Τετάρτη
30
Οκτώβριος
TOP

ΕΛΣΤΑΤ: Επενδύσεις, τουρισμός και εξαγωγές έκαναν «τούρμπο» την οικονομία στο 16,2%

H Ελλάδα «σκόνταψε, έπεσε αλλά σηκώθηκε» – Τι δείνουν τα προσωρινά στοιχεία β΄τριμήνου για την ελληνική οικονομία.

«Ολική επαναφορά» για την ελληνική οικονομία η οποία, μετά την περσινή δραματική πτώση και την «χασούρα» του περσινού β΄τριμήνου (όπου το ΑΕΠ «βούλιαξε» κατά 13,2% εν συγκρίσει με το 2019), “πετιέται” φέτος ξαφνικά καταγράφοντας στο β΄τρίμηνο του 2021 πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% εν συγκρίσει με το β΄τρίμηνο του 2020.

Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει ότι παρά την πανδημία και το πρωτοφανές «στοπ» στην παγκόσμια Οικονομία, η Ελλάδα «σκόνταψε, έπεσε αλλά σηκώθηκε» που είναι και ό,τι πιο δύσκολο να καταφέρει μια χώρα -και όχι μόνον.

Τι «δούλεψε» και πήρε μπροστά η «μηχανή» της Οικονομίας; Σχεδόν τα πάντα, καθώς όλο βασικοί δείκτες και συνιστώσες του ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν εκρηκτική άνοδο.

Συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία β’ τριμήνου για την ελληνική Οικονομία έδειξαν ότι σε ετήσια βάση:

1. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Και μάλιστα, η μεγάλη αύξηση ήταν κυρίως στην Ιδιωτική Κατανάλωση των Νοικοκυριών όπου ήταν υπερδιπλάσια (+13,2%) από την δημόσια κατανάλωση του κράτους (+6,1%)

2. Οι επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020, ποσοστό που είχε δεκαετίες να γνωρίσει η χώρα, Η αύξηση αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή, διότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επενδύσεις δεν είχαν μειωθεί αλλά αυξάνονταν. Συνεπώς το άλμα 12,9% είναι «αύξηση πάνω στην αύξηση» που συντελείται εδώ και 5 συνεχόμενα τρίμηνα!

3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι παρά το πλήγμα στον Τουρισμό οι εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός) αυξήθηκαν κατά 28,8%, αλλά και οι υπόλοιπες «κανονικές» εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%!

4. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (που ενδεχομένως θα χρειαστεί να προσεχθεί) παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

πηγη