Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Στην Κύπρο ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος

Στα εγκαίνια του πολυδύναμου κτιρίου και των γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Σπιταλίου Λεμεσού, παραβρέθηκε προ ημερών ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος προσκεκλημένος του προέδρου της Κοινότητας Σπιταλίου Ανδρέα Κωνσταντίνου, η οποία είχε αδελφοποιηθεί με το Σπιτάλι Μεσσήνης το 2013. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης που ταξίδεψε στην Κύπρο για την εκδήλωση των εγκαινίων, στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Κυπριακό συνδέει όλο τον ελληνισμό, διατηρώντας άσβεστο το όραμα για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Αθανασόπουλου είναι το εξής:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ταυτόχρονα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Η Κύπρος αποτελεί για εμένα μια ανοικτή πληγή ένα διαρκές ανεκπλήρωτο αίτημα δικαίωσης.

Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν μας επιτρέπεται να συμβιβαστούμε με την αποδοχή τετελεσμένων. Κοινή μας επιδίωξη και χρέος: μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Μία λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομιμοποίηση της διχοτόμησης δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Το όραμα για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο χωρίς τουρκικές σημαίες στον Πενταδάκτυλο παραμένει άσβεστο.

Το Κυπριακό συνδέει όλο τον ελληνισμό. Εμείς έχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο το  Σπιτάλι να μας ενώσει ακόμα περισσότερο. Ένα χωριό που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Λεμεσό έχει ίδιο όνομα και κοινά χαρακτηριστικά με ένα χωριό που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Μεσσήνη.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το όνομα Σπιτάλι έχει να κάνει με τα μικρά σπίτια, κοινό στοιχείο και των δυο χωριών. Τα κοινά χαρακτηριστικά όμως φτάνουν στους Ρωμαϊκούς χρόνους και τους Ιωαννίτες Ιππότες που οι Κύπριοι ονόμαζαν Σπιταλλιώτες. Η ονομασία στο Σπιτάλι Μεσσήνης προέρχεται από τη λατινική λέξη ospitale ενώ στο χωριό βρίσκεται κάστρο που είχε σχέση με  τη Βαρονία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.

Δυο χωριά λοιπόν με παράλληλη ιστορία και κοινά χαρακτηριστικά που σήμερα συναντιούνται, γνωρίζονται και έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια νέα κοινή πορεία. Τη σχέση αυτή έχουμε χρέος να την αναπτύξουμε και να οδηγηθούμε  σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Σήμερα βρισκόμαστε και ανοίγουμε έναν δρόμο επικοινωνίας και συνεργασίας.  Ο Δήμος Μεσσήνης με τα πολλά χωριά του έχει μία ποικιλομορφία εδάφους με υπέροχη παραλιακή ζώνη, εναλλακτικό τουρισμό, μοναστήρια, πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, και παραδοσιακές γεύσεις και τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η Αρχαία Μεσσήνη, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Ιθώμη, είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Χάρις στις άοκνες προσπάθειες του καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνου του ανασκαφικού έργου Πέτρου Θέμελη, έχουν έρθει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που ίδρυσε ο στρατηγός Επαμεινώνδας  τον 3ο αιώνα π.Χ. και περιέγραψε κατόπιν ο Παυσανίας. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει καταστεί σήμερα παράγοντας ανάπτυξης της περιοχής και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Η αρχαία πόλη έχει ανοίξει την αγκαλιά της στη σύγχρονη κοινωνία και ξαναζωντανεύει μέσα από την καθιέρωση και πραγματοποίηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με εξέχουσα τη διοργάνωση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Συνεπώς, η περιοχή μας διαθέτει ένα ανανεωμένο τουριστικό προφίλ, που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη, με μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε εξέλιξη. Ο τόπος μας αποτελεί έναν ευχάριστο τουριστικό προορισμό και σας προσκαλούμε να τον επισκεφτείτε και να απολαύσετε τις ομορφιές και τις μεσσηνιακές γεύσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Είμαι βέβαιος πως οι δυο Κοινότητες με το ίδιο όνομα μπορούν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και να καθορίσουν το μέλλον. Σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία που θα αναδείξει τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης μεταξύ των πολιτών των δύο τόπων».

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου Γιάννης Καρούσος, ο οποίος στη συνέχεια ανέγνωσε και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα πρόεδροι όμορων Κοινοτήτων και από την Ελλάδα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος (επί δημαρχίας του πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση των δύο Κοινοτήτων) και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σπιταλίου Μεσσήνης Ιωάννης Καλογερόπουλος.