H διάρκεια της πτήσης Λονδίνο – Σίδνεϊ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% μέχρι το 2030, με το νέο υπερηχητικό αεροπλάνο με πυραυλοκινητήρα, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στη Βρετανία.
Η Υπηρεσία Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Ηνωμένου Βασιλείου για το Διάστημα 2019, ότι θα συνεργαστεί στενότερα με την Αυστραλιανή Υπηρεσία Διαστήματος στο πλαίσιο της συμφωνίας «Παγκόσμια Πρώτη Γέφυρα του Διαστήματος».
Ο πυραυλοκινητήρας Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (SABER), της εταιρείας Reaction Engines, θα είναι το «διαμάντι του στέμματος» αυτής της νέας συνεργασίας.
«Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πυραυλοκινητήρας SABER , θα μπορούμε να φτάσουμε στην Αυστραλία σε μόλις τέσσερις ώρες», δήλωσε ο Graham Turnock, επικεφαλής του Οργανισμού Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Αυτή είναι μια τεχνολογία που θα μπορούσε να το προσφέρει σίγουρα αυτό. Σχεδιάζουμε να τεθεί σε λειτουργία την δεκαετία του 2030 και το έργο είναι ήδη προηγμένο».
Οι οπαδοί της υπερηχητικής πτήσης περιμένουν διακαώς ένα νέο τρόπο να σπάσει το ηχητικό φράγμα, μετά την καθήλωση στο έδαφος του τελευταίου Κονκόρντ, το 2003.
Τον Απρίλιο του 2019, η Reaction Engines ανακοίνωσε τις επιτυχείς δοκιμές ενός προψυκτήρα αεροσκάφους, εξομοιώνοντας συνθήκες σε 3,3 Mach, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές της ταχύτητας του ήχου.
Αυτό είναι πάνω από 50% ταχύτερο από την πλεύση του Κονκόρντ, που πραγματοποιούσε την πτήση Νέα Υόρκη – Παρίσι σε περίπου 3,5 ώρες, ενώ τα 3,3 Mach είναι και η ανώτατη ταχύτητα του κατασκοπευτικού-αναγνωριστικού SR-71 Blackbird, της Lockheed Martin.
Το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τόσο μεγάλο, που η Reaction Engines έχει λάβει περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου 144 εκατ. ευρώ) χρηματοδότηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από σημαντικούς παράγοντες της βιομηχανίας όπως η BAE Systems, η Rolls-Royce και η Boeing HorizonX.