Τρίτη
30
Απρίλιος
TOP

Δύο χρόνια πανδημίας – Ποια είναι η νέα πραγματικότητα

Ήταν 26 Φεβρουαρίου 2020, μεσημέρι, όταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατέβηκε στην αίθουσα ενημερώσεων του υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα σοβαρός, και ανακοίνωσε το κρούσμα μηδέν στην Ελλάδα. Μια είδηση που έπεσε σαν βόμβα στη χώρα, που έβλεπε τη γειτονική της Ιταλία να βρίσκεται ήδη στην παραζάλη κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, μπροστά σε έναν άγνωστο εχθρό που σκόρπαγε θανατικό.

Τα δυο χρόνια που πέρασαν, έφεραν πολύ μαύρο στις ζωές μας, πολλή αγωνία, φόβο, αρρώστεια, ζωές που χάθηκαν άδικα. Αλλά και πολλή έρευνα, δοκιμές, αγώνα, προσπάθεια να φτάσουμε κάπου όπου ο ιός δεν θα είναι το ίδιο επικίνδυνος, το ίδιο απειλητικός και καταστροφικός στο πέρασμά του.

Δύο χρόνια μετά, επιστήμονες, πολίτες και κυβέρνηση γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία, υπάρχουν πλέον φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια, οι άνθρωποι έχουν μάθει να λειτουργούν αμυντικά απέναντι στον ιό επιστρατεύοντας τα μέτρα ατομικής πρόληψης και προστασίας.

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, χωρίς κανείς να γνωρίζει ή να περιμένει νέες μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Το θετικό είναι ότι αυτήν τη στιγμή τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και ως προς την πολυμεταδοτική Όμικρον για αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και θανάτου, ενώ δεν έχουν σταματήσει να γίνονται δοκιμές νέων φαρμάκων που στόχο πάντα έχουν τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την αποφυγή βαριάς νόσησης.

“Εκεί που υστερούμε στη χώρα μας είναι ότι υπάρχουν 300.000 συμπατριωτών μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αν είχαμε μικρότερο αριθμό θα ήταν καλύτερη η κατάσταση στη χώρα μας στον αριθμό των νοσηλευθέντων και στον αριθμό των θανάτων. Αν δεν γίνει αυτό (ο εμβολιασμός) θα έχουμε επώδυνη έξοδο από το κύμα της πανδημίας, γιατί η θνητότητα στις ηλικίες άνω των 60 είναι πολύ μεγάλη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός η θνητότητα υποχωρεί, ενώ σε αυτές που υπολείπεται, η θνητότητα είναι πολύ μεγάλη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη χώρα μας και σε συνδυασμό με το ότι έχουμε υψηλό ποσοστό καπνιστών, υψηλά ποσοστά διαβήτη, καρδιοπαθειών, παχυσαρκίας, συνιστούν δυσμενείς παράγοντες για τη θνητότητα από τον κορονοϊό”, είπε χτες στην ΕΡΤ1 ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής τμήματος Πολιτικής της Υγείας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Πηγή: capital.gr