Μία σειρά από μέτρα αναμένεται να επανεξετάσει και αυτή την Παρασκευή η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πλήρες άνοιγμα δραστηριοτήτων στη χώρας μας.
Τα 4 θέματα στο τραπέζι των ειδικών
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκλειδώσουν μία σειρά από δραστηριότητες, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και γι΄αυτό το λόγο έχει ζητήσει από την Επιτροπή να επανεξετάσει τόσο το θέμα της μουσικής στην εστίαση, όσο και το όριο ατόμων στους γάμους, την μείωση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και το ενδεχόμενο άνοιγμα των γυμναστηρίων.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης
Άλλωστε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε χτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική «Bild», όπου επεσήμανε πως η μουσική θα επιστρέψει όταν αρχίζουν να έρχονται μαζικά τουρίστες στη χώρα μας, όχι όμως από αυτό το Σαββατοκύριακο.
Όπως είπε, η κατάσταση θα βελτιωθεί ενώ μαζί με τη μουσική θα επεκταθεί και το απαγορευτικό κυκλοφορίας, που σήμερα ξεκινά στις 00:30 και ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί.
Που εμφανίζονται διστακτικοί οι ειδικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως μερίδα ειδικών φαίνεται διστακτική στην επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, αλλά και στους γάμους, με αποτέλεσμα να θεωρείται σίγουρη η άρση του συγκεκριμένου μέτρου.
Οι ειδικοί θεωρούν ειδικά στην περίπτωση των δεξιώσεων, παρ΄ότι σε ανοιχτούς χώρους, πως δεν θα τηρηθεί ο περιορισμός των 100 ατόμων και πως θα προκληθεί μεγάλος συνωστισμός ειδικά στα νησιά.
Πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως λαμβάνει ιδιαίτερη πίεση από τους μαγαζάτορες, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί η μουσική στα μαγαζιά τους και μάλιστα αντιδρούν γι’ αυτό.
Και ενώ σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη μουσική στην εστίαση, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αποφάσισε σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο να κάνει μια συμβολική διαμαρτυρία.
Όπως είπε στην ΕΡΤ, η Χριστίνα Αχιλλιά μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, από τις 21:00 έως τις 23:45 οι επιχειρηματίες σκοπεύουν να βάλουν μουσική στα καταστήματά τους.
«Θέλουμε να ακουστεί ξανά μουσική στα μαγαζιά μας, θεωρούμε ότι είναι ένα άδικο μέτρο το να ανοίξουμε χωρίς μουσική, κάνει κακό σε όλους, επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κλάδος της εστίασης λειτουργεί με το 80%, καθώς ένα 20% των καταστημάτων εστίασης πανελλαδικά δεν άνοιξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.).
«Τις καθημερινές η κίνηση στα καταστήματα είναι υποτονική κι αυτό επιδεινώνει τα προβλήματα» επισήμανε και τόνισε ότι «η μη χρήση μουσικής δημιουργεί επιπλέον προβλήματα». «Συμπαραστέκομαι και συμπάσχω με τους συναδέλφους για αυτή την διαμαρτυρία που κάνουν σήμερα. Ελπίζω σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων και στην συνέχεια η Πολιτεία να αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης» σημείωσε ο κ. Καββαθάς.
Τα επόμενα βήματα
Στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών θα πέσει στο τραπέζι και το θέμα του ανοίγματος των γυμναστηρίων από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου.
Τα γυμναστήρια, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει ανακοινωθεί, θα ανοίξουν με δύο υποχρεωτικά self test για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα, έναν αθλούμενο ανά 10 τ.μ, ανοιχτά παράθυρα αλλά και κλειστό κλιματισμό και κλειστά αποδυτήρια.
Ακόμη ένα ζήτημα που είναι στην ατζέντα είναι και το όριο καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, που στην παρούσα φάση έχει οριστεί στα 100 άτομα, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να διατηρηθεί όπως έχει για ακόμη μία εβδομάδα.
Πρεμιέρα από σήμερα για τα υπαίθρια θέατρα
Σημειώνεται πως από σήμερα ανοίγουν τα υπαίθρια θέατρα και ξεκινούν οι συναυλίες. Ωστόσο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά, οι μάσκες υποχρεωτικές και η πληρότητα περιορισμένη στο 50%.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει προαναγγείλει αύξηση της πληρότητας όσο προχωρά η εμβολιαστική καμπάνια στη χώρα μας.
Οι κανόνες, ειδικότερα, που έχουν οριστεί για τη λειτουργία τους είναι οι εξής:
- Ποσοστό πληρότητας 50%.
- Υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους.
- Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις καθήμενων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος/κενή θέση.
- Απαγόρευση διαλείμματος κατά τη διάρκεια του ζωντανού θεάματος/ακροάματος και εξαιρούνται ολιγόλεπτες παύσεις για τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια των οποίων οι θεατές παραμένουν στις θέσεις τους
- Υποχρεωτική απόσταση τριών μέτρων μεταξύ σκηνής και θεατών.
- Υποχρεωτική ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους και την τήρηση κανόνων στην προσέλευση και αποχώρησή τους.
- Υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας.
- Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.