Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

«Επί της διαδικασίας» το κάγκελο

Το νέο -κακό- θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται οι αυτοδιοικητικοί να κινηθούν είναι βέβαιο ότι θα τους φέρει αντιμέτωπους με πολλά λειτουργικά «εμφράγματα» κυρίως σε επίπεδο συνεδριάσεων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Κι αυτό καθώς -ελλείψει ορθής νοοτροπίας- αναμένονται ανεξάντλητες, άνευ ορίων συζητήσεις (το έχουμε ζήσει το έργο κατ’ επανάληψη) χάριν κυρίως της επικοινωνίας κι όχι της ουσίας.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα κανείς το παράδειγμα της Καλαμάτας, όπου στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται 10 συνδυασμοί (και καλά κάνουν), είναι βέβαιο ότι δεν αρκεί μόνο αλλαγή κανονισμού λειτουργίας του Σώματος αλλά συνολική αλλαγή αντιμετώπισης των συνεδριάσεων από τους δημοτικούς συμβούλους, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, μιας και κανείς δεν θα παραχωρήσει «αμαχητί» το δικαίωμα στο να τοποθετηθεί, αλλά και μερικά λεπτά δημοσιότητας…

Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί (σύμφωνα με την εμπειρία προηγούμενων συνεδριάσεων) πως ώρες ολόκληρες το Σώμα, σε μικρά ή μεγάλα θα αναλώνεται στα «επί της διαδικασίας» ζητήματα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το θέμα δεν θα… αρέσει ή θα βρίσκει αντίθετο μέρος του Δ.Σ.

Κρίνοντας δε ότι δύσκολα θα επιτευχθούν συμπράξεις (άλλο πράγμα οι συνεργασίες) και υπολογίζοντας ένα μίνιμουμ χρόνο 5’ για κάθε τοποθέτηση των επικεφαλής (ας προσθέσει κανείς ότι δικαίωμα σε τοποθέτηση έχουν και οι 41) θα χρειάζεται κοντά στη μία ώρα για τις πρωτολογίες! Δηλαδή για 20 θέματα (συνήθως η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει περίπου στα 40) χρειάζεται κανά 24ωρο ανά συνεδρίαση, αν υπολογίσει κανείς και τα προ-ημερησίας διάταξης θέματα αλλά και τον έλεγχο της Δημοτικής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση… Οι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία οφείλουν να δουν με μία νέα ματιά την υπόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση οφείλουν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο στις συνεδριάσεις, κάτι στο οποίο δεν χωρούν λαϊκισμοί, τσιτάτα, επικοινωνιακά τρικ, κ.λπ. Οφείλουν επίσης όλοι να σεβαστούν το θεσμικό πλαίσιο. Αν κάποιος διαφωνεί, εξ αρχής δεν συμμετέχει, μιας κι όλοι γνώριζαν το τι θα ακολουθήσει σ΄ αυτή τη νέα αυτοδιοικητική εποχή του «Κλεισθένη» προ ή μετά τις αλλαγές. Διότι οι μισοί που σήμερα ενοχλούνται, είναι σίγουρο ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν οι ίδιοι βρίσκονταν στη θέση της Δημοτικής Αρχής.

Όπως κι αν έχει. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας είναι αυτονόητα απαραίτητος. Το ίδιο και η νέα νοοτροπία που οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να έχουν, μακριά κι έξω από τα όσα θυμίζουν το… παλιό. Ας συζητήσουν διεξοδικά κι ας αποφασίσουν συντάσσοντας το νέο κανονισμό κι ας βάλουν πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτό που με ευκολία διαρκώς αναφέρουν. Το Δήμο. Το ζήτημα είναι, ποιοι αντέχουν;

Καλά Συμβούλια, λοιπόν, με αποφάσεις επ’ ωφελεία του τόπου.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια