Πέμπτη
9
Ιανουάριος
TOP

Η ηλεκτρονική υπογραφή μπαίνει στο ελληνικό Δημόσιο

Σε ψηφιακά μονοπάτια εισέρχεται σταδιακά το ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιοποίησης του. Από σήμερα, τίθεται σε πιλοτική λειτουργία η διάθεση εγκεκριμένων πιστοποιητικών απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, τριετούς διάρκειας, σε δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο του έργου ΚΣΗΔΕ (Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων).

Η πιλοτική λειτουργία αφορά στη διάθεση 1.100 ψηφιακών πιστοποιητικών στους υπαλλήλους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του. Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας θα γίνει με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εποπτευόμενους φορείς του, όπου προγραμματίζεται να διατεθούν 11.000 ψηφιακά πιστοποιητικά.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν διατεθεί 150.000 ψηφιακά πιστοποιητικά σε όλους τους φορείς του δημοσίου.

Στο πλαίσιο του “Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης” για πρώτη φορά ρυθμίζονται, ολοκληρωμένα και με σαφήνεια, τα ζητήματα των ηλεκτρονικών υπογραφών. Παράλληλα, δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες, για να αναπτυχθούν και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Με τη διάθεση των εγκεκριμένων πιστοποιητικών απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, προάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία με το Δημόσιο και μειώνονται οι απαιτήσεις αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης”, αναφέρει σχετικά το Υπουργείο. Όπως τονίζει, με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείται ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών, γεγονός που συμβάλλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων παράνομης συναλλαγής και διαφθοράς, καθώς  η παροχή δημόσιας υπηρεσίας γίνεται απομακρυσμένη και απρόσωπη.

Διακίνηση εγγράφων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τον “Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης”, που έφερε πρόσφατα στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κεντρικός πυρήνας του Κώδικα είναι η οργάνωση του Δημοσίου σε ψηφιακά πρότυπα, καθώς δημιουργείται συγκεκριμένη διαδικασία διακίνησης εγγράφων τόσο εντός του ιδίου φορέα, όσο και μεταξύ φορέων, με τη χρήση ενός κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.

Η ηλεκτρονική επικοινωνία, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθίσταται υποχρεωτική για το Δημόσιο. Βεβαίως, πολίτες και επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν μη ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι όλες οι διαδικασίες για τη διαχείριση δημοσίων εγγράφων από τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως η σύνταξη, η προώθηση για υπογραφή, η θέση υπογραφής, η έκδοση, η χρέωση προς ενέργεια εισερχομένων εγγράφων, η εσωτερική και η εξωτερική διακίνηση, η πρωτοκόλληση, καθώς και η αρχειοθέτησή τους πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΤΠΕ.

πηγη