Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι το 60% των αιτούντων δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια

Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, ήταν το βασικό θέμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και παράγοντες της αγοράς, ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να αυξηθεί η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η αγορά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη», όπως αναφέρει το επιμελητήριο», ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως διευκρίνισαν, λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να διαφοροποιήσουν την τακτική τους».

Κρατική εγγύηση για δάνεια ζητά το ΕΕΑ

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας αρχικά για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ανέφερε ότι η λύση θα ήταν να εγγυηθεί η κυβέρνηση μέρος των δανείων ή να τα επιδοτήσει στο πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα».

Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, με τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, η συζήτηση δεν θα βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, έθιξε το θέμα των πολύ υψηλών επιτοκίων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ υπογράμμισε και την τακτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου.

Τέλος, αναφέρθηκε στα περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες, θέτοντας το ερώτημα πώς αυτό το μεγάλο ποσό θα βοηθήσει την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, έστειλε στους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων επιστολή, τονίζοντας την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας προς τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διατήρησης στοχευμένων μέτρων στήριξης, όπως τη συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, για όσο διάστημα ισχύουν ακόμα οποιασδήποτε μορφής περιοριστικά μέτρα.

Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για εμπορικές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση των επιταγών τόσο για τους εκδότες όσο και για τους κομιστές, που έχουν δυσανάλογα επιβαρυνθεί έως σήμερα, αλλά και η μη επιστροφή μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είναι μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΑ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο, το εμπόριο να συμπεριληφθεί στους κλάδους που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με βεβαιότητα να εκσυγχρονιστεί και να οδηγηθεί με σίγουρα βήματα στη νέα ψηφιακή εποχή.

ΠΗΓΗ