Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι «θα τους πάει… αίμα» και το εννοεί!

του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου από την εφημερίδα

“ΤΑ ΝΕΑ” στην στήλη “ΣΤΙΓΜΑ”

ΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΚΑΘΙΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Θεοδώρου, αναφορικά με το αίτημα έξι εκ των (κατα)συκοφαντηθέντων πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας για δήθεν συμμετοχή στο σκάνδαλο της Novartis, να αποφασίσει η Δικαιοσύνη να βγάλει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της υπόθεσης που έκαναν καριέρα με τα ψευδώνυμα «Κελέση» και «Σαράφης».

Πρόκειται για ένα μνημειώδες κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως νομικό υπόδειγμα, αναφορικά με το γιατί πρέπει οι δύο κουκουλοφόροι μάρτυρες να καταθέσουν με τα ονοματάκια τους για την υπόθεση, από τη στιγμή που έκαναν το ίδιο στις ΗΠΑ, ευελπιστώντας όπως αναφέρει η κυρία Θεοδώρου,  σε «οικονομικά ανταλλάγματα». Λέει δηλαδή, σε απλά ελληνικά, «στις ΗΠΑ πήγατε και καταθέσατε με τα ονόματά σας γιατί περιμένατε να κονομήσετε, εδώ τι ακριβώς προστατεύεται στην περίπτωσή σας;»

Ωστόσο, από το κείμενό της θεώρησα σωστό να απομονώσω μια παράγραφο, την οποία και θεωρώ κορυφαία, αναφορικά με την υπόθεση. Είναι η ακόλουθη: «Σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψη και την αξιοπρέπειά τους από την “ανθρωποφαγία”. Άλλωστε, η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και να επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

Διαφωνεί κανείς;

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ τα ονόματα των έξι πολιτικών που επαναλαμβάνω, (κατα)συκοφαντήθηκαν στη σκευωρία για το σκάνδαλο, το πραγματικό σκάνδαλο, της Novartis και ζήτησαν να βγουν οι κουκούλες από τους «Κελέση» και «Σαράφη», προκειμένου να αντιμετωπίσουν και εκείνοι τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης για τη συμμετοχή τους, την ουσιώδη συμμετοχή τους, στη σκευωρία.

Πρόκειται για τους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο, Δ. Αβραμόπουλο, Α. Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα, Α. Λοβέρδο, οι οποίοι αντέδρασαν σε μια προσπάθεια που γίνεται παρασκηνιακά να πάει αυτή η υπόθεση στα άχρηστα της Ιστορίας. Ποιος την επιχειρεί αυτή την προσπάθεια; Το μόνο που μπορώ σήμερα να πω είναι ότι δεν είναι… μονοκομματική, αλλά δικομματική τουλάχιστον.

Και πως η κίνηση των έξι σηματοδοτεί την κατηγορηματική τους, εμπράκτως δε, άρνηση να αποδεχτούν μια τέτοια λύση.

Μπορώ επίσης να προσθέσω ότι αυτός που είναι στα κάγκελα με την προσπάθεια αυτή είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι «θα τους πάει… αίμα».

Και το εννοεί – του έχει γίνει έμμονη ιδέα, ενημερώνω εκείνους που ενδεχομένως το παραγνωρίζουν… Μάλιστα, εγκύρως αναφέρω ότι η πρωτοβουλία των έξι να παρέμβουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ξεκίνησε από αυτόν.

Και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι με δικά του, προσωπικά τηλεφωνήματα πείστηκαν και οι υπόλοιποι πέντε να συνυπογράψουν το κείμενο, το οποίο είχε ετοιμάσει γνωστός κορυφαίος νομικός των Αθηνών, φίλος μου. Είναι ο ίδιος που μου έλεγε χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, «αν δεν ήταν ο Σαμαράς δεν θα είχε γίνει τίποτε».

Τον πιστεύω, οφείλω να παραδεχθώ…