Το Ελ Σαλβαδόρ έχει γίνει η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.
“Το νομοσχέδιο #Bitcoin μόλις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία” στη νομοθετική συνέλευση. Ιστορία!”, έγραψε μετά την ψηφοφορία στο Twitter ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.
Ο πρόεδρος είπε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταθέσει την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος, εγκρίθηκε από τους 62 από τους 84 συνολικά βουλευτές.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω Twitter πως έστειλε το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο προς ψήφιση.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με την υποστήριξη των συμμάχων του Μπουκέλε παρότι τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης είχαν ασκήσει κριτική για την επίσπευση της ψηφοφορίας και είχαν αρνηθεί να το υποστηρίξουν.
Πριν από την ψηφοφορία ο Μπουκέλε δήλωσε ότι η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα φέρει στη χώρα “χρηματοπιστωτική ένταξη, επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη”.
Ο ηγέτης του Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισε το bitcoin ως “τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς” δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα και έναν τρόπο για να αποφεύγεται ότι εκατομμύρια θα χάνονται σε ενδιάμεσους.
Τα εμβάσματα από Σαλβαδοριανούς που εργάζονται στο εξωτερικό αναλογούν σε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, ανάλογο σχεδόν με το 22% του ΑΕΠ.
Το 2020, τα εμβάσματα προς την χώρα ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
“Αυτός είναι ένας νόμος που θα θέσει το Ελ Σαλβαδόρ στο παγκόσμιο επίκεντρο, θα γίνουμε πιο ελκυστικοί για ξένες επενδύσεις”, δήλωσε ο Ρόμεο Άουερμπαχ, βουλευτής του κόμματος “Μεγάλη Συμμαχία για την Εθνική Ενότητα”, ένας σύμμαχος του Μπουκέλε.
“Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα με απελευθερωτική ισχύ και απεριόριστο σε οποιαδήποτε συναλλαγή”, αναφέρει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Οι τιμές θα μπορούν να εμφανίζονται σε bitcoin, οι φορολογικές συνεισφορές θα μπορούν να καταβάλλονται με το κρυπτονόμισμα και οι συναλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται στη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών.
Αλλά η αστάθεια του bitcoin, που αυτή τη στιγμή η ισοτιμία του ανέρχεται σε 33.814 δολάρια, και το ασαφές νομικό καθεστώς του εγείρουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το παραδοσιακό νόμισμα στις καθημερινές συναλλαγές. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το Ελ Σαλβαδόρ θα κυκλοφορήσει τελικά το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.
Η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ “θα καθορίζεται ελεύθερα από την αγορά”, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως το τρέχον επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ είναι το δολάριο ΗΠΑ.
Το ν/σ αναφέρει επίσης ότι το κράτος θα “προωθήσει την απαραίτητη εκπαίδευση και μηχανισμούς έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε συναλλαγές με bitcoin”
Περίπου το 70% του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ν/σ. Το κρυπτονόμισμα θεωρείται τρόπος αύξησης της οικονομικής ένταξης των πολιτών.
Η κίνηση του Μπουκέλε να στείλει το ν/σ στο Κογκρέσο έρχεται μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει συνάψει συνεργασία με το ψηφιακό πορτοφόλι Strike, για την κατασκευή της σύγχρονης χρηματοοικονομικής υποδομής της χώρας για την υιοθέτηση του bitcoin.
Τον Απρίλιο, το bitcoin σημείωσε ρεκόρ στα 64.829,14 δολάρια, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk. Ωστόσο το κρυπτονόμισμα εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο πάνω από 230% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή η άνοδος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και μεγάλες εταιρείες, όπως η Tesla και η Square που έχουν αγοράσει bitcoin.
Στα μέσα Μαΐου του 2020 η αγορά των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coinmarketcap.
πηγή: capital.gr