Εκκληση στην πολιτεία να προστατεύσει τους εργαζομένους στις δασικές υπηρεσίες και το έργο τους απηύθυνε χθες η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), μετά τα περιστατικά επιθέσεων στην Κρήτη και στην Καλαμάτα. Οπως υποστηρίζουν, πολλά από τα προβλήματα που σήμερα έχουν δημιουργηθεί οφείλονται στο πλήθος των νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όσο και στο έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού. Στην Κρήτη μεταβαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
Ο σύλλογος των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες υποστηρίζει ότι οι δασικοί υπάλληλοι έχουν το τελευταίο διάστημα στοχοποιηθεί, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν για την αναθεώρηση και ανάρτηση του συνόλου των δασικών χαρτών της χώρας. «Οι μόνοι που δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι οι δασικοί υπάλληλοι, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με κόπο ψυχής, διαθέτοντας και τα τελευταία αποθέματα ψυχικής αντοχής, προσαρμόζουν κάθε λίγο τους χάρτες στα νέα δεδομένα και κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το έργο των δασικών χαρτών», αναφέρουν. Ζητούν δε από την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων, μετά τις βίαιες επιθέσεις στην Κρήτη και στην Καλαμάτα.
Οπως υποστηρίζουν, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υπόθεση των δασικών χαρτών είναι οι παρεμβάσεις με πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια. «Το έργο των δασικών χαρτών μόνο σταθερό δεν παρέμεινε από τη σύνταξη του δασικού χάρτη μέχρι την τελική κύρωσή του, και αυτό είναι το πρόβλημα. Δεκάδες διοικητικές πράξεις (νόμοι, τροπολογίες, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), αντί να διευκολύνουν, περιέπλεξαν περισσότερο το θέμα των δασικών χαρτών και δημιούργησαν ένα χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στη διοίκηση, που έχει ως γενεσιουργό αιτία τις πολλές, αποσπασματικές και άσχετες αλλαγές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα στα δασαρχεία της Κρήτης πραγματοποιούνται συνεχώς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από αγρότες που θίγονται από το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι προπηλακισμοί υπαλλήλων. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι μεγάλες αγροτικές εκτάσεις έχουν καταγραφεί στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ή εκχερσωθείσες.
Για να εξομαλύνει τις αντιδράσεις ξεκινάει σήμερα τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός θα ξεκινήσει από τα Χανιά, θα συνεχίσει αύριο στο Ρέθυμνο και την Κυριακή σε Ηράκλειο και Λασίθι. Κατά την παραμονή του εκεί θα συναντήσει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους διευθυντές των δασικών υπηρεσιών, συνεταιριστικές οργανώσεις κ.ο.κ. Ο κ. Σκρέκας έχει δηλώσει ότι οι δασικοί χάρτες περιέχουν σφάλματα που πρέπει να διορθωθούν και για τον λόγο αυτό έχει προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε για τρίτη φορά το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα τη «μετακίνηση» των ασπάλαθων από τη λίστα των φυτών δασικού χαρακτήρα σε εκείνη των χορτολιβαδικών, ώστε να «απελευθερωθούν» εκτάσεις ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και αλλού.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών και να μειώσει το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%, ενώ για όσους έχουν ήδη υποβάλει αντίρρηση, η διαφορά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθούν προτού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών.