TOP

ΕΕΝΕ: Στη σωστή κατεύθυνση οι τελευταίες φορολογικές και ασφαλιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (E.EN.E) καλωσορίζει τις τελευταίες φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που έρχονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, απηχούν πλήρως τις θέσεις και τοποθετήσεις της Ε.ΕΝ.Ε, καθώς αποτελούν οριζόντια μέτρα και αφορούν κυρίως τις υγιείς παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Από την αρχή της κρίσης του κορωνοΐού, η Ε.ΕΝ.Ε υπογράμμισε πως οι υγιείς επιχειρήσεις οφείλουν να στηρίζονται και να ενισχύονται στρατηγικά, διότι εκείνες είναι αυτές οι οποίες καλούνται -και πάλι- να σηκώσουν γρήγορα το βάρος της ανάκαμψης και να αναπληρώσουν θέσεις εργασίας και χαμένα εισοδήματα.

Η Ε.ΕΝ.Ε εξαρχής επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα και προτεραιότητα στην στήριξη των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων, καθώς ένας σημαντικός αριθμός των πληγέντων επιχειρήσεων δεν ήταν υγιείς ούτε προ της κρίσης της πανδημίας. Στον άξονα αυτό η Ε.ΕΝ.Ε είχε εισηγηθεί να υιοθετηθεί ένα μοντέλο στη βάσει του οποίου να δίδεται στήριξη κατά προτεραιότητα και κατά αναλογία σε επιχειρήσεις που προβαίνουν σε επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας και διαθέτουν στοιχεία βιωσιμότητας (π.χ. λειτουργικά κέρδη, υγιή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια και εξυπηρετίσιμο δανεισμό). Ενώ, αντίστοιχα, είχε προτείνει να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που είτε επειδή είναι υγιείς, είτε επειδή είναι πολύ μεγάλες, δεν στηρίζονται καθόλου. Άλλωστε, εκείνες είναι οι επιχειρήσεις που κρατούν όρθια την οικονομία, πραγματοποιούν επενδύσεις, παράγουν πλούτο, φορολογητέα ύλη, και πάνω από όλα θέσεις εργασίας, και, όπως έχει αποδειχτεί και στις δύο μεγάλες πρόσφατες κρίσεις, αποτελούν, την κύρια πηγή των δημοσίων εσόδων, στηρίζοντας αποφασιστικά την οικονομία και το κράτος, ακόμα και στις πλέον δύσκολες περιόδους και συγκυρίες.

Ειδικότερα: 

H μείωση της εταιρικής φορολογίας,τόσοάμεσα, μέσω της μείωσης τον φορολογικών συντελεστών, όσο και έμμεσα μετριάζοντας το ύψος της προκαταβολής φόρου αποτελούν μέτρα που φέρνουν έναν εξ ορθολογισμό στην φορολογία των επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ε.ΕΝ.Ε που είχε διαχρονικά επισημάνει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις διευκολύνουν την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, βλέπει με ικανοποίηση ότι η συγκυρία χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Η Ε.ΕΝ.Ε. αναγνωρίζοντας το βάρος των παγίων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού, είχε προσεγγίσει το θέμα μέσω της μείωσης των οριακών φόρων. Με αυτό τον άμεσο τρόπο, όμως, αφού ξεπεράστηκαν αυτές οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις -έστω και προσωρινά λόγω του κορωνοΐού- ο σκοπός επιτεύχθηκε. Ως εκ τούτου η Ε.ΕΝ.Ε. θεωρεί ότι η μείωση της εταιρικής φορολογίας μέσω οριακών φόρων δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Αναφορικά με την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης, θέλουμε να προτείνουμε να μειωθεί περαιτέρω και άμεσα, με την αυστηρή προϋπόθεση, αυτό το ισόποσο ποσό να δεσμεύεται η κάθε επιχείρηση να το επενδύσει μέσα σε 6-12 μήνες . Αυτό δηλαδή να ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την ευκαιρίας για να επενδύσουν περαιτέρω.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του λεγόμενου μη-μισθολογικού κόστους, αποτελεί πάγια θέση της Ε.ΕΝ.Ε. Συγκεκριμένα, η Ε.ΕΝ.Ε έχει εισηγηθεί μία αντίστοιχη προσέγγιση μέσω μείωσης των οριακών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων στην εργασία. Η μείωση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας και σε μισθολογικές αυξήσεις προς όφελος των εργαζομένων. Στον άξονα αυτό, η παγίωση και η περαιτέρω μείωση των συντελεστών θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα βοηθήσουν στην δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων, μεταξύ άλλων, για την ανάσχεση και την αντιστροφή του «Brain Drain».

Οι οριακοί φόροι στον χώρο της εργασίας παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, προτείνουμε η κυβέρνηση να προβεί σε επιπρόσθετη μείωση αυτών για να ενισχύσει την αναπτυξιακή. Αποτελεί ανάχωμα για την επιχειρηματικότητα και στρέβλωση όταν για να λάβει ένας εργαζόμενος ένα ευρώ αύξηση να καλείται η εταιρεία να επιβαρύνεται κατά δύο ή ακόμα και τρία ευρώ. Με το ερώτημα να παραμένει πως θα προσλάβει μια ελληνική εταιρεία μεγάλο αριθμών εργαζομένων ή πως θα δώσει τα κατάλληλα κίνητρα σε αυτούς; Δηλαδή η ως άνω πρόταση αποτελεί κλειδί για την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση, με την ρύθμιση της περί αναστολής για ένα εξάμηνο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων, ακριβώς αυτό άρχισε να πράττει, καθώς και αυτό αποτελεί μέτρο μείωσης οριακών φόρων στην εργασία. Καλούμε την κυβέρνηση να επεκτείνει αυτό το μέτρο για τους  πρώτους  24 μήνες πρόσληψης ανέργων, μέχρι να καταφέρει να μειώσει περαιτέρω τις πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στην εργασία. Παράλληλα, προτείνουμε να εφαρμόσει αυτό το μέτρο οριζόντια για όσες επιχειρήσεις προβούν σε αύξηση μισθών μέχρι το τέλος του χρόνου. Να υπάρξει δηλαδή, αναστολή πληρωμής των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για το επιπλέον εισόδημα. Αυτό το μέτρο σίγουρα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην καθολική μείωση της αδήλωτης εργασίας σε όλα τα επίπεδα και να δώσει επιπλέον εισόδημα στους εργαζόμενους, ενισχύοντας τη δυναμική της οικονομίας.

Ταμείο Ανάκαμψης και Στρατηγικοί Αναπτυξιακοί Πόροι: Η Ε.ΕΝ.Ε έχει περιγράψει τους άξονες μετασχηματισμού που προτείνει, με αιχμή την καινοτομία, την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος της παραγωγής και των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και, την έμφαση στην μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.  Όμως, πέραν των κλάδων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών που προτίθενται να αξιοποιήσουν τα εν λόγω κεφάλαια, καίριας σημασίας παραμένει ομηχανισμόςυποβολής, αξιολόγησης καιεκταμίευσηςτων κονδυλίων αυτών. Εδώ χρειάζεται έναδυναμικόυβριδικόμοντέλο, με ενεργό ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να εξελιχθεί με τη σειρά του σε αναπτυξιακό μοχλό, που θα λειτουργεί σε ρυθμούς και με όρους αγοράς.

Προσθέτως, μέσα από διαφανείς, ευέλικτους και  στοχευμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, θα διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Παράλληλα, αποτελεί πεποίθησή μας, πως με σωστή διαχείριση, οι στρατηγικοί αυτοί πόροι που έχουν εξασφαλιστεί, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο κλείσιμο ενός σημαντικού μέρους του επενδυτικού ελλείματος που τα τελευταία χρόνια υποσκάπτει την αναπτυξιακή μας δυναμική, και να λειτουργήσουν σαν ένα θετικό «σοκ» στην αγορά, ως καταλύτης ποιοτικών επενδύσεων και στροφής της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας προς ένα πιο βιώσιμο και διαφοροποιημένο παραγωγικό μοντέλο.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), υπογραμμίζει επίσης, πως για την επίτευξη των ως άνω, εξίσου κρίσιμος και αποφασιστικός είναι και ο ρόλος και η ευθύνη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η οποία καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ρίσκο, και να επενδύσει με όραμα και σχέδιο. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας με σκοπό οι μεταρρυθμίσεις να επιταχύνουν τις ποιοτικές επενδύσεις με έμφαση στις βιομηχανικές επενδύσεις. Έτσι ο ιδιωτικός τομέας, θα συμβάλλει και αυτός με τη σειρά του στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με αιχμή την καινοτομία και τον εξωστρεφή προσανατολισμό – και κατ’ επέκταση λιγότερο ευάλωτο σε κάθε είδους μελλοντική κρίση. Κρίσιμη προτεραιότητα παραμένει επίσης για το Ελληνικό επιχειρείν το στοίχημα του «scale-up». Οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να μεγαλώσουν, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να αποκτήσουν κουλτούρα συνεργασίας, και να αναπτυχθούν με βιώσιμες, εξωστρεφείς και μακρόπνοες στρατηγικές. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσουν τα κίνητρα περί εξαγορών και συγχωνεύσεων που περιμένουμε να ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο εστιάζουν και οι θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), η οποία ενθαρρύνει τα μέλη της, αλλά και τους επιχειρηματίες γενικότερα, να αναλάβουν ρίσκο και πρωτοβουλίες σήμερα, να αδράξουν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες, καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την δυναμική επάνοδο της Ελληνικής οικονομίας.

Καλούμε τους Έλληνες επιχειρηματίες να καλωσορίσουν έμπρακτα τις ευεργετικές αυτές αλλαγές – πράττοντας το δικό τους καθήκον για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας.

ΠΗΓΗ