Σάββατο
21
Δεκέμβριος
TOP

Κυριακάτικη εργασία: Οι ανατροπές που έρχονται σε 7 κλάδους – Τι ισχύει για τις αμοιβές

Νέα δεδομένα για την κυριακάτικη εργασία σε επτά κλάδους της οικονομίας φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», στο νέο καθεστώς, διατηρείται ως έχει το πλαίσιο της προσαύξησης 75% για τα κυριακάτικα.

Αυτό σημαίνει πως για τους κλάδους της οικονομίας που ήδη επιτρέπεται η λειτουργία κατά την Κυριακή δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την επιπρόσθετη αμοιβή και το πλαίσιο των ρεπό.

Αντίθετα αίρεται η απαγόρευση της κυριακάτικης εργασίας για τους εργαζόμενους σε επτά νέους κλάδους της οικονομίας. Αυξάνεται δηλαδή η λίστα των εξαιρέσεων που υπάρχει στο σχετικό Βασιλικό Διάταγμα του 1966. 

Τα ισχύοντα για την αμοιβή της Κυριακής

Ειδικοί εργατολόγοι σημειώνουν πως το πλαίσιο της επιπρόσθετης αμοιβής διαφοροποιείται σήμερα ανάμεσα στους εργαζόμενους επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται ή επιτρέπεται κατά τις Κυριακές.

Σύμφωνα με την εν λόγω ερμηνεία, για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας – εκεί δηλαδή όπου επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές – το προσωπικό που θα απασχοληθεί δικαιούται να λάβει προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας – εκεί δηλαδή όπου απαγορεύεται η λειτουργία κατά τις Κυριακές και οι επιχειρήσεις λειτουργούν έκτακτα με άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας – ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει το 1/25 του μισθού και την προσαύξηση 75%. Σημειώνεται ότι ενώ ο οφειλόμενος μισθός υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές, η προσαύξηση του 75% υπολογίζεται επί του εκάστοτε καθοριζομένου νομίμου ημερομισθίου ή ωρομισθίου. Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό απασχοληθεί κατά την Κυριακή για περισσότερες από 5 ώρες, τότε δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες συνδυαστικών διατάξεων, ωστόσο, το 1/25 του μηνιαίου μισθού – πέραν της προσαύξησης 75% που οφείλεται ούτως ή άλλως – πρέπει να πληρωθεί, κατά τις διατάξεις του αδικαιολογήτου πλουτισμού, μόνο αν δεν χορηγηθεί ρεπό σε άλλη ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας.

Δηλαδή, αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί, νόμιμα ή παράνομα, την Κυριακή, δικαιούται να λάβει προσαύξηση 75% η οποία υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού. Εφόσον η απασχόλησή του υπερβαίνει τις 5 ώρες, δικαιούται ρεπό 24 συνεχόμενων ωρών σε άλλη ημέρα της εβδομάδας που ακολουθεί.

Αν δεν του χορηγηθεί η εβδομαδιαία ανάπαυση – δηλαδή το 24ωρο ρεπό – την επόμενη εβδομάδα (ή την προηγούμενη με ενημέρωση του ΣΕΠΕ) ο εργαζόμενος δικαιούται και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού του. Με άλλα λόγια οφείλεται το τμήμα του μισθού που θα πλήρωνε ο εργοδότης στον εργαζόμενο αν εργαζόταν σε εργάσιμη ημέρα.

Σε ποιους κλάδους ανοίγει η κυριακάτικη εργασία

Οι επτά νέοι κλάδοι για τους οποίους θα επιτρέπεται πλέον νόμιμα η εργασία κατά την Κυριακή είναι:

  1. Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.
  2. εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .
  3. κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
  4. κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  5. ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
  6. παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
  7. παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

ΠΗΓΗ