Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Πάνω από 70% οι ακυρώσεις και μεταφορές γάμων -«Πρόβλημα οι αμιγείς χώροι», λένε οι ιδιοκτήτες κτημάτων

Έκκληση προς την κυβέρνηση να ανακοινωθεί ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο για την λειτουργία των κτημάτων που διοργανώνουν γάμους απευθύνουν οι επαγγελματίες του χώρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό τους για τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μικτούς.

«Καλό θα ήταν η κυβέρνηση από τώρα να έδινε ένα πράσινο φως για το τί θα γίνει από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, στους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων γάμων, γιατί έχουν παγώσει τα πάντα αυτή τη στιγμή», αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Ιδιοκτητών Catering, Κωνσταντίνος Καραμήτσος.

Όπως σημειώνει, ήδη για τον κλάδο έχει χαθεί η μισή σεζόν, ενώ η αναγγελία για αμιγείς και μικτούς χώρους, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο από το φθινόπωρο έχει βάλει στον πάγο την αγορά. «Δεν μπορεί να δεχθούμε μόνο τους αμιγείς χώρους. Δεν γίνεται. Κανένα ζευγάρι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στερηθεί φίλους ή και συγγενείς οι οποίοι για κάποιους λόγους ιατρικούς δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ή δεν θέλουν ενδεχομένως», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, αφού έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Τι προτείνουν
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι ο κλάδος προτείνει να λυθεί το ζήτημα με την χρήση των self test, ενώ παραθέτει και μία σειρά άλλων προτάσεων. «Μπορούμε να το ξεπεράσουμε με τα self test», λέει υπενθυμίζοντας ότι αποτέλεσαν λύση για να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, αλλά και εσχάτως ως μέτρο αποφυγής του κορωνοϊού μετά την επιστροφή από τα νησιά.

Επαναφέροντας το ζήτημα να γίνουν νωρίτερα εξαγγελίες για την λειτουργία των κτημάτων στο επόμενο διάστημα αναφέρει: «Θα μπορούσε να γινόταν τώρα μία εξαγγελία από την κυβέρνηση, από τον χειμώνα, οι χώροι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα με τέντες ή ανοιγόμενα πλαϊνά να δουλέψουν, όσοι έχουν χώρους που είναι ερμητικά κλειστοί αυτοί να έχουν κάποιους περιορισμούς, αλλά και πάλι δεν μπορεί εμείς να δεχθούμε τους αμιγείς χώρους. Κανένας επαγγελματίας, όπως και στην εστίαση είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουλέψει με αμιγή χρήση».

Όσον αφορά στους μικτούς χώρους όπου θα γίνονται δεκτοί και ανεμβολίαστοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα φέρουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ, ο κ. Καραμήτσος επισημαίνει ότι το πρόβλημα που επιφέρει η συγκεκριμένη επιλογή είναι πιθανόν να σημαίνει και επιπρόσθετο κόστος για το ζευγάρι γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε μικρότερο αριθμό καλεσμένων.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι έτοιμη, μετά και την άνοδο των κρουσμάτων, να επιτρέψει την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους, ο κ. Καραμήτσος αναφέρει ότι «αυτό θα είναι πρόβλημα». «Επί της ουσίας δεν θα έχουμε δουλειά εμείς. Γιατί είναι συγκεκριμένο το κοινό που έχει το κάθε ζευγάρι οπότε είτε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι δεν θα μπορέσουν να έχουν τους καλεσμένους που θέλουν οπότε το αναβάλουν για του χρόνου», εξηγεί.

Πάγωσε η αγορά -Πάνω από 70% οι ακυρώσεις ή μεταφορές περσινών γάμων
«Έχει παγώσει παντελώς η αγορά», επαναλαμβάνει και δίνοντας μία εικόνα για την κατάσταση αυτή τη στιγμή λέει: «Όσοι γάμοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουν συσσωρευθεί τον Σεπτέμβριο, και είναι από αναβολές περσινές. Κανένας καινούριος. Έχουμε πολλή ζήτηση για του χρόνου, αλλά μέχρι του χρόνου πώς θα ζήσουμε εμείς όταν ξεκινήσαμε από 15 Ιουνίου με 100 και από 1/7 με 300 που κανένας αυτή τη στιγμή δεν έχει προλάβει να ετοιμαστεί ή να καλέσει για αυτό».

«Ο Ιούλιος είναι ένας μισός μήνας διότι από τις 15 και μετά ανοίγουν οι διακοπές, ο καθένας έχει απώλειες μεγάλες σε καλεσμένους με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε τώρα πελάτες που να θέλουν. Και είναι ακύρωση στην ακύρωση, μεταφορά στη μεταφορά. Πάνω από 70% αυτή τη στιγμή γάμοι περσινοί ακυρώνονται ή μεταφέρονται. Και πόσο να περιμένει κάποιος; Σκεφτείτε να έχεις προγραμματίσει τον γάμο σου για το 2020 και να τον κάνεις το 2022», συνεχίζει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξαγγελία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για τις παραβάσεις, σύμφωνα με την οποία θα επιστρατευθούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και σε ύστερο χρόνο, ο κ. Καραμήτσος σημειώνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα των επαγγελματιών οι έλεγχοι για τη συμπεριφορά των καλεσμένων σε μία εκδήλωση. «Υπάρχει μία εξαντλητική αυστηρότητα η οποία είναι άστοχη. Θα μπορούσαν κάλλιστα αυτά τα πράγματα και με την κατανόηση και την ατομική ευθύνη του καθενός να είχαν στρογγυλευθεί και να λειτουργούσαμε καλά. Δεν μπορεί να σταματήσεις τη ζωή», σημειώνει, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι εκτός από τα κτήματα και τις υπηρεσίες catering, τα μέτρα που ανακοινώνονται επηρεάζουν και μία σειρά από άλλα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα τα ανθοπωλεία, τα χρυσοχοεία, και οι μουσικοί.

Αντίκτυπος και για τα ανθοπωλεία
Για τα ζητήματα που έχουν προκύψει γύρω από τον σχεδιασμό των γάμων μίλησε στον iefimerida o πρόεδρος του Συλλόγου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής Μάριος Βαλλιάνος λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι μεταβλητή». «Κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα καινούριο μέτρο έχει έναν αντίκτυπο στην αγορά ο οποίος μεταφράζεται σε ακυρώσεις σε ματαιώσεις, αναβολές. Όταν κάποιος έχει κάνει έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό, με συγκεκριμένες προδιαγραφές να κάνει τον γάμο του και ξαφνικά αυτό αλλάζει λογικό είναι να υπάρξει αντίστοιχη προσαρμογή. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι γάμοι δεν έγιναν πέρυσι, τα ζευγάρια περίμεναν υπομονετικά να μεταφέρουν τον γάμο τους για φέτος με την ελπίδα ότι κάτι θα έχει αλλάξει. Και έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Όμως θα υπήρχαν και τα ζευγάρια που έτσι και αλλιώς θα παντρεύονταν φέτος. Αν λοιπόν λογαριάσουμε ότι μέσα στον Ιούνιο η κατάσταση ήταν χωρίς μουσική, με περιορισμένο αριθμό ατόμων κτλ, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι γάμοι άρχισαν να μεταφέρονται για το δεύτερο μισό του Ιουλίου. Εάν βγάλουμε έξω το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου που είναι η Σαρακοστή και δεν γίνονται γάμοι μας μένουν πρακτικά 8 σαββατοκύριακα, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για να παντρευτούν όλα αυτά τα ζευγάρια», δήλωσε και συνέχισε: «Όταν βγαίνει μία ανακοίνωση και λέει ξαφνικά πάλι μείωση των ατόμων, ή όχι μουσική ή όχι χορός, αυτό που ισχύει σήμερα, αύριο -μεθαύριο μπορεί να μην ισχύει. Πώς θα κάνει κανείς τον προγραμματισμό του; Για αυτό τον λόγο βλέπουμε τα ζευγάρια να είναι διστακτικά και πολλές φορές όταν βλέπουν ότι τα πράγματα αλλάζουν να ματαιώνουν τον γάμο ή να τον αναβάλουν».
Σε απόγνωση και τα ζευγάρια!
Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται και τα ζευγάρια που έχουν προγραμματίσει εδώ και καιρό τους γάμους τους για το φετινό καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, αλλά με τα τελευταία δεδομένα, τη μετάλλαξη Δ να έρχεται με φόρα και νέα μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.
Προβληματισμός από γαμπρούς και νύφες

«Είχαμε κανονίσει το γάμο μας για τα τέλη Αυγούστου σε κτήμα της Αττικής, με περίπου 200 καλεσμένους και ενώ έχουμε προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες και έχουμε δώσει προκαταβολές για όλα, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά, τώρα, στο παρά πέντε, να τον αναβάλλουμε. Είναι αλλιώς να έχεις προγραμματίσει ένα δείπνο για μετά το γάμο και αλλιώς μια δεξίωση, σκεφτόμαστε ότι θα είναι δύσκολο και να επιβάλλουμε στον οποιοδήποτε θα έχει τη διάθεση να χορέψει να μην το κάνει και αν συμβεί και κάτι τέτοιο θα έρθουμε σε δύσκολη θέση και εμείς και ο ιδιοκτήτης του κτήματος. Ο γάμος και το γλέντι είναι χαρά, δεν νομίζουμε ότι τώρα θα μπορέσουμε να τον κάνουμε, κάτω από συνθήκες περιορισμού, οπότε πλέον σκεφτόμαστε σοβαρά να τον αναβάλλουμε. Αυτό θα έχει ένα κόστος για εμάς, την προκαταβολή που έχουμε δώσει για το κτήμα, αλλά σε αυτή τη φάση το προτιμούμε, από το να χαλάσουμε πολύ περισσότερα χρήματα για ένα γλέντι με τους φίλους και στο τέλος να μην περάσει κανείς καλά», λέει χαρακτηριστικά στο iefimerida, γαμπρός που ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας μέσα στον Ιούλιο.

Σε μία άλλη περίπτωση ένας ακόμα γαμπρός που έχει προγραμματίσει το γάμο του τις επόμενες ημέρες, μιλώντας στο iefimerida, αναφέρει ότι αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, ενημερώθηκε ο ίδιος και η μέλλουσα σύζυγός του, από την ιδιοκτησία του κτήματος που έχουν κλείσει για τη γαμήλια δεξίωση, ότι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα (αριθμός καλεσμένων και απαγόρευση χορού). Μάλιστα τους τόνισαν πως θα πρέπει να ενημερωθούν οι καλεσμένοι για τα μέτρα. «Προβληματίζομαι έντονα, δεν μπορούμε με τη γυναίκα μου να κάνουμε τους ”αστυνομικούς” στους καλεσμένους μας, ούτε όμως μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα είναι όλοι οι καλεσμένοι εμβολιασμένοι. Πλέον όμως, απομένει λίγος καιρός για το γάμο και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πραγματοποιηθεί η δεξίωση έστω και υπό συνθήκες περιορισμού. Ελπίζω να πάνε καλύτερα τα πράγματα, να περιοριστεί η πανδημία και να αρθούν τα μέτρα», αναφέρει στο iefimerida ο γαμπρός.

Πηγή