Ένα πολύ διαφορετικό πρωτάθλημα που δίνει έμφαση στην υλοτομία, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των δασών έγινε στο προαύλιο του Μουσείου Δασικής Ιστορίας Μαινάλου. Ο λόγος για το πανελλήνιο πρωτάθλημα υλοτομίας που διεξήχθη για τέταρτη συνεχή χρονιά, με μεγάλη συμμετοχή στο Χρυσοβίτσι Μαινάλου.
Οι αγώνες και οι δεξιοτεχνίες στους κυλίνδρους ξύλων, έγιναν στο Χρυσοβίτσι Φαλάνθου που έχει μεγάλη ιστορία στην υλοτομία.
Στην περιοχή, ιδρύθηκε το 1939 το εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου, ένα απ’ τα πρώτα κρατικά εργοστάσια. Το εργοστάσιο λειτούργησε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Αξίζει να τονιστεί, ότι Δασονομείο Γορτύνης στη Δημητσάνα, είναι ένα απ’ τα 32 Δασονομεία που λειτουργούν για πρώτη φορά, στο ελεύθερο τμήμα της χώρας, το 1836.
Επίσης, η Δασοκομική Σχολή της Βυτίνας, που ιδρύθηκε το 1896, είναι η πρώτη σχολή που κλήθηκε να εκπαιδεύσει δασικό προσωπικό στην Ελλάδα.
Η έκταση που έγιναν στο Χρυσοβίτσι οι αγώνες είναι του Δασαρχείου Βυτίνας, ενώ το Μουσείο, είναι στο δήμο Τρίπολης για χρήση.
Αρχικά, ο δήμος Φαλάνθου, πρότεινε να διασωθεί και να αναδειχθεί το παλαιό πριστήριο, κάτι που το 2003, εγκρίθηκε το αίτημα απ’ το Υπουργείο Γεωργίας (ενέκρινε την παραχώρηση της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων για να στεγαστεί το Μουσείο, για διάστημα 25 χρόνια).
Όλες οι μελέτες, χρηματοδοτήθηκαν απ’ το Leader + τον τότε ΘΗΣΕΑ και από ιδίους πόρους.
Επιστημονική υποστήριξη παρείχε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.
Δυστυχώς, τα χρόνια πέρασαν και στις κτιριακές δομές του Μουσείου, θα πρέπει να γίνουν έργα συντήρησης, ενώ θα πρέπει να εξευρεθεί και μόνιμη λύση με το προσωπικό, ώστε το Μουσείο να λειτουργεί ομαλά.
Έχει, ήδη, υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και να λυθεί το θέμα των υπαλλήλων φύλαξης, ωστόσο, υπάρχει μία σοβαρή καθυστέρηση στο όλο θέμα.
Η πρωτοβουλία για το πρωτάθλημα ήταν της γνωστής εταιρείας Husqvarna.
Τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου της Τρίπολης και του Δασαρχείου Βυτίνας.
Υπήρξε ικανοποιητικός αριθμός συμμετεχόντων από διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι άνθρωποι της εταιρείας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε όλα, οργανωτικά και αγωνιστικά, να πάνε στην εντέλεια.
Τους αγώνες και τα διάφορα δρώμενα που έγιναν στο Χρυσοβίτσι, παρακολούθησε αρκετός κόσμος.
Στόχος των διοργανωτών ήταν η μετάδοση των μηνυμάτων της οικολογικής σημασίας του δάσους, της σημασίας και του ρόλου της επιστήμης της δασολογίας στην αειφορική διαχείριση του δασικού πλούτου.