Aπό το Δεκέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδοποίησε τις χώρες/μέλη πως οι tattoos artists τους δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν μελάνια με 4.000 χημικές ουσίες από τις 4 Ιανουαρίου του 2021.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εξήγησαν πως οι εν λόγω ουσίες κρίθηκαν ως δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων, χωρίς να έχει αποδειχθεί επιστημονικά αυτός ο ισχυρισμός. Είναι κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2022.
Tότε προς τι οι αλλαγές; Θα τα δούμε όλα. Πρώτα θα πούμε ότι στο χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης των νέων δεδομένων και την εφαρμογή τους, οι εταιρίες που παράγουν μελάνια δούλεψαν επί των νέων ενώσεων που θα μπορούν να δίνουν τον ατελείωτο αριθμό χρωμάτων, χωρίς τις ουσίες που εξασφάλιζαν την απόχρωση και την ανθεκτικότητα. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ‘βγάλουν’ όλο το χρωματολόγιο. Εν τούτοις, υπάρχουν επιλογές. Εννοώ δεν ‘σώθηκαν’ τα χρώματα.
Μια ημέρα πριν την εκκίνηση της νέας περιόδου για τα tattoos, το Magazine επικοινώνησε με tattoo parlors για να ρωτήσει αν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, επί των αλλαγών και των προστίμων -σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Δεν υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, κρίναμε ότι έχει ένα ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τη βιομηχανία της οποίας η αξία έχει ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (και που απόλυτη προτεραιότητα είναι η υγιεινή), λίγο καλύτερα.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ
Περί το 23% των ανθρώπων που κάνουν tattoo (λέξη που παρεμπιπτόντως, γράφεται λάθος όσο καμία άλλη) το μετανιώνουν. Σύμφωνα με το World Atlas, οι χώρες στις οποίες το ‘δεν έπρεπε να το κάνω’ είναι σημαία είναι η Δανία (38%), η Σουηδία (38%) και το Ισραήλ (37%). Στον αντίποδα είμαστε εμείς (17%) και οι Ιταλοί (15%).
Το γενικό ‘δεν έπρεπε’ εξηγεί την ‘άνθηση’ της βιομηχανίας αφαίρεσης των τατουάζ, κατά 18% κάθε χρόνο (η αξία θα φτάσει στα 4.8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023). Έχε πρόχειρη την πληροφορία πως το κόστος για να εξαφανίσεις ένα tattoo είναι δεκαπλάσιο αυτού της απόκτησης του. Και ναι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πρώτο ραντεβού, θα σε αφήσουν να περιμένεις τουλάχιστον ένα μισάωρο -να το σκεφτείς για μια τελευταία φορά. Εν τω μεταξύ, άπαξ και κάνεις την αρχή, δύσκολα θα μείνεις σε αυτήν (στο ένα), για το υπόλοιπο της ζωής σου.
*Η αξία της βιομηχανίας των τατουάζ εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι θα αυξηθεί κατά 8% τα προσεχή χρόνια. Όσο ‘έπεσε’ το 2020, με τα lockdowns, τόσο -και περισσότερο- αυξήθηκε όταν άνοιξαν ξανά τα parlors.
*Πάντα κατά το World Atlas το 48% του πληθυσμού στην Ιταλία έχει τουλάχιστον ένα tattoo, αριθμός που στη Σουηδία είναι 47% και στις ΗΠΑ 46%. Αυτοί κρατούν τα ‘ρεκόρ’. Η Ελλάδα είναι στο 35%.
*Οι Millennials είναι μεγάλοι φαν (32%), αλλά όχι μεγαλύτεροι από όσους ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 30 με 49 χρόνων (45%).
*Οι γυναίκες τα προτιμούν περισσότερο από τους άνδρες (40% vs 36%). Το 28% των μεσήλικων ανδρών έχουν τουλάχιστον ένα. Στην Ελλάδα έχουν tattoo το 42% των γυναικών και το 29% των ανδρών.
*Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άνθρωποι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι πιο πιθανό να έχουν tattoo από εκείνους που αρκέστηκαν στην ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (32% vs. 26%). Τα στατιστικά στοιχεία παραμένουν τα ίδια και όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλα δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, το φύλο και ο τόπος διαμονής.
*Οι χώρες που εξακολουθούν να τα συνδέουν με έγκλημα και παραβατική συμπεριφορά είναι οι Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία και Τουρκία.
TΑ TATTOOS ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΩΣ ‘ΠΑΡΑΣΗΜΑ’, ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
(*) Η δερματοστιξία υπάρχει στον πλανήτη από το 12.000 προ Χριστού, με τον Ötzi, τον άνθρωπο των πάγων (μεταξύ 3.370 και 3100 π.Χ) να είναι η πιο παλαιά μούμια που είχε tattoo.
(*) Αρχικά -όταν προέκυψαν- σηματοδοτούσαν την κοινωνική θέση, το πνεύμα και τη δύναμη των φερόντων. Τα μοτίβα ήταν ανάλογα της θέσης τους στην κοινωνία και της οικογενειακής τους κατάστασης. Σε πολιτισμούς χρησιμοποιούνταν και ως θεραπεία για θέματα υγείας -όπως αρθρίτιδα.
(!) Στην αρχαία Ελλάδα τα χρησιμοποιούσαν οι ηγέτες για να εξευτελίσουν τους αιχμαλώτους -σαν το μαρκάρισμα των ζώων. Τattoos είχαν μόνο οι αιχμάλωτοι, οι εγκληματίες και οι δούλοι. Το αυτό ίσχυε και στην Κίνα, ενώ στις άλλες χώρες της Ασίας συμβόλιζαν τη δύναμη. Στις ΗΠΑ ‘έδιναν’ θεϊκή ευλογία.
(*) Σύμφωνα με το Buzzworthy Tattoo History, η λέξη tattoo πιστεύεται πως προέρχεται από τον όρο ‘tatau’ που στον πολυνησιακό πολιτισμό αντιστοιχούσε με τελετουργία ενηλικίωσης. Τη συνθέτουν οι όροι Tā (βλ. χτυπώ) και το αναδιπλασιαστικό (βλ. επαναλαμβανόμενη λέξη) tau που σημαίνει ‘τοποθετώ’. Μαζί σημαίνουν ‘σημαδεύω’.
(*) Το pe’a -τα tattoo των ανδρών που κάλυπτε όλο το σώμα από τη μέση έως τα γόνατα- ήταν η ιεροτελεστία των Σαμοανών, για το πέρασμα ενός αγοριού στην ενηλικίωση και την αποδοχή του από την κοινότητα ως θαρραλέου άνδρα. Κάποιοι ερευνητές έχουν συνδέσει τα tatau με εικόνες/σύμβολα της εσωτερικής δύναμης και της αντοχής, αλλά και ‘σφραγίσματος’ και άμυνας του σώματος. Οι γυναίκες έκαναν tatau, εφόσον είχαν κάποια ξεχωριστή ικανότητα.
Πηγη: news247
Διαβάστε περισσότερα εδώ