Πάνω από 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις – Γιατί «κόβεται» 1 στις 10. Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι – Πώς «λύνεται» το πρόβλημα με ψηφιακές κάρτες και τα κινητά χωρίς NFC
Πάτησαν «γκάζι» οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων fuel pass καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr έφτασαν και ξεπέρασαν ήδη τις 1,4 εκατομμύρια συνολικά μέσα σε μία εβδομάδα. Έπεται και συνέχεια όμως αφού, μετά και τις αργίες, αναμένεται και νέο κύμα αιτήσεων.
Με την επαναλειτουργία των τραπεζών από σήμερα, αναμένεται επίσης να πιστωθούν τα χρήματα πάνω από 800.000 δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr έχουν ήδη εγκριθεί ως την Κυριακή.
Πριν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς είχαν πληρωθεί ήδη οι πρώτοι 319.000. Έτσι ο συνολικός αριθμός που λαμβάνουν το επίδομα ως τώρα ξεπερνάει τους 1,1 εκατομμύρια.
Περίπου 15.000 εξ αυτών έλαβαν ήδη από την Παρασκευή τα 35-55 ευρώ που δικαιούνται, υπό τη μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας στο κινητό τους, επωφελούμενοι και του «μπόνους» των επιπλέον 5 ευρώ.
Άμεσα μάλιστα, μέσα στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, έγιναν πάνω από 11.000 αγορές.
Κάποιοι δεν κατάλαβαν πάντως ότι το ποσό που πιστώνονται, προορίζεται για αγορές καυσίμων. Από τους πρώτους που πιστώθηκαν τα χρήματα σε ψηφιακή κάρτα:
• πάνω από 80 δοκίμασαν να καταναλώσουν τα λεφτά τους σε μπαρ και καταστήματα ποτών
• άλλοι 70 σε καταστήματα εστίασης και τροφίμων
• τουλάχιστον 114 έσπευσαν μέσα στο τριήμερο να τα παίξουν σε εταιρίες στοιχηματισμού, μέσω ίντερνετ -και όχι μόνον
• άλλες 100 προσπάθειες τουλάχιστον έγιναν για να αγοραστούν κινητά τηλέφωνα, αξεσουάρ κλπ από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών.
Όλες αυτές οι απόπειρες απέτυχαν, γιατί η χρήση ψηφιακής κάρτας προορίζεται μόνο για πρατήρια πώλησης καυσίμων και αποκλείονται πληρωμές σε άλλα καταστήματα.
Ποιοι κόπηκαν
Σε κάθε περίπτωση, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις, απαιτείται να επιδείξουν μεγάλη προσοχή σε ορισμένες βασικές οδηγίες.
Για παράδειγμα:
• δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Σε αυτό προσμετρώνται και τυχόν επιδόματα.
• το επίδομα δικαιούνται και επαγγελματίες και αγρότες. Δεν χορηγείται όμως το επίδομα για τα δηλωνμένα ως επαγγελματικά ή αγροτικά αυτοκίνητα.
• σε περίπτωση συνδικαιούχων (σύζυγοι, 50%-50% κλπ) το επίδομα λαμβάνει μόνον ο ένας.
• κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για 1 όχημα και όχι για όλα όσα έχει στο όνομά του.
Για τέτοιους λόγους απερρίφθησαν 140.000 αιτήσεις ως τώρα, δηλαδή 1 στις 10.
Άλλοι 125.000 έχουν αποθηκεύσει προσωρινά την αίτησή τους, αλλά δεν ολοκλήρωσαν οριστικά την υποβολή τους. Πρέπει να μπουν ξανά στην πλατφόμα vouchers.gov.gr και να κάνουν οριστική υποβολή.
Πόσο αργούν οι ψηφιακές κάρτες
Πρακτικά, από την έγκριση της αίτησης χρειάστηκαν τουλάχιστον 2 εργάσιμες για να πιστωθούν τα λεφτά σε τραπεζικό λογαριασμό. Άρα οι 800.000 νέοι δικαιούχοι θα τα βρουν σήμερα ή έως και αύριο Πέμπτη ενδεχομένως.
Για τις πρώτες ψηφιακές κάρτες όμως χρειάστηκαν 3 ή και 4 μέρες. Αλλά ο ρυθμός αυτός αναμένεται να επιταχυνθεί και από σήμερα θα ικανοποιηθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων (τουλάχιστον 20.000 δικαιούχοι και περίπου 8-9 εκατομμύρια ευρώ) οι οποίες έχουν εγκριθεί αλλά δεν είχαν προλάβει να διεκπεραιωθούν μέσα στις αργίες.
Μεγάλη προσοχή στο NFC
Οι αιτήσεις συνεχίζονται και σήμερα ασχέτως ΑΦΜ.
Ειδικά όμως για όσους επιλέγουν να εκδώσουν ψηφιακές κάρτες, απαιτείται να δώσουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στο τι είδους τηλέφωνο χρησιμοποιούν και αν μπορεί να κάνει χρήση της κάρτας.
Στις οδηγίες της πλατφόρμας μπορούν να διαβάσουν όλοι πλέον ότι απαιτείται «κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών».
Ήδη ως την περασμένη Παρασκευή όμως, διαπιστώθηκε ότι ζητούσαν και πήραν το επίδομα σε ψηφιακή κάρτα:
• κάτοχοι απλού κινητού και όχι smartphone
• κάτοχοι smartphone που όμως δεν έχει τη λειτουργία ανεπαφων πληρωμών NFC
• κάτοχοι smartphone με δυνατότητα NFC, που δεν την ξέρουν ή δεν την έχουν ενεργοποιήσει
Ως αποτέλεσμα, η κάρτα που πήραν ή θα πάρουν, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί!
Βοήθεια… μόνο από οικείο και έμπιστο
Καθώς αλλαγή ή διόρθωση στην αίτηση δεν μπορεί να γίνει εκ υστέρων –προς ώρας τουλάχιστον- η λύση που πρακτικά δίνουν και οι ίδιες οι τράπεζες σε όσους παγιδεύτηκαν στην επιλογή της άυλης ψηφιακής κάρτας είναι οι εξής:
• να ενεργοποιήσουν την λειτουργία NFC, αν και εφόσον φυσικά την έχει το κινητό τους (τα περισσότερα smartphone την έχουν αλλά μπορεί να είναι “κλειστή”).
• να δοκιμάσουν αν έχουν φυλάξει άλλο παλαιότερο με την δυνατότητα NFC
• να ζητήσουν από οικείο πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους που διαθέτει «κατάλληλο smartphone», να εγκαταστήσουν σε αυτό την εφαμοργή και να κάνουν χρήση του στο πρατήριο για εξαργύρωση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούνται κωδικοί e-banking. Αν τυχόν όμως ζητηθούν στοιχεία e-banking του κατόχου της κάρτας, τότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο δικαιούχος του επιδόματος να τα δώσει σε τρίτους! Προφανώς όχι μόνον για να μη χάσει κάποιος τα πχ 30 ή 50 ευρώ, αλλά όλα όσα τυχόν έχει στην τράπεζα!
Η εφαρμογή της κάρτας γενικά «κατεβαίνει» και εγκαθίσταται σε δευτερόλεπτα όπως κάθε απλή εφαρμογή για κινητά smartphone, ενώ και σε δευτερόλεπτα γίνεται και η απεγκατάσταση (δεν αρκεί απλώς η «διαγραφή» εικονιδίου).
Ωστόσο αν τύχει και ο δικαιούχος χρησιμοποιεί ήδη e-banking, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί εκεί και η νέα άυλη ψηφιακή κάρτα. Άρα τότε μπορεί, αν μπει η εφαρμογή σε κινητό ξένου, να ζητηθούν και προσωπικοί κωδικού εισόδου e-banking του δικαιούχου, για να μπουν στο κινητό του οικείου προσώπου που τον εξυπηρετεί.
Αυτούς τους κωδικούς, ούτε πρέπει να τους πει, ούτε πρέπει να τους δώσει ο δικαιούχος, αν δεν είναι απολύτως σίγουρος ότι δεν θα γίνει κακή χρήση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει, και μετά την πληρωμή (συνήθως αρκεί μία συναλλαγή) να απεγκατασταθεί η άυλη κάρτα από το ξένο κινητό.
Πηγή:newmoney.gr