Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

1 εκατ. διευθύνσεις URL με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης το 2020

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι καταγγελίες για τη διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης μέσω Διαδικτύου. Ανάλογη είναι και η παγκόσμια εικόνα: μόνο το 2020 περισσότερες από ένα εκατομμύριο διευθύνσεις URL – καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιέχει πολλές εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης – εντοπίστηκαν διεθνώς και εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE.

50% ταχύτερη απομάκρυνση του παράνομου υλικού από το Διαδίκτυο σε σχέση με το 2019Στην Ελλάδα, ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης το 2020 ήταν ελαφρά αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας το 47%. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ελληνικής γραμμής SafeLine.gr, τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Το γεγονός αυτό “πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία”, αναφέρει η SafeLine.gr.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα κορίτσια

Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι το 76% των θυμάτων, που εμφανίζονται στο υλικό που κρίθηκε ως παράνομο, ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 13 ετών και ηλικίας, ενώ 14 έως 17 ετών ήταν το 22% των θυμάτων. Τα κορίτσια είναι εκείνα, που – σύμφωνα με τα στοιχεία – διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: αποτέλεσαν το 93% των θυμάτων το 2020, ενώ ήταν 91% το 2019.

Ενθαρρυντικό είναι ότι οι 47 ανοικτές γραμμές καταγγελίας του δικτύου INHOPE κατάφεραν, το 2020, να αφαιρέσουν το παράνομο καταγγελθέν υλικό παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο κατά 50% ταχύτερα σε σχέση με το 2019. Το 74% του περιεχομένου, παγκοσμίως, αφαιρέθηκε εντός τριών ημερών το 2020, σε σύγκριση με το 50% το 2019. Το γεγονός αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της διάδοσης του παράνομου υλικού και στον αριθμό των ατόμων, που εν τέλει θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Διεθνείς συνεργασίες

Το INHOPE είναι μία παγκοσμίου εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Κάτω από την “ομπρέλα” του INHOPE λειτουργούν 47 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο, αναμεσά τους και το SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Η SafeLine.gr, η μοναδική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα, είναι από το 2005 ένα από τα πρώτα μέλη της συντονισμένης αυτής προσπάθειας για την εξάλειψη περιεχομένου παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο. Η ανοιχτή γραμμή δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία, όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE.