Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πώς η πανδημία υπονομεύει τον αγώνα για ίση αμοιβή

Την Τετάρτη, ήταν η Ημέρα Ίσης Αμοιβής στις ΗΠΑ – η ετήσια ημέρα περίσκεψης για το απαράδεκτο γεγονός ότι οι γυναίκες κατά μέσο όρο πρέπει να εργάζονται όλο το 2020 και μέχρι και τις 24 Μαρτίου του 2021 για να κερδίσουν όσα έβγαλαν οι άνδρες μόνο το 2020. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες έβγαλαν 82 σεντ για κάθε δολάριο που εξασφάλισαν οι άνδρες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα για τις Μαύρες και Ισπανόφωνες γυναίκες, όπως επισημαίνουν η Rachel Thomas της Lean In και η Stacy Brown-Philpot, πρώην CEO της TaskRabbit. Ακόμα και πριν τον COVID, αυτές οι ομάδες ήταν αντιμέτωπες με ένα μεγαλύτερο χάσμα αμοιβών σε σχέση με τις λευκές γυναίκες. Οι Μαύρες γυναίκες πληρώνονται 63 σεντ και οι Ισπανόφωνες μόλις 55 σεντ για κάθε δολάριο που καταβάλλεται στους λευκούς άνδρες.

Προσθέστε στην εξίσωση όλους τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία έχει επηρεάσει τις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας (όπου υπερ-εκπροσωπούνται τόσο οι Μαύρες όσο και οι Ισπανόφωνες) καθώς και τα συστημικά προβλήματα που καθιστούν δυσκολότερο για τις γυναίκες αυτές να φτιάξουν περιουσία και να προχωρήσουν στο εργατικό δυναμικό.

Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη κρίση: οι μισές Μαύρες και Ισπανόφωνες γυναίκες έχουν πλέον λιγότερο από 300 δολάρια σε αποταμιεύσεις (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν την πανδημία ήταν το ένα τρίτο).

Η οικονομική επίδραση της πανδημίας που γίνεται τώρα αισθητή από τις Μαύρες και τις Ισπανόφωνες γυναίκες σε χαμηλόμισθες θέσεις θα μπορούσε να έχει μια απροσδόκητη επίδραση στο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών του χρόνου: θα μπορούσε να το συρρικνώσει.

Πώς; Το χάσμα θα κλείσει εάν αυτές οι χαμηλά αμειβόμενες γυναίκες φύγουν τελείως από την αγορά εργασίας, αφήνοντας εντός της μόνο τις γυναίκες με τις υψηλότερες απολαβές, όπως εξηγεί στο Fortune η Fatima Goss Graves της NWLC.

Άρα, ακόμα κι αν του χρόνου η Ημέρα Ίσης Αμοιβής έλθει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, δεν πρέπει ένα τέτοιο επίτευγμα να προκύψει εις βάρος των γυναικών που ωθούνται εκτός της αγοράς εργασίας. Ναι, είναι αλήθεια ότι η πάλη κατά της ανισότητας σημαίνει το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των μισθών των ανδρών και των γυναικών. Όμως, εξίσου σημαντική είναι και η ανισότητα του εισοδήματος γενικότερα. Όπως λέει η Goss Graves, «το χάσμα μισθών γίνεται χάσμα πλούτου μακροπρόθεσμα».