Η ενεργειακή μετάβαση είναι για την Ελλάδα μια εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία διότι μπορεί να επιτύχει όχι μόνο χαμηλότερο κόστος ενέργειας αλλά και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό επισήμανε χθες, από το βήμα των Καθημερινή Summits στο 1st Athens ESG Climate Crisis Summit, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να κινηθούμε γρήγορα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το εγχείρημα. Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια». Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα εκτίμησε πως η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν περιμένουν το κράτος, προχωρούν και υλοποιούν σχέδια».
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΑ Γιάννη Παράσχη, τ. πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ΑCI Europe). Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σχέδιο «Route 2025», στόχος του οποίου είναι το αεροδρόμιο της Αθήνας να καταστεί ο πρώτος αερολιμένας με μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2025. «Το 91% του ενεργειακού μας αποτυπώματος είναι ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να γίνουμε αυτοπαραγωγοί και ιδιοκαταναλωτές της ενέργειας που θα παράγουμε. Εχουμε ήδη την πρώτη άδεια από τη ΡΑΕ με τα 16 MW, ξεκινάμε την επένδυση τους επόμενους μήνες και ακολουθούν άλλα 40 ΜW. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της τάξεως των 70 εκατ., θα κερδίσει η Αθήνα από αυτό». Στόχο για μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2030 έχει και ο όμιλος ΤΕΜΕΣ, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του ομίλου. Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού δήλωσε πως είναι ευκολότερο να έχει μειωμένο αποτύπωμα, καθώς πρόκειται για τουριστική επένδυση μέσα σε αστικό ιστό. Μάλιστα τόνισε πως το Ελληνικό θα γίνει ενδεχομένως μια «έξυπνη πόλη», αφού θα αξιοποιεί καινούργιες υποδομές και τεχνολογίες. Τον λόγο πήρε επίσης ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμου τουρισμού με κεντρικό άξονα τη μείωση 50% των πλαστικών στις θάλασσες και την απαγόρευση της αλιείας σε 10% των θαλασσών της Ελλάδας.
Από την πλευρά της η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, γενική διευθύντρια Coca-Cola Τρία Εψιλον Ελλάδας και Κύπρου, αναφέρθηκε στις αλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας με τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της πράσινης μετάβασης. Η ίδια τόνισε πως «θέλουμε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040, έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο για να το επιτύχουμε αυτό. Σημαντικό είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης, τεράστια πρόκληση και ευκαιρία για όλους. Κάθε συσκευασία έχει και μια δεύτερη ζωή. Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά απορρίμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σχετικά με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις αυξήσεις, με αφορμή τις οποίες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους μισού δισ., ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν χρήση του δικαιώματος σε επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι περίπου 80% των νοικοκυριών είναι δικαιούχοι. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δρομολογούμενα projects, όπως η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Καβάλα, ενώ επιβεβαίωσε την πληροφορία σχετικά με τις διεργασίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη ναυτιλία, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για μηδενικές εκπομπές αερίου του άνθρακα».
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας ορυκτών πρώτων υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε πως η αναθεωρημένη στρατηγική του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα θα δώσει έμφαση στις νέες τεχνολογίες (έξυπνα δίκτυα, αποθήκευση, υπεράκτια αιολικά πάρκα), ενώ τόνισε πως όλες αυτές οι αλλαγές που συντελούνται σε κλάδους, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι μεταφορές, θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις. Ηδη από το πρώτο σχέδιο αυτές οι επενδύσεις ανέρχονται στα 44 δισ., «και αυτό όμως θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω». Kατά τον χαιρετισμό του, ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα τόνισε πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει κτήμα όλων. Η επιχειρηματική τάξη, η κοινωνία των πολιτών, η νεολαία, πρέπει να δώσουν μαζί μια μάχη που αφορά όλους μας, όπως άλλωστε φάνηκε με τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, κατέληξε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.