Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Για ποια ακίνητα παρατείνονται αναγκαστικά οι μισθώσεις

Στην παράταση του χρόνου λήξεως των ιδιωτικών  μισθώσεων  προχωρά η κυβέρνηση με τροπολογία που θα καταθέσει τις προσεχείς μέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά τις 210.000 επιχειρήσεις που ήταν κλειστές και στις δύο καραντίνες και όχι τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά η κυβέρνηση με τη διάταξη αυτή στοχεύει στο να αναπληρώσει το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα στην περίπτωση που η μίσθωση λήγει στα τέλη του 2021 θα παραταθεί εφόσον η επιχείρηση ήταν υποχρεωτικά κλειστά με κυβερνητική εντολή για διάστημα έξι μηνών μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022.  Ουσιαστικά η ισχύς του μισθωτηρίου συμβολαίου παρατείνεται για όσο χρονικό διάστημα ήταν κλειστή μία επιχείρηση. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προσθέσει έναν ακόμη όρο στη διάταξη. Αυτός θα προβλέπει την παράταση της μίσθωσης εφόσον τα ενοίκια καταβάλλονται κανονικά.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων “βλέπουν” σωστή την κίνηση αυτή θεωρώντας αυτονόητο την προσθήκη στη διάταξη το να καταβάλλονται στο συμφωνημένο χρονικό διάστημα τα ενοίκια από τους μισθωτές.

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας θα ανακοινώσει την επέκταση των μειωμένων κατά 40% ενοικίων καθώς και των μηδενικών ενοικίων και για τον μήνα Απρίλιο. Η επέκταση και τον Απρίλιο του μηδενικού ενοικίου αφορά τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών με το κόστους να φθάνει στα 70 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ το μειωμένο ενοίκιο κατά 40% τους πληττόμενους ΚΑΔ. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το ελληνικό κράτος ως εξής:

1. Καταβολή αποζημίωσης που θα ανέλθει στο 80% των απολεσθέντων ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαΐου σε όσους ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα εκμισθώνουν ακίνητά τους στις επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλουν ενοίκιο.

2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μηνιαίου ενοικίου των μηνών Απριλίου για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Η απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεων αυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των τέκνων των εργαζομένων αυτών.

3. Καταβολή αποζημίωσης στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι αποζημιώσεις αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
capital.gr