Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Με αφορμή την Ουκρανική κρίση

Η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Ο κ. Πούτιν διέβη τον Ρουβίκωνα. Ο κύβος ερρίφθη. Στην αρχή ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που «καλύπτει» η ονομασία Ντονμπάς, παρά τις προσπάθειες ευρωπαίων ηγετών να τον αποτρέψουν. Η αισιοδοξία που είχε αρχίσει να εμφανίζεται διαψεύστηκε. Κυβερνήσεις και διεθνείς αναλυτές έπεσαν έξω. Ο αυταρχικός ηγέτης της Ρωσίας τους παραπλανούσε.

Η Δύση «πιάστηκε στον ύπνο» – για ακόμη μια φορά. Λίγες ώρες μετά έγινε και το δεύτερο βήμα, η ωμή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την παρέμβαση. Τάσσεται ασφαλώς υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Έχει χρέος να διαβουλευθεί και να συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της ώστε να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να δώσει το παράδειγμα ότι όποια ισχυρή χώρα θέλει μπορεί να εισβάλει σε μια άλλη χώρα. Όχι τουλάχιστον χωρίς σοβαρό κόστος. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να ομονοεί σ΄ αυτές τις αυτονόητες θέσεις.

Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Ας μην αγνοούμε όμως ότι σε πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης ο κ. Πούτιν εμφανιζόταν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ξένους ηγέτες. Αλήθεια, τι λένε όλοι εκείνοι που βλέπουν σήμερα τον κ. Πούτιν να εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα αλλάζοντας «με το έτσι θέλω» τα σύνορα της Ευρώπη και επιφέροντας αναστάτωση στην ειρήνη, στην οικονομία και τον κόσμο, εκμεταλλευόμενος τις ενεργειακές κάνουλες και τα διιστάμενα συμφέροντα των μελών της ΕΕ και την ανυπαρξία κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;

Ωστόσο, οι εξελίξεις επιτάσσουν μια ευρύτερη ματιά για τα διακυβεύματα, για τον πλανήτη και την Ευρώπη. Η κατάσταση που δημιουργείται μοιάζει με καταιγίδα που αλλάζει την εικόνα του κόσμου. Επιστρέφουμε σε σκοτεινές περιόδους όπου τα σύνορα αρχίζουν να μην θεωρούνται δεδομένα.

Όπως τονίζει ο ιστορικός, φιλόσοφος, συγγραφέας Γιουβάλ Νώε Χαράρι «Στην Ουκρανία διακυβεύεται η ιστορία της ανθρωπότητας» . Έχει δε ιδιαίτερη αξία η παρατήρηση που κάνει: «Η επιστροφή στη ζούγκλα θα υπονόμευε επίσης την παγκόσμια συνεργασία σε προβλήματα όπως η πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής ή η ρύθμιση ανατρεπτικών τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική μηχανική. Δεν είναι εύκολο να συνεργάζεσαι με χώρες που ετοιμάζονται να σε εξοντώσουν.

Και καθώς τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η κούρσα των εξοπλισμών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνονται, η απειλή των ένοπλων συγκρούσεων θα αυξηθεί περαιτέρω, κλείνοντας έναν φαύλο κύκλο που μπορεί κάλλιστα να στοιχειώσει το είδος μας». Πρόκειται για παρατήρηση ύψιστης αξίας και σημασίας σε μια φάση που η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις , την ίδια στιγμή που κάποιοι σηκώνουν την σημαία του αυταρχισμού, του αναθεωρητισμού και γυρνάνε το ρολόι της ανθρωπότητας προς τα πίσω.

Η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων. Περίπου 120.000 Έλληνες και Ελληνόφωνοι κατοικούν στην Ουκρανία και μας αφορά το μέλλον τους. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτείνει την οικονομική και ενεργειακή κρίση, θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού και τα οικονομικά δεδομένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα σαν την δική μας.

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι που είναι μείζον και ανατριχιαστικά επικίνδυνο. Ας το πούμε καθαρά. Η «Θεωρία του ιστορικού λάθους » που επικαλέστηκε ο κ. Πούτιν για να δικαιολογήσει την παρέμβασή του δεν απέχει πολύ από τη αναθεωρητική λογική κ Ερντογάν και την επιθετικότητα της Τουρκίας, με ότι αυτό σημαίνει.

Ας μην παραβλέπουμε τις κοινές λογικές, ρητορείες, τακτικές αυτών των δύο ηγετών που τους ενώνει ο αυταρχισμός, ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα.

*Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής

από το www.protothema.gr