Πρόκειται για μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Σε αυτήν συμμετείχαν 383 εθελοντές που «εξετάστηκαν» σε περιβάλλον δοκιμαστικής κουζίνας. Όταν τους είπαν να πλύνουν τα χέρια τους, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν αφιέρωσε πάνω από 20 δευτερόλεπτα σε αυτό. Εν τω μεταξύ, αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος πλύσης των χεριών που συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πολλοί από συμμετέχοντες, επίσης, δεν στέγνωσαν τα χέρια τους με καθαρή πετσέτα.
Αρχικά, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μαγειρεύουν και να χειρίζονται ωμό κρέας.
Επειδή δεν έπλεναν σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές μετέφεραν δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια σε βάζα με μπαχαρικά στο 48% των περιπτώσεων, στο ψυγείο στο 11% των περιπτώσεων και στις σαλάτες στο 5% των περιπτώσεων.
Όσοι δεν πλένουν τα χέρια τους με τον σωστό τρόπο, κινδυνεύουν να διαδώσουν επιβλαβή μικρόβια σε ό,τι αγγίζουν, κάνοντας τους εαυτούς τους και αυτούς με τους οποίους ζουν στον ίδιο χώρο πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως γαστρεντερικές παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ευτυχώς, το σωστό πρωτόκολλο για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι τόσο περίπλοκο: Η μεγαλύτερη αλλαγή που οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να κάνουμε είναι να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό. Τόσο απλά!