Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

1,5 δισ. ευρώ ρίχνονται στην οικονομία μετά το Πάσχα: Ποια μέτρα ενεργοποιούνται και για ποιους

Η επανεκκίνηση χρειάζεται και χρηματοδότηση γι’ αυτό και η επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας σε τρία στάδια – στις 3, στις 10 και στις 15 Μαίου – θα συνοδευτεί και από την ενεργοποίηση νέων μέτρων στήριξης τα οποία θα συνθέσουν το λεγόμενο “πακέτο επανεκκίνησης”. Οι πόροι που θα πέσουν στην αγορά θα προσεγγίσουν το 1% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι θα κινηθούν στο επίπεδο του 1,5-1,6 δις. ευρώ. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις θα βοηθηθούν διπλά για να σηκώσουν τα ρολά τους και να υποδεχτούν τους πελάτες ύστερα από ένα εξάμηνο πλήρους επαγγελματικής αδράνειας.

Το πρώτο σκέλος της βοήθειας θα αφορά στη “συγκράτηση” του λειτουργικού κόστους κατά τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας (μισθολογική δαπάνη, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, εξυπηρέτηση επαγγελματικών δανείων) ενώ το δεύτερο σκέλος θα αφορά στη χορήγηση χρηματοδότησης (ζεστού χρήματος όπως λέγεται) προκειμένου να αγοραστούν πρώτες ύλες, να γίνουν επισκευές, προετοιμασίες κλπ.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, επισπεύδονται οι διαδικασίες για να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ενέσεων ρευστότητας οι οποίες θα υπολογιστούν ως ποσοστό (7%) του τζίρου της περυσινής χρονιάς. Συνολικά θα δοθούν 330 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις οι οποίες ως μόνη υποχρέωση θα έχουν να εμφανίσουν τιμολόγια που να αποδεικνύουν ότι αυτά τα χρήματα διοχετεύτηκαν για την αγορά πρώτων υλών. Ο στόχος πλέον είναι οι αιτήσεις να μπορούν να γίνουν από τις 3 Μαίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί οι εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να σχεδιαστούν διαδικασίες ώστε τα χτήματα να πέσουν άμεσα στην αγορά.

Αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό της εστίασης θα σχεδιαστεί και για τις επιχειρήσεις του τουρισμού ενώ σχεδιάζεται και το ενδεχόμενο να δοθούν ενισχύσεις και για τον κλάδο του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού όπου και εκεί το λουκέτο θα διαρκέσει ένα γεμάτο εξάμηνο, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω (σ.σ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημέρα επαναλειτουργίας για τα γυμναστήρια, τα σινεμά, τα θέατρα κλπ). Συνολικά, μέσω κοινοτικών πόρων, η ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ.

Επεκταση μέτρων

Μέσα στις επόμενες ημέρες –και αφού οριστικοποιηθεί το άνοιγμα της αγοράς καθώς ο απρόβλεπτος παράγοντας της εξέλιξης της πανδημίας υπάρχει πάντοτε στο προσκήνιο- θα ανακοινωθεί η επέκταση κάποιων μέτρων στήριξης και για τον Μάιο:

1. Με συγκεκριμένα κριτήρια, θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας ώστε να μην αναλάβει από την πρώτη ημέρα η επιχείρηση ολόκληρο το μισθολογικό κόστος. Έτσι, και ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα σταδιακής επανόδου του προσωπικού στην “ενεργό δράση”. Το θέμα του μισθολογικού κόστους κρίνεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητο κατά την προσπάθεια επανεκκίνησης κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να δούμε και άλλα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις.

2. Το κούρεμα του ενοικίου θα συνεχιστεί και για τον Μάιο. Άλλωστε, ύστερα από ταλαιπωρίες μηνών, φαίνεται ότι πλέον έχουν ξεπεραστεί τα περισσότερα προβλήματα και οι ιδιοκτήτες αποζημιώνονται εγκαίρως (σ.σ μόνο χθες δόθηκαν 180 εκατ. ευρώ) για την απώλεια εισοδήματός τους).

Ούτως ή άλλως, ο Μάιος θα είναι και ο μήνας ενεργοποίησης των ακόλουθων μέτρων στήριξης:

1. Του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν για τις επαγγελματικές δαπάνες που έκαναν μέσα στο 2020 οι οποίες όμως δεν καλύφθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Θα ανακοινωθούν άμεσα οι λεπτομέρειες εφαρμογής. Αντί για χρήματα, οι δικαιούχοι θα πάρουν “κουπόνια” για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

2. Του προγράμματος χορήγησης των “φορο-επιδοτήσεων”. Σε όσους συμμετείχαν στις επιστρεπτέες προκαταβολές ένα και δύο και τρία, θα δοθεί η δυνατότητα, αντί να “κουρέψουν” το 50% των χρημάτων που πρέπει να επιστρέψουν, να πάρουν μια χρηματοδότηση ίση με το 35% των ενισχύσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3 ώστε να πληρώσουν τους φόρους της φετινής χρονιάς (η χρηματοδότηση θα είναι και πάλι με μορφή κουπονιών).

3. Της καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως και 4000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές και τον Απρίλιο. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν ως “υποκατάστατο” της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα τελειώσει με τον 7ο κύκλο.

4. Της ενεργοποίησης του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ

πηγη