλοιπους τυποποιητές από τη Μεσσηνία. Αφού εξελίχθηκε ένα “χοντρό” σκηνικό διαβουλεύσεων τελικά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η σύσκεψη ξεκίνησε, με έναν εκπρόσωπο να συμμετέχει! Πασιφανές πια είναι “παιχνίδι” του ΥΠΑΑΤ με την… επιλεκτικότητα στις προσκλήσεις συμμετοχής απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό και τους υπόλοιπους τυποποιητές της Μεσσηνίας αλλά και τους παραγωγούς.

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΣΕ ΡΟΛΟ… ΠΙΛΑΤΟΥ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Εδώ, λοιπόν, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα για τον ρόλο που παίζει εδώ και καιρό, δήθεν του… Ποντίου Πιλάτου για το θέμα το Υπουργείο, αλλά στην πραγματικότητα στην βάση των όσων συμβαίνουν και έχουν αποκαλυφθεί, κάθε άλλο παρά αμέτοχο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι και αυτό είναι πασιφανές πια για το σε ποια κατεύθυνση πλέον “κλίνει”. Άλλωστε, με ανακοίνωσή της η Ομάδα Διαχείρισης και προστασίας του ΠΟΠ -αφού ξεκαθάρισε γιατί απείχε από την σύσκεψη (δείτε εδώ)- κατήγγειλε πως  “...η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και ταυτόχρονα ετοιμάζεται δυστυχώς να στηρίξει την Υ.Α Αποστόλου στο ΣτΕ παρά και ενάντια στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, των Δήμων Μεσσηνίας – Λακωνίας και των οργανώσεων των παραγωγών”.

ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ!!!

Το ΥΠΑΑΤ όπως εκφράστηκε στα αλλεπάλληλα ερωτήματα εμμέσως πλην σαφώς πήρε θέση για να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ υπέρ της ισχύουσας απόφασης Αποστόλου και πλέον είναι η ώρα των ευθυνών για όλους. Ειδικά για το Υπουργείο που μάλλον δεν έχει… καταλάβει τι σημαίνει βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, αφήνοντας στο έλεος της εκμετάλλευσης -εντός και εκτός των τειχών- το μεγαλύτερο brand αγροδιατροφής που κατέχει η χώρα, για να έχει για τους “δικούς” του λόγους ικανοποιημένους κάποιους άλλους, ποιούς άραγε;

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος στον ΥΠΑΑΤ ζητώντας έξι ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αναλυτικά σε δελτίο τύπου του Μεσσήνιου βουλευτή αναφέρεται:

“Όπως είχα κάνει γνωστό, στις 10/03/21, επισκέφθηκα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, στον οποίο παρέδωσα πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο, που αφορούσε την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»,   την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου του 2018 και τον ανταγωνισμό, που αντιμετωπίζει η ελληνική ποικιλία Καλαμών από τρίτες χώρες. 

Σήμερα, στη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε τοποθέτησή μου, ζήτησα από τον κ. Υπουργό τα εξής:

  1. Κατάθεση πρότασης από το Υπουργείο για έναρξη κάθε συζήτησης.
  2. Να καταργήσει την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου.
  3. Να προστατεύσει το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»
  4. Να ξεκινήσει τις διαδικασίες για επέκταση του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» σε Λακωνία, Κυνουρία και Νότια Ηλεία.
  5. Να μην παραστεί το Δημόσιο στο ΣτΕ υπέρ της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.
  6. Να συσταθεί επιτροπή από ειδικούς-Καθηγητές-Φορείς, που θα χαράξουν τη στρατηγική για λύση του προβλήματος και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού τρίτων χωρών.  

Τέλος, δήλωσα στον Υπουργό, πως δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σήμερα για τίποτα, χωρίς να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγικών φορέων.

 

Π. ΜΑΝΤΑΣ: ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, υπό τον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παραμένοντας σταθερός στις απόψεις μου για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα των παραγωγών μας επιτραπέζιας ελιάς, συμμετείχα σήμερα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Με μοναδικό γνώμονα την ανάγκη ο κάθε παραγωγός να αμείβεται ικανοποιητικά για το ποιοτικό προϊόν που παράγει, κατέθεσα στον υπουργό τις θέσεις μου οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

  1. Καθολική και πλήρης προστασία της ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμάτας”, με παράλληλη προάσπιση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, η οποία προϋποθέτει την κατάργηση της υπουργικής απόφασης Απόστολου.
  2. Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών της ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμάτας”, ο οποίος θα επιτρέψει στο προϊόν να γίνει περισσότερο ελκυστικό και θα στηρίξει την αύξηση της παραγωγής και τις εξαγωγές.
  3. Επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς Λακωνίας, νότιας Αρκαδίας και νότιας Ηλείας, οι οποίοι συνδυάζουν κοινά κλιματολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.
  4. Δημιουργία ενός νέου ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) με την ονομασία “Ελιά Καλαμών”, προκειμένου να προστατευθεί κάθε ελληνική ελιά Καλαμών, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και αν παράγεται και με σεβασμό στη νομιμότητα και τους κανονισμούς Γεωγραφικών Ενδείξεων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη συζήτηση και κατόπιν σχετικών ερωτήσεών μου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητή Σέρκο Χαρουτιάν, εξήχθησαν τα εξής χρήσιμα συμπεράσματα:

  1. Η απόφαση Απόστολου σαφώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει ρητά τη χρήση του όρου προέλευσης ενός προϊόντος ΠΟΠ, ως συνώνυμο της ποικιλίας του.
  2. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ, κατοχυρωμένο προϊόν ΠΟΠ να έχει μετατραπεί σε ΠΓΕ με την ίδια ονομασία.
  3. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ, μια κατοχυρωμένη ζώνη ΠΟΠ να διευρύνεται σε ολόκληρη τη χώρα εφαρμογής της.

Είναι προφανές ότι από τη σημερινή συνάντηση δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και δεσμεύσεις. Όμως έστω και στο παρά πέντε της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ, η εκκίνηση του διαλόγου αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια και τελικά η λύση του προβλήματος.»

ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Την ίδια ώρα ο Ευρωβουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Εμμανουήλ Φράγκος κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ για την προστασία της επωνυμίας «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ. Αναλυτικά σημειώνεται:

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 331/20735, ΦΕΚ 648/26.2.2018, το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) ενέταξε στο Ελληνικό Μητρώο ποικιλιών τον ενωσιακά προστατευόμενο όρο γεωγραφικής ένδειξης «Kalamata», ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς «Kalamon», καθιστώντας τον γενικό προς χρήση για επιτραπέζιες ελιές μη ΠΟΠ, είκοσι δυο χρόνια μετά την καταχώριση ΠΟΠ «Elia Kalamatas». Στο FRUMAΤIS o όρος «Kalamata» έχει αναρτηθεί από το ΥΠΑΑΤ ως συνώνυμο της ποικιλίας «Kalamon» από το 2016.

Επίσης ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει ότι έναντι των ενεργειών αυτών, οι παραγωγοί «Elia Kalamatas» ΠΟΠ έχουν καταθέσει ένσταση το 2018 στο Συμβούλιο Επικρατείας της Ελλάδας και αναμένεται η εκδίκαση. Από το 2015 ζητούσαν την αρωγή της Επιτροπής με Κοινοβουλευτικά ερωτήματα E-002829/2015, E-000459-17, Ε-005399/2017 και  E-004397/2020.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Η καταχώρηση του προστατευόμενου γεωγραφικού όρου «Kalamata» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της Ελλάδος και στο FRUMATIS ως γενικός όρος συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, δίχως την έγκριση παραγωγών, αποτελούν παράβαση του Κανονισμού 1151/12 Άρθρο 13.2, και Κανονισμού 637/2019 Άρθρο 2.2;

2) Τι προτίθεται να κάνει η Επιτροπή για την προστασία της «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ από προϊόντα μη ΠΟΠ με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, που προκαλούν σύγχυση και εκμετάλλευση της φήμης του ΠΟΠ «Elia Kalamatas»;

ΣΘΕΝΑΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Φυσικά σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η στάση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου που για μια ακόμη φορά παρέμεινε συγκεκριμένη και στο πλευρό των παραγωγών, όπως αναφέρθηκε, ζητώντας την κατάργηση της απόφασης Αποστόλου και την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ στη νότια Πελοπόννησο, στην χθεσινή του συνεδρίαση.