Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

5 προτάσεις για μια πραγματική προοδευτική σοσιαλδημοκρατία

του Παύλου Χρηστίδη Μέλος Π.Σ. ΚΙΝΑΛ

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε μπροστά σε μια εξαιρετική ευκαιρία, σε μια πολύ απαιτητική εποχή.
Ευκαιρία όχι μόνο για το κίνημά μας αλλά για την πατρίδα μας.
Να γίνουμε εμείς εκείνοι που θα κερδίσουμε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Τώρα που ο κόσμος έχει περάσει από τη λαίλαπα της συντήρησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και βιώνει την αποτυχία της αυτόρρύθμισης των αγορών από τη ΝΔ , προσδοκά από εμάς να βάλουμε κανόνες σε αυτή τη ζούγκλα, να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα νοιάζονται τους νέους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους μισθωτούς- πολιτικές που θα αφορούν την κάθε Ελληνίδα και Έλληνα κι όχι μόνο λίγους εκλεκτούς.

Η Φώφη Γεννηματά φρόντισε με επιμονή και σχολαστικότητα να ανοίξει τον δρόμο της αυτόνομης πορείας μας. Αυτόν τον δρόμο οφείλουμε να ακολουθήσουμε χωρίς το παραμικρό λοξοκοίταγμα.

Καλούμαστε να δώσουμε ελληνικό περιεχόμενο στη σοσιαλδημοκρατία, κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλά να αντιγράψουμε ό,τι κάνουν σύντροφοι μας στο εξωτερικό.

Πρέπει να ασχοληθούμε ξανά με την πολιτική τώρα που ολοκληρώθηκαν – σχεδόν – μετά και το επερχόμενο συνέδριο οι εσωτερικές μας διαδικασίας, πρέπει να κοιτάξουμε προς τα έξω και να μιλήσουμε για τον καθημερινό άνθρωπο. Θέτω λοιπόν σε εσάς σύντροφοι, μια ατζέντα που πιστεύω ότι πρέπει να επεξεργαστούμε και να σηκώσουμε πολύ ψηλά γιατί αφορά εκείνους που προσδοκούν μια δίκαιη κι ευημερούσα κοινωνία, αφορά όλους τους Έλληνες κι εμάς τους σοσιαλδημοκράτες ειδικότερα. Η ατζέντα αυτή καταπιάνεται με πέντε θέματα αιχμής και πατάει πάνω σε μια οριζόντια πολιτική την οποία πρέπει πάντα να βελτιώνουμε για να πετύχει οποιαδήποτε πρόταση.

1.Κοινωνική ανισότητα και οικονομική δυσπραγία, ειδικά των νέων. Η Ελλάδα καταγράφει το θλιβερό ρεκόρ να είναι πρώτη στην ανεργία των νέων με το ποσοστό των νέων ανέργων να φτάνει στο 31,4%. Κι αυτό συμβαίνει όταν το ποσοστό των ανέργων είναι 13,3% στην Ελλάδα, δηλαδή μεταξύ των ανέργων οι περισσότεροι είναι νέοι. Tο αφορολόγητο της γονικής παροχής για μεταβιβάσεις αξίας ως και 1.6 εκατομμύρια ευρώ και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ είναι εξαιρετικές διευκολύνσεις για τους φίλους των κυβερνώντων, τους πλούσιους. Οι έμμεσοι φόροι είναι αυτοί που θα έπρεπε να μειωθούν αν ήθελαν να βοηθήσουν τους υπόλοιπους, δεδομένου και του πληθωρισμού που καλπάζει. Αλλά όχι μόνον δεν θέλουν να το κάνουν, έχουν και διάθεση εμπαιγμού που φαίνεται στις φαιδρές δηλώσεις τους.

2. Οι νέοι είναι αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας. Ο αποκλεισμός των νέων από τη δυνατότητα αγοράς κατοικίας τους στερεί μια σημαντική μορφή συσσώρευσης πλούτου και μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις σε σημαντικές αποφάσεις τους, όπως είναι η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση παιδιών, με μακροχρόνιες δημογραφικές και οικονομικές επιπτώσεις. Νέες τάσεις και δεδομένα, όπως ο υπερτουρισμός και η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και οι διαρκείς μετακινήσεις πληθυσμών, δημιουργούν νέες καταστάσεις και πλαίσια για τους κατοίκους πολλών περιοχών στον κόσμο. Είναι λοιπόν επιβεβλημένος ο σχεδιασμός νέων πολιτικών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη διαφύλαξη του δικαιώματος όλων στη στέγη.

3. Γυναίκες: Μήνας της γυναίκας ο Μάρτιος, με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων ανάμεσα στα δυο φύλα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ (63,61%). Μάλιστα οι περισσότερες είναι μακροχρόνια άνεργες (>12 μήνες), σε αντίθεση με τους ανέργους άνδρες όπου η πλειοψηφία είναι άνεργοι λιγότερο από 12 μήνες. Ανάμεσα στα πολλά που έχουμε ακόμη να κάνουμε για μια δίκαιη κοινωνία, είναι να ρίξουμε τα όποια εμπόδια υπάρχουν για την ισότιμη ένταξη των γυναικών στην εργασία. Η χρονιά που πέρασε έδωσε φωνή σε πολλές γυναίκες μέσα από το κίνημα #metoo. Αυτό το κίνημα πρέπει να παραμείνει ζωντανό κι εμείς ως σοσιαλδημοκράτες πρέπει να στηρίξουμε κάθε γυναίκα που βρίσκει τη δύναμη να βγει από μια κακοποιητική σχέση. Η έμφυλη βία, άλλωστε, δεν καταρρακώνει μόνο την αξιοπρέπεια και διαταράσσει την ιδιωτική ζωή των θυμάτων, αλλά έχει αντίκτυπο τόσο στην επαγγελματική τους ζωή όσο και στην οικονομία της χώρας. Με βάση μελέτες αποδεικνύεται ότι η βια κατά των γυναικών κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόστος της βίας κατά των γυναικών κάθε χρόνο αγγίζει τα 226 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι το κόστος αυτό κυμαίνεται μεταξύ 1-2% του ετήσιου ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η έμφυλη βία κοστίζει στην Ελλάδα μεταξύ 1,5-3,5δισ. Το Κίνημά μας έχει καταθέσει προτάσεις και πρέπει να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε σε αυτή τη συζήτηση. Μια συζήτηση που πρώτο το ΠΑΣΟΚ άνοιξε στην Ελλάδα με το ρηξικέλευθο για την εποχή του νέο οικογενειακό Δίκαιο, το 1983.

4.Ενεργειακή ασφάλεια: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), χωρίς να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα πλαίσιο χάραξης μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, δίνει ψίχουλα επιδόματα. Η χώρα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία αλλά και χαμηλές τιμές ενέργειας από Α.Π.Ε. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα να αναπτυχθούν οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα ώστε να μην εξαρτόμαστε ούτε από το Ρωσικό αέριο αλλά ούτε κι από τη Βουλγαρική πυρηνική ενέργεια, κατεύθυνση στην οποία επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια.

5. Μια νέα αγρο-οικολογία φιλική στο περιβάλλον: Η άνοδος των τιμών των γεωργικών προϊόντων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία χρησιμοποιείται για να παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει τη στρατηγική «Από το χωράφι στο πιάτο» (From farm to Fork) και να μην τηρεί τους κανόνες που έχει θέσει για ασφαλή τρόφιμα με ταυτόχρονη μέριμνα για το περιβάλλον. Η ιδέα που προβάλλεται είναι ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή με την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Ο πόλεμος όντως αποτελεί σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια: Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν μαζί το 30% του σιταριού, το 17% του καλαμποκιού και πάνω από το ήμισυ του ηλιέλαιου που διακινούνται παγκοσμίως. Αλλά η Ευρώπη ειδικά, δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα Ουκρανίας και Ρωσίας για την επισιτιστική ασφάλεια. Η ΕΕ εξάγει περισσότερα δημητριακά απ’ ότι εισάγει και οι εισαγωγές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων από τις δύο χώρες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνόλου της ΕΕ. Συνεπώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τις προμήθειες τροφίμων της ΕΕ. Αυτό που τίθεται στο προσκήνιο είναι η εξάρτηση της Ένωσης από τις εισαγωγές ζωοτροφών και λιπασμάτων, τα οποία όντως εισάγουμε σε μεγάλο βαθμό από τις 2 χώρες.
Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μεταβούμε σε μια περιβαλλοντικά φιλική κυκλική και βιώσιμη καλλιέργεια, τόσο πιο γρήγορα θα απεξαρτηθούμε από τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Πρέπει να επενδύσουμε στη μετάβαση στην αγρο-οικολογία, υποστηρίζοντας την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα. Με την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ενσωμάτωση διαφορετικών και αλληλοϋποστηριζόμενων φυτικών ειδών, οι αγρότες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους χωρίς τα ακριβοπληρωμένα ρώσικα λιπάσματα (για τα οποία η ΕΕ πληρώνει πάνω από ένα δις. Ετησίως).

Αυτά είναι τα προτάγματα μιας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτά και για να το πετύχουμε πρέπει να δώσουμε ξανά στο κράτος την αξιοπιστία που του αξίζει. Να τελειώνουμε τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει διαλύσει το κράτος από μέσα με τις στρατιές μετακλητών και τους επίλεκτούς του προϊσταμένους χωρίς καμία αξιολόγηση και κρίση. Το κράτος δεν είναι κτήμα της δεξιάς – δεν είναι κτήμα καμιάς κυβέρνησης: υπηρετεί τον λαό και γι’ αυτό πρέπει να είναι ικανό και δυνατό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκχωρήσει τη δημόσια εξουσία σε ιδιώτες που όχι μόνο δεν λογοδοτούν αλλά είναι και αναποτελεσματικοί επιπλέον. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ΕΦΚΑ: Στο τετράμηνο που οι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν ενεργά στην έκδοση συντάξεων έχουν εκδοθεί λιγότερα από 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών, δηλαδή τα 38, είχαν λάθη.
Είναι στο δικό μας χερι να είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών.
Να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο τους καθημερινούς ανθρώπους και να δώσουμε λύση στα προβλήματα τους.
Να διαμορφώσουμε την ελπίδα στην οποία θα πιστέψει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.