Υπεγράφη σήμερα η απόφαση για τον β’ κύκλο επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) -με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα- για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου κυμαίνεται σε 200 εκατ. ευρώ, και αφορά τόκους δανείων, καθώς και την αναλογούσα εισφορά ομολογιακών δανείων, κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003), δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης, όπως και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής.
Τα παραπάνω δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα έως την 30η Σεπτεμβρίου του 2020, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης, ενώ επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30.9.2020 αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι σχετικές δανειακές – πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και δεν καλύπτονται οι τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ως ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο www.ependyseis.gr/mis έχει οριστεί η 1η Μαρτίου του 2021. Η προθεσμία εκπνέει την 7η Μαΐου και ώρα 3.00 το μεσημέρι.
Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ένα ψηφίο ανά ημέρα. Από την 11η ημέρα και μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δύνανται να υποβάλλουν αίτηση το σύνολο των ληπτών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Διευκρινίζεται ότι η δράση αφορά την κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν, οι οποίες:
- Δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και σε συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.
- Παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών το 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Η ανωτέρω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020.
Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (σ.σ. συνολικές Covid επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Β’ Κύκλου Επιδότησης Τόκων) δεν δύναται σε ονομαστική αξία να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 1.800.000 ευρώ.
moneyreview.gr