Σίγουρα δε θα θέλατε να σχεδιάσετε τις επόμενες διακοπές σας σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ορίσει κανείς τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς αυτή μπορεί να είναι χημική, ραδιενεργή ή απλά να χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αποβλήτων σε μέρη που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Οι πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη έχει η καθεμία την δική της ιστορία, όλες όμως τον ίδιο παρανομαστή, τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει πολλές μορφές και κάποια μέρη του πλανήτη, δυστυχώς, φαίνεται πως είναι τόσο μολυσμένα, ώστε να είναι επικίνδυνα πλέον για τον άνθρωπο.
Ας δούμε παρακάτω τις δέκα πιο τοξικές τοποθεσίες του κόσμου.
Πηγή: Toptenz
1. Agbogbloshie, Γκάνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
2. Hazaribagh, Μπαγκλαντές
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3. Tianying, Κίνα
pixabay.com
Ως η πόλη που παράγει περίπου το 50% και παραπάνω του μολύβδου της χώρας, το Tianying έχει φιλοξενήσει μερικές από τις χειρότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης από μόλυβδο στον κόσμο.
4. Νέο Δελχί, Ινδία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αέρας στο Νέο Δελχί είναι τοξικός. Η ποιότητα του αέρα μάλιστα είναι από τις χειρότερες που υπάρχουν στον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το Νέο Δελχί ήταν το 2019, για δεύτερη συναπτή χρονιά, η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου, σύμφωνα με μια οργάνωση με έδρα την Ελβετία, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία για την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως. Στο Νέο Δελχί η μέση ετήσια συγκέντρωση PM2.5 σε κυβικά μέτρα αέρα ήταν 98,6 μm, σύμφωνα με την έρευνα, υπερδιπλάσια σε σχέση με το Πεκίνο, το οποίο την ίδια χρονιά είχε κατά μέσον όρο 42,1 μm, γεγονός που καθιστά την κινεζική πρωτεύουσα την ένατη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο.
Ο τοξικός αέρας της ινδικής πρωτεύουσας προκαλείται από τα οχήματα και από τις βιομηχανικές εκπομπές, από την σκόνη στα εργοστάσια, από τον καπνό από την καύση των απορριμμάτων και από τα υπολείμματα από τις γεωργικές καλλιέργειες στις γειτονικές εκτάσεις.
5. Kabwe, Ζάμπια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτό είναι ένα άλλο μέρος που καταστράφηκε από την εξόρυξη και την επεξεργασία. Η γη της Kabwe λέγεται ότι είναι τόσο τοξική που τίποτα δεν φυτρώνει σε αυτή.
6. Semipalatinsk, Καζακστάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο Semipalatinsk έχουν γίνει σχεδόν 500 πυρηνικές εκρήξεις τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και κάτω από τη γη. Λόγω των δοκιμών που γίνονταν εδώ και 40 χρόνια, ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενεργό νέφος.
Το Καζακστάν «κληρονόμησε» από το Semipalatinsk πλουτώνιο και ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού που έμειναν στα έγκατα της γης, ως αποτέλεσμα των δοκιμών.
7. Δέλτα του Νίγηρα, Νιγηρία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
8. La Oroya, Περού
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάποτε ήταν μια από τις πιο όμορφες πόλεις της περιοχής . Σήμερα είναι μια από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο. Ο μόλυβδος που έχει μολύνει τον αέρα, το έδαφος και το νερό αυτής της πόλης, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού. Έπειτα από μετρήσεις έχει καταγραφεί ότι το 99% των παιδιών της περιοχής έχουν υπερβολικές συγκεντρώσεις μόλυβδου στο αίμα τους κάτι που έχει ως συνακόλουθη συνέπεια την νοητική τους δυσλειτουργία, ενώ τα τοξικά απόβλητα της πόλης των 35.000 κατοίκων είναι υπεύθυνα ακόμα και για πρόωρους θανάτους.
9. Dzerzhinsk, Ρωσία
pixabay.com
Κέρδισε τον όχι και τόσο αξιοζήλευτο τίτλο της πιο χημικά μολυσμένης πόλης του πλανήτη, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness, και μάλλον όχι άδικα, αφού ο δείκτης θνησιμότητας έχει ξεπεράσει το δείκτη γεννήσεων κατά 260%. Συν τοις άλλοις, είναι μια περιοχή με πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής, που φτάνει μέχρι τα 45 χρόνια.
10. Ποταμός Citarum, Ινδονησία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ποταμός Citarum είναι το μακρύτερο και μεγαλύτερο ποτάμι στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του ποταμού. Δεν είναι όμως εκείνοι οι υπαίτιοι για την μόλυνση του αλλά οι 2.000 βιομηχανίες που μολύνουν 5.020 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ποταμού με μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό και άλλες τοξίνες. Αλλά τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια της Μπαντούνγκ και Cimahi είναι αυτά που διοχετεύουν τα κύρια τοξικά απόβλητα.
Μάλιστα λέγεται ότι το χρώμα του νερού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι βαφή χρησιμοποιούν στα υφάσματα. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ενέκρινε δάνειο 500 εκατ. δολλαρίων για τον καθαρισμό του ποταμού, ανακηρύσσοντας τον ως τον πιο βρώμικο στον κόσμο. Η ρύπανση έχει μειωθεί, αλλά ο ποταμός Citarum παραμένει στην πρώτη δεκάδα των πιο βρόμικων ποταμών στο κόσμο.