Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Προσλήψεις: Μάχη για μια θέση σε δήμο ή κοινότητα

Περιζήτητες αποδεικνύονται οι θέσεις εργασίας σε δήμους και κοινότητες. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τον απολογισμό του Α’ κύκλου κινητικότητας στο Δημόσιο για το 2021: Σχεδόν το 34% των συνολικών θέσεων για τις οποίες  υποβλήθηκαν αιτήσεις μετάταξης ή απόσπασης ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκαν επίσης τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή διοικητικές θέσεις σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς της ίδιας κατηγορίας, αλλά και οι προσφερόμενες θέσεις σε υπουργεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 5.300 υπάλληλοι συμμετείχαν στη διαδικασία καταθέτοντας αιτήσεις για την πλήρωση 6.166 θέσεων, ενώ κατά μέσο όρο για κάθε θέση υποβλήθηκαν περίπου 4,3 αιτήματα. Αντιθέτως, για 5.226 θέσεις δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον. Ελάχιστη ζήτηση εκδηλώθηκε, μεταξύ άλλων, για ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και για επιμέρους φορείς που εντάσσονται στους ΟΤΑ.

Στον φετινό κύκλο κινητικότητας συμμετείχαν συνολικά 1.035 φορείς και τα αιτήματά τους αφορούσαν την κάλυψη 18.096 θέσεων. Τα περισσότερα αιτήματα – σχεδόν το 75% του συνόλου – υποβλήθηκαν από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, τους φορείς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα υπουργεία και τους ΟΤΑ Β’ Βαθμού, δηλαδή τις περιφέρειες.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των αιτημάτων, ακολούθησε η διαδικασία αξιολόγησής τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Ετσι, σε σύνολο 18.096 θέσεων που είχαν αιτηθεί οι φορείς, θετική τελική αξιολόγηση έλαβαν οι 11.392. Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, τα αιτήματα για 6.704 θέσεις απορρίφθηκαν, καθώς εφέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά συγκεκριμένη μεθοδολογία αξιολόγησης, με την αξιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων που είχαν καταχωρίσει οι ίδιοι οι φορείς.

Το βασικότερο κριτήριο από αυτά ήταν η υφιστάμενη κάλυψη των θέσεων του ζητούμενου κλάδου να ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 65%. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος για την πλήρωση μιας θέσης μέσω του Συστήματος Κινητικότητας, εξετάστηκε το ποσοστό κατά το οποίο είναι καλυμμένες οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας για τον συγκεκριμένο κλάδο στο Δημόσιο. Αν αυτό το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του 65%, οι θέσεις λάμβαναν θετική αξιολόγηση για να περιληφθούν στην κινητικότητα· αν όχι, απορρίπτονταν. Εξαίρεση αποτέλεσαν περιπτώσεις όπου υπήρχε κάλυψη μεγαλύτερη του 65%, όμως οι εκτιμώμενες αποχωρήσεις στον κλάδο ανέρχονταν σε περισσότερες από 10.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Μάκη Βορίδη στα «ΝΕΑ»

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση υπαλλήλων

Ο Α’ κύκλος κινητικότητας του 2021 αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση συνολικής βελτίωσης του υφιστάμενου συστήματος κινητικότητας. Η ειδοποιός διαφορά που καθιστά το νέο σύστημα αποτελεσματικότερο είναι η θέσπιση ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, βάσει των οποίων διαμορφώθηκαν και οι θέσεις που διατέθηκαν. Με τον τρόπο αυτόν ενδυναμώνουμε τη διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων, αποκτούμε μια συνολική εικόνα των αναγκών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και εξασφαλίζουμε ότι η μετάταξη ή απόσπαση του εκάστοτε υπαλλήλου γίνεται πρωτίστως με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Τέλος, για πρώτη φορά εφαρμόζουμε ταυτόχρονα ποσόστωση στη στελέχωση τόσο της υπηρεσίας από την οποία επιθυμεί να μεταταχθεί ή να αποσπαστεί ο υπάλληλος όσο και στην υπηρεσία υποδοχής στην οποία επιθυμεί να μετακινηθεί. Με τον τρόπο αυτόν βάζουμε ουσιαστικά ένα «φρένο» στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση υπαλλήλων που είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένες υπηρεσίες να είναι υπερστελεχωμένες και άλλες να υποφέρουν από σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Γράψτε το σχόλιό σας