Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Κορωνοϊός : Η επέτειος… ενός χρόνου πανδημίας στην Ελλάδα φέρνει παράταση του lockdown

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης επισφραγίστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη. Η 1η Μαρτίου για άρση του lockdown αποτελεί οριστικά παρελθόν. Τα υψηλά κρούσματα επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό. Μόλις δυο εικοσιτετράωρα μέρα πριν την επέτειο της 26ης Φεβρουαρίου του 2020 όταν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα, ο κοροναϊός παραμένει απειλητικός, κυρίως χάρη στις μεταλλάξεις και επιβάλλει… όχι άρση αλλά επέκταση του lockdown. Μάλιστα, αν η παράταση ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα είναι ακριβώς ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων μολύνσεων στην Ελλάδα.

Με δεδομένο πως η παράταση της μίας εβδομάδας έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα της παράστασης.

Οι ειδικοί λένε πως η δεκαπενθήμερη παράταση είναι επιβεβλημένη. Γιατί όμως χρειάζεται παράταση 2 εβδομάδων στο σκληρό lockdown;

Ο λόγος είναι επειδή μόνο τότε θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από χίλια και αυτό θα γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση μέτρων, αποστάσεις και μάσκες.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, σημείωσε ότι η έκρηξη αυτή των κρουσμάτων ήταν γνωστή από τον Ιανουάριο.

Τα κρούσματα που έχουμε αυτήν την εβδομάδα, «έρχονται να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο της έξαρσης του δεύτερου κύματος το οποίο ήταν ορατό από τα μέσα Ιανουαρίου».

Όπως είναι φυσικό, η έξαρση της πανδημίας καθυστερεί την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία πάει για τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, σε περίπου 10 μέρες θα δούμε βελτίωση των αριθμών και τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση «για χαλάρωση σιγά σιγά και με μεγάλη προσοχή των αυστηρών μέτρων».

Αυτό που επισημαίνεται σε όλους τους τόνους είναι ότι δε θα πρέπει να βιαστούμε να άρουμε τους περιορισμούς, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το τίμημα θα ήταν μεγαλύτερο.

«Θέλει αυτοσυγκράτηση και υπομονή» κατέληξε.

Από την πλευρά του μιλώντας επίσης στο MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι η δυσάρεστη εικόνα που έχουμε τώρα είναι αποτέλεσμα προηγούμενων εβδομάδων.

«Είναι πριν από 8 με 10 μέρες» σημείωσε. Ωστόσο, οι αναλύσεις των δειγμάτων των τελευταίων ημερών από τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια αποκλιμάκωση της τάξης του 16%, κάτι που όμως δε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μείωση αυτή είναι σημαντική. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όταν και θα έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί όλα τα στοιχεία, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το που βρισκόμαστε.

Ωστόσο, η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία σθενών Covid-19 και η κάλυψη των ΜΕΘ, πηγαίνουν πιο πίσω την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Είναι απαραίτητο το 15θνημερο επέκτασης των μέτρων», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης και επισήμανε ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο από όλους.

Τα σενάρια για άνοιγμα αγοράς και σχολείων

Από την στιγμή που οι νεκροί παραμένουν σταθεροί οι ειδικοί λένε πως τα μηνύματα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα, από την άλλη στα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση είναι το άνοιγμα με κάποιο τρόπο του εμπορίου για να μπουν λεφτά στα ταμεία.

Πιθανότερος τρόπος θεωρείται το τρίωρο SMS και υπάρχει έτοιμη νέα πλατφόρμα αποκλειστικά για ψώνια στο 13032, όμως το click away έχει κινδύνους και αυτοί προβληματίζουν.

Το άνοιγμα των σχολείων από την άλλη πάει πίσω.

Θα έπρεπε να είχαμε διπλασιάσει ήδη τους εκπαιδευτικούς λένε οι ειδικοί που σημειώνουν πως δεν είναι λύση να είναι τα πάντα κλειστά τα σχολεία.

Καλύτερη η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Στη ζυγαριά μπαίνει και η αντοχή του συστήματος υγείας. Μέσα σε δύο ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 10%, φτάνοντας τους 357. Στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα λύματα, υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στην Πάτρα από την άλλη, στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας νοσηλεύονταν χθες 40 ασθενείς στην κλινική και 6 στη ΜΕΘ ενώ σχεδόν γεμάτες ήταν οι δύο κλινικές κορωνοϊού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπουν στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που θα αποφασίσει ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη, αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής.

«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ

Η ένταση της πανδημίας, έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής για νοσηλεία ασθενών Covid-19 έχουν πληρότητα 90%.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αυξημένες, καθώς μόλις χθες έγιναν 168 και προχθές 186.

Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, τόνισε πως έχουν 90% πληρότητα στην Αττική, αφού είναι γεμάτες οι 253 από 262!

Όλα αυτά, τη στιγμή που η πληρότητα των κλινικών Covid-19 και των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί πανελλαδικά.

πηγη