Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Η ΠΕ Μεσσηνίας θα προασπίσει σθεναρά τις νομίμως κατοχυρωμένες από την Ε.Ε. προδιαγραφές του υψίστης σημασίας προϊόντος της Ελιάς Καλαμάτα ΠΟΠ

Την πρόθεσή της να υπερασπιστεί σθεναρά τις νομίμως κατοχυρωμένες από την Ε.Ε. προδιαγραφές του υψίστης σημασίας προϊόντος της Ελιάς Καλαμάτα ΠΟΠ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, καταδικάζοντας παράλληλα τα περιστατικά εκφοβισμού και προσπάθειας φίμωσης του Μεσσηνιακού Τύπου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Με αφορμή την πρόσφατη αποστολή εξωδίκων, από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), προς την εφημερίδα Θάρρος και τον δημοσιογράφο κ. Αθανάσιο Λαγό της εφημερίδας Ελευθερία, για δημοσιευμένα άρθρα αναφορικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, η ΠΕ Μεσσηνίας εκφράζει τη λύπη και την έντονη δυσαρέσκειά της.

Όσον αφορά αυτά τα περιστατικά εκφοβισμού και προσπάθειας φίμωσης του Μεσσηνιακού Τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, κατακρίνει οποιαδήποτε ενέργεια στοχεύει στην καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και ποινικοποίησης της ελεύθερης γνώμης.

Επίσης, προτίθεται να προασπίσει σθεναρά τις νομίμως κατοχυρωμένες από την Ε.Ε. προδιαγραφές αυτού του υψίστης σημασίας για την περιοχή της Μεσσηνίας προϊόντος, όπως είναι η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Είναι έκδηλη η στόχευση αυτών των κατακριτέων ενεργειών σε μια χρονική περίοδο που εκδικάζεται στο ΣΤΕ το θέμα της Υπ. Απόφασης του κ. Αποστόλου και υπάρχει ευρύτερη βούληση και σύμπνοια απόψεων για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες αποσκοπούν στην υπονόμευση της διεθνούς φήμης και υψηλής εμπορικής αξίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, που επί δεκαετίες εδραιώθηκε μέσω των υψηλών προδιαγραφών παραγωγής της στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Η φήμη αυτού του διεθνώς καταξιωμένου προϊόντος δεν ξεκινά από την ημερομηνία αναγνώρισής του ως ΠΟΠ, αλλά έρχεται από το μακρινό παρελθόν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής.

Η Απόφαση του κ. Αποστόλου επέφερε καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και επέτρεψε την αθρόα εισροή στην εγχώρια και διεθνή αγορά επιτραπέζιων ελιών Τρίτων Χωρών, που εκμεταλλεύονται παράνομα το όνομα της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αρ. 437/18-12-2020 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα της, από 3 Μαρτίου 2021 τηλεδιάσκεψης, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την περιγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των διευκρινίσεων που απαιτούνται για την  τροποποίηση των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα η ομάδα εργασίας, που αποτελείται από στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας αλλά και των εμπλεκομένων φορέων (Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νηλέα και Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ), επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες των προδιαγραφών για την άρτια τεκμηρίωση του φακέλου Τροποποίησης του ΠΟΠ, που πρόκειται να υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ στο προσεχές διάστημα. Η ομάδα αυτή θα υποστηριχθεί από την Περιφέρεια, εφόσον απαιτηθεί, με εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη.

Παράλληλα, σε συνεργασία με εμπλεκομένους φορείς και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων διερευνώνται τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις για την επέκταση της ζώνης της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ στους όμορους νομούς.”