Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ακρίβεια: Μεταξύ “σφύρας και άκμονος” η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο – Το μπαλάκι ευθυνών και οι νέες παροχές

Σε καθεστώς πίεσης η κυβέρνηση, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών από την ακρίβεια, επιχειρεί εξαγγελίες νέων μέτρων να απομειώσει την πολιτική ζημιά που υφίσταται.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή το πρωί στον Ρ/Σ Real Fm ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου απέδωσε, μεταξύ άλλων και στο κλίμα και τη ρητορική των ΜΜΕ το κύμα ακρίβειας. Όπως τόνισε, η συνεχής επίκληση της ακρίβειας διαμορφώνει πληθωριστικές προσδοκίες κι έτσι πολλοί επιχειρηματίες “αξιοποιούν” την ευκαιρία για να ανεβάσουν τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν.

Η άποψη αυτή είναι διάχυτη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που είναι εμφανές ότι θέλει να αποδώσει ευθύνη για την κατάσταση αλλού, και να αποκρούσει την πολιτική πίεση που δέχεται, αλλά και την κριτική για την απροθυμία που δείχνει σε σχέση με πιθανές παρεμβάσεις στο μέτωπο των έμμεσων φόρων.

Τα τρόφιμα και η ακρίβεια

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι προφανώς μόνο στο κλίμα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ. Σε βασικά αγαθά αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ κι η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις έχει αναφέρει ότι πλέον, το ενεργειακό ράλι επηρεάζει σημαντικά και σε βάθος χρόνου τις τιμές των τροφίμων. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. η τιμή του τόνου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Μπολώνια, στο σκληρό σιτάρι έχει εκτιναχθεί από τα 297 δολάρια τον Ιούνιο του 2021, στα 557 δολάρια στις 3 του Φλεβάρη καταγράφοντας μια αύξηση μεγαλύτερη του 80 %.

Επίσης ο δείκτης τιμών του FAO κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο με τα δημητριακά να αυξάνονται 12,5% σε σύγκριση μόλις με τον προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται, βέβαια ότι οι ανατιμήσεις τον Δεκέμβριο ανήλθαν:

  • στο ελαιόλαδο 17%,
  • τις πατάτες 14,2%,
  • στο ψωμί 4,9%,
  • στα ζυμαρικά 7,6%,
  • σε αρνί και κατσίκι 19,7%,
  • στα πουλερικά 6,6%,
  • στα νωπά ψάρια 6,7%.

Βέβαια σε αυτά τα βασικά είδη έχει καταγραφεί ένας μεγάλο κύκλος αυξήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε μέγγενη πιέσεων

Ουσιαστικά, εν όψει πολιτικών εξελίξεων, εντεινόμενου κύματος ακρίβειας, αλλά και στο φόντο πιέσεων από τους θεσμούς και τις αγορές για συντηρητικές κινήσεις στο μέτωπο των παροχών δεδομένου της ρευστότητας στα πεδία της πανδημίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων και της ανάγκης δραστικής συρρίκνωσης του ελλείμματος η κυβέρνηση βρίσκεται σε άκρως δύσκολη θέση.

“Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, σημειώνει ο λαός, κάτι που αποτυπώνει τη συγκυρία που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει και σε αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού.

Νέες υποσχέσεις

Στο πλαίσιο αυτό και με το “μάτι στις δημοσκοπήσεις¨” ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις επισημάνσεις για προσεκτική δημοσιονομική πορεία προχωρά σε άλλη μια εξαγγελία. Την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023. Τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι στοχευμένα, θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από το Μάιο και μετά θα δούμε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών.

“Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον, το τονίζω, εφόσον πάρουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, δεν συζητάμε οριζόντιες μειώσεις φόρων, θα είναι στοχευμένες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη και αυτή θα γίνει από 1ης Μαΐου μιας και μέχρι τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως η αύξηση θα είναι τέτοια που θα λαμβάνει παράλληλα υπόψιν και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το ΔΣ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), επισημαίνοντας ωστόσο πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και αυστηρή τήρηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, στην τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή με το ΔΣ του ΕΒΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως “θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά, αλλά θα μαζευόμαστε κιόλας”, ενώ έκανε λόγο για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη φέτος και το 2023. Συνεχάρη δε, τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Μασούτη για την εκλογή του στην προεδρία της ΚΕΕΕ.

Αντιπολίτευση

Πάντως η Αντιπολίτευση συνεχίζει την έντονη κριτικής της και εστιάζει στην ακρίβεια. “Δεν έχουμε απλώς έναν υψηλό πληθωρισμό, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έφτασε στο 5,5%, αλλά έχουμε και μια πληθωριστική πίεση που ασκείται σε πολύ συγκεκριμένες αγορές που καλύπτουν βασικές ανάγκες της κοινωνίας”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο 105.5”.

“Για τις αυξήσεις αυτές που πλήττουν πρωτίστως την ενέργεια, τις μεταφορές, την διατροφή, την στέγαση, την ένδυση-υπόδηση, τις βασικές δηλαδή ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα εξαλειφθούν την νέα χρονιά, γεγονός που φυσικά όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει”, σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

“Εκτός της πρωτοφανούς διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, υπάρχει και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση”, σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας ότι “επικαλείται η κυβέρνηση τα δημοσιονομικά κόστη για να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να μην μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν τα επικαλείται όμως όταν μειώνει τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, όταν μειώνει τις γονικές παροχές ύψους 800.000 ευρώ που δεν αφορούν φυσικά τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα ή όταν προσφέρει φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας εκτός ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.

“Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί με πρωτοφανή τρόπο να φιμώσει τις φωνές αγωνίας των εκπροσώπων και φορέων της πραγματικής οικονομίας, όπως είδαμε με την πρόσφατη εξωθεσμική αποπομπή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου”, πρόσθεσε και κατέληξε:

“Στην δημοκρατία πολιτικές είναι οι λύσεις για να λυθούν αυτά τα ζωτικά προβλήματα. Η λύση δεν μπορεί να είναι καμία άλλη εκτός από τις εκλογές, που θα οδηγήσουν σε προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ”.

ΠΗΓΗ News247.gr