Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Μειωμένα ενοίκια: Τελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις Covid Απριλίου

Σήμερα Τρίτη 15 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις Covid Απριλίου για τους ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Σε περίπτωση που δεν γίνει υποβολή αίτησης εντός του χρονικού ορίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω την αποζημίωση που έχουν λάβει από την ΑΑΔΕ. Παράλληλα η δήλωση Covid είναι απαραίτητη προκειμένου να λάβουν αποζημίωση για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι αποζημιώσεις του Μαΐου θα καθοριστούν με βάση τις δηλώσεις covid του Απριλίου. Οι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους προς τα τέλη Ιουνίου.

Οι προϋποθέσεις για δήλωση Covid
Ένας ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις για να μπορεί να υποβάλει την αίτηση του:

Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις (π.χ. ο μισθωτής να είναι πληττόμενη επιχείρηση ή εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας).
Το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. -Όσοι ιδιοκτήτες έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που υπέστησαν.

Πηγή