Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Στο μεγαλύτερο site για Ελιά και ελαιόλαδο στον κόσμο! Ο αγώνας ευαισθητοποίησης για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ διεθνοποιείται!

«Η πίεση αυξάνεται στην Ελλάδα για να διευθετήσει τη διαμάχη για την ονομασία της Καλαμάτας. Οι παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει έναν νόμο που επιτρέπει τον όρο «Καλαμάτα» να χρησιμοποιείται εκτός της Μεσσηνίας. Μια νέα ονομασία ΠΟΠ θα μπορούσε να είναι η λύση» αναφέρει το ρεπορτάζ που αφιέρωσε το μεγαλύτερο site για ελιά και ελαιόλαδο στον κόσμο προλογίζοντας το μείζον αυτό ζήτημα για την περιοχή μας και το προϊόν,δίνοντας πλέον και διεθνή διάσταση στον αγώνα ευαισθητοποίησης για την “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”.

Το εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί ο διαδικτυακός τόπος oliveoiltimes.com, εξιστορεί τα γεγονότα από το 2018 μέχρι σήμερα και τις διεκδικήσεις των παραγωγών στην περιοχή μας.

«Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών συνεχίζουν να διχάζουν τον κλάδο στην Ελλάδα, με παραγωγούς στην περιοχή της Μεσσηνίας και τους ομολόγους τους σε άλλες περιοχές της χώρας να συμμετέχουν σε συζήτηση σχετικά με τη χρήση της επωνυμίας «ελιές Καλαμών».

Ο νόμος (Αποστόλου) που εισήχθη το 2018 πρόσθεσε την ποικιλία της ελιάς της Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο φυτικών ποικιλιών της Ελλάδας αναγνωρίζοντάς την ως συνώνυμη με την ποικιλία Καλαμών. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους Έλληνες παραγωγούς εκτός Μεσσηνίας να εμπορεύονται τις ελιές τους με την επωνυμία «Καλαμάτα» – δίχως ωστόσο την ετικέτα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) – και βελτίωσε την ικανότητά τους να πουλήσουν το προϊόν τους στο εξωτερικό λόγω της προτίμησης του ΠΟΠ από τους καταναλωτές…

Οι μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί έχουν απευθυνθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας να αποσύρει τη νομοθεσία του 2018.»

Το ρεπορτάζ του oliveoiltimes.com, φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του ΥπΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού, του Αναπληρωματικού Γενικού Διευθυντή Γιάννη Πάζιου, του Γιώργου Κορίνη, απόσπασμα της επιστολή του δημάρχου του δημάρχου του Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου που παρουσιάζουν τα γεγονότα ως αυτά έχουν μέχρι σήμερα και καταλήγει «Προτάθηκε μια νέα επωνυμία – «ποικιλία Καλαμάτας» για τις ελιές Καλαμών που παράγονται εκτός της Μεσσηνίας, ανέφερε η γεωργική ειδησεογραφική πύλη Agrotypos, μια πρόταση που απέρριψε η ΔΟΕΠΕΛ.

Μεταξύ άλλων ποικιλιών, η Ελλάδα παράγει περισσότερους από 60.000 τόνους ελιές Καλαμών κάθε χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να εξάγεται σε αγορές σε όλο τον κόσμο. Μετά από αρκετές αναβολές, η έφεση των παραγωγών της Μεσσηνίας κατά του νόμου του 2018 αναμένεται να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο.”

https://www.oliveoiltimes.com/business/greece-dispute-kalamata-appellation/90925?fbclid=IwAR1geTQPlCgOJte8APx2MsuPm1h3oWvCjpTexBDcilUIc8xnqjMS5tmt4og