Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Πάσχα 2021: Τα σενάρια για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Ο καιρός “ανοίγει”, το Πάσχα πλησιάζει και πολλοί ίσως να ονειρεύονται να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό. Το πιθανότερο σενάριο όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι να περάσουμε και αυτό το Πάσχα στα σπίτια μας, καθώς η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού φαντάζει, αυτή τη στιγμή, “όνειρο θερινής νυκτός”.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας εντός του Απριλίου, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων (πιθανότατα μόνο Γυμνασίων και Λυκείων αρχικά), ενώ στόχος είναι μετά τα μέσα του μήνα να λειτουργήσει ξανά η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Η άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με το άνοιγμα των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων, ενδέχεται να γίνει στις αρχές Μαΐου.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της κυβερνητική εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία μιλώντας στο OPEN, είπε σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ότι είναι ακόμα νωρίς. Όπως ανέφερε, θα κριθεί το επόμενο διάστημα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αντίστοιχη ήταν και η επισήμανση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στο MEGA, τόνισε ότι “δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να μιλήσουμε γι’ αυτό”. “Είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ρωτήθηκε για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό. “Εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι, ελπίζω να τα καταφέρουμε. Μακάρι να συνδεθούμε όταν θα ψήνουμε στο χωριό το αρνί, αλλά αυτό για να γίνει θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα”, είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με την άρση των μέτρων, είπε πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ημερομηνίες. “Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά” τόνισε. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε ότι “βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία”. Συμπλήρωσε ότι “και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα”.

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε “δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται”.

news247.gr