Κυριακή
21
Απρίλιος
TOP

28η Οκτωβρίου: 5 προορισμοί για εκδρομή το Σαββατοκύριακο στο βουνό

Στην καρδιά του φθινοπώρου ετοιμάζουμε βαλίτσα για εκδρομές σε όμορφα ορεινά χωριά κοντά στην Αθήνα. Οι προορισμοί που αξίζουν τη προσοχή σου.

Τι κι αν φέτος η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου «πέφτει» Σάββατο πάντα υπάρχει αφορμή για μια φθινοπωρινή απόδραση στο βουνό για να περάσουμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο μακριά από τη πόλη απολαμβάνοντας τη φύση και καλό φαγητό.

Οι πρώτες εξορμήσεις σε ορεινά χωριά έχουν ξεκινήσει με τους προορισμούς, ιδιαίτερα κοντά στην Αθήνα, να είναι προσελκύσιμοι για τους επισκέπτες. Από την άλλη, αν ψάχνετε πιο εναλλακτικούς προορισμούς μη διστάσετε να αποδράσετε σε κάποιο ελληνικό νησί όπου αυτή την εποχή θα περάσετε καλύτερα από το καλοκαίρι, χωρίς συνωστισμό.

Πανέμορφα χωριά για ορεινές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο
Ελληνικό
Τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Αρκαδίας, απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, έχει καταφέρει να γίνει προορισμός των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, ενώ στα πλεονεκτήματα είναι πως ακόμα δεν έχει αλλοιωθεί από το μαζικό τουρισμό αφού είναι από τα ήσυχα χωριά.

Το Ελληνικό είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας με πετρόχτιστα διώροφα αρχοντικά , λιθόστρωτα καλντερίμια και φαρδιά πεζοδρόμια για να απολαμβάνετε τις βόλτες, ενώ το μέρος συνάντησης είναι η πλατεία του χωριού. Ακριβώς δίπλα στη πλατεία στέκει επιβλητικό το πέτρινο σχολείο -χρονολογείται από το 1932 – και είναι το σήμα κατατεθέν του μικρού χωριού.

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας

Έχοντας ως βάση το Ελληνικό μπορείτε να αποδράσετε στην ευρύτερη περιοχή έτσι ώστε να δείτε κι άλλα γραφικά χωριά – Στεμνίτσα και Δημητσάνα είναι σε κοντινή απόσταση, να επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης, τη Μονή Τίμιου Προδρόμου που βρίσκεται χτισμένη στο βουνό, αλλά και το Σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι.

Όσο για φαγητό, στο Ελληνικό, δοκιμάστε νόστιμα παραδοσιακά φαγητά στη ταβέρνα του «Γεωργαντά» -μεταξύ άλλων στο μενού έχει πίτες, σαγανάκι, προβατίνα στο ξυλόφουρνο και αγριογούρουνο.

Καστάνιτσα
Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα η Καστάνιτσα έχει γίνει από τους πιο δημοφιλείς φθινοπωρινούς/χειμερινούς προορισμούς και ανήκει στα τσακωνοχώρια. Κάνοντας μια όλτα μέσα στο γραφικό χωριό ο επισκέπτης θα διαπιστώσει πως κρατάει αναλλοίωτη την τσακώνικη αρχιτεκτονική του τόπου όπου σήμα- κατατεθέν είναι τα πυργόσπιτα με τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο.

Η Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι φωλιασμένη μέσα στο βουνό και τα λευκά σπίτια κάνουν αντίθεση με το καφέ τοπίο που έχουν αυτή την εποχή τα δέντρα, θεωρείτε από τα αρχαιότερα χωριά της Τσακωνιάς κι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Σίγουρα αξίζει να φτάσετε μέχρι την κορυφή τπυ λόφου όπου διατηρούνται τα ερείπια από Βυζαντινό Πύργο και φυσικά η θέα από εκείνο το σημείο θα σας αποζημιώσει. Στα αξιοθέατα του χωριού είναι τόσο οι εκκλησίες όσο και τα ξωκλήσια που χρονολογούνται από περασμένους αιώνες.

Μέσα στα σοκάκια του γραφικού χωριού
Στην Καστάνιτσα οι λάτρεις της πεζοπορίας θα απολαύσουν μοναδικές διαδρομές μέσα σε μια πανέμορφη φύση- μια διαδρομή για πιο προχωρημένους πεζοπόρους είναι η διαδρομή από την Καστάνιτσα στο Πραστό.

Το χωριό φημίζεται για τα κάστανα και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου γίνεται η Γιορτή του Κάστανου.Στα παραδοσιακά ταβερνάκια μην παραλείψετε να δοκιμάσετε πιάτα, όπως κρέας με κάστανο και γλυκό του κουταλιού.

πηγη: iefimerida.gr