Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αύξηση πωλήσεων αναμένει μία στις δύο εταιρείες

Καλύτερες ημέρες διαβλέπουν οι επιχειρήσεις, ύστερα από περίπου ένα χρόνο από την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad Hellas για τις τάσεις στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων του 2021 (HR Trends), που πραγματοποιήθηκε σε 431 ανώτατα στελέχη, το 49% των συμμετασχόντων αναμένει αύξηση του όγκου πωλήσεων, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την COVID-19.

Το ποσοστό αυτό είχε συρρικνωθεί στο 27% στην προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαγάγει η εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι με αντικείμενο τη «χαρτογράφηση» των επιπτώσεων της πανδημίας. Το 25% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα σταθεροποιηθούν, ενώ το 10% αυτών προβλέπει μείωση, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την υγειονομική κρίση.

Οπως αναφέρει η έρευνα, παρόλο που οι προσδοκίες δεν είναι ακόμη συγκρίσιμες σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, το ποσοστό των εταιρειών που προβλέπει αύξηση πωλήσεων βαίνει αυξανόμενο σε σχέση με τα δεδομένα της πρώτης και περισσότερο απρόβλεπτης φάσης της κρίσης.

Επίσης, το 60% των εταιρειών τοποθετηθεί την αύξηση των πωλήσεων από 4% έως 10%, ποσοστό που υπερβαίνει το 15%, για το 17% των ερωτηθέντων ανώτατων στελεχών. Η πλειονότητα εκτιμά ότι θα καταγραφεί ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο, ενώ 12% των ερωτηθεισών εταιρειών δηλώνει ότι έχει επιστρέψει, ήδη, στα επίπεδα πριν από την κρίση. Οι εταιρείες που εκτιμούν ότι βρίσκονται ενόψει μειωμένων πωλήσεων προσδοκούν ρυθμό πτώσης μεγαλύτερο του 15%, παρότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανήκει στην κατηγορία των «απαισιόδοξων» έχει υποχωρήσει σημαντικά, σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης.

Από αυτούς που συμμετείχαν, το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις φέτος έχει περιοριστεί σε 42%, έναντι 81%, με την υψηλότερη ζήτηση να εκδηλώνουν τα τμήματα πωλήσεων, πληροφορικής και μάρκετινγκ.

Ακόμη ένα εύρημα, που αποτελεί, γενικότερα, κοινό τόπο για το επιχειρείν, είναι η καθιέρωση της τηλεργασίας, με το 47% των συμμετεχουσών εταιρειών να αξιολογεί θετικά το ενδεχόμενο η εργασία από απόσταση να διατηρηθεί τουλάχιστον για μερικές ημέρες την εβδομάδα.

Αντίθετα, μόνο το 4% των ερωτηθέντων εξετάζει να υιοθετήσει αποκλειστικά το μοντέλο της τηλεργασίας, ενώ το 17% απαντά ότι η επιστροφή στο γραφείο θα είναι υποχρεωτική.

Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα διατηρήσουν την εργασία από το σπίτι. Το σκεπτικό, πάντως, των ανωτάτων στελεχών, που συμμετείχαν στην έρευνα της Randstad Hellas και τάσσονται υπέρ της διατήρησης της τηλεργασίας μετά την πανδημία, στηρίζεται στο γεγονός ότι η φυσική παρουσία δεν απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών δεικτών απόδοσης (KIPs), ενώ η από απόσταση απασχόληση αποτελεί σημαντική μη οικονομική παροχή.

Ακόμη μία από τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η πανδημία σχετίζεται με τους παράγοντες προσέλκυσης των ταλέντων, με τις ανταγωνιστικές αποδοχές να αποτελούν καταλύτη στις αρχές του 2020. Σήμερα, όμως, το κριτήριο αυτό έρχεται τελευταίο, καθώς προηγείται η ισχυρή επωνυμία, η εργασιακή ασφάλεια και η προστιθέμενη αξία της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021.

www.kathimerini.gr