Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Γ. Μανιάτης στο BEST: «Έχουμε μια τεράστια προοπτική και ευθύνη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων» (video)

Στην πολύ σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική η οποία διανοίγεται για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη στο φόντο των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στάθηκε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. «Η Ελλάδα ναι, έχει σημαντικά κοιτάσματα. Έχει χρέος να τα αξιοποιήσει με τους σημαντικότερους όρους και ναι, μπορεί να κάνει ασφαλή αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων», είπε ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας με νόημα πως πρέπει ορισμένοι να σταματήσουν τα αστειάκια… «Πρέπει να γυρίσουμε μια σελίδα οφέλους, περιβαλλοντικής προστασίας και γεωπολιτικής ανάδειξης για την πατρίδα μας», σημείωσε ο πρώην υπουργός, ο οποίος ανέφερε πως προ κρίσης η αξιολόγηση ήθελε από τα γνωστά μόνο, ελληνικά κοιτάσματα να προκύπτουν 250 δισ. ευρώ. με τις τιμές πλέον να έχουν πολλαπλασιαστεί, άρα και την αξία των κοιτασμάτων αυτών να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Η ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ

«Φαίνεται ό,τι μετά από μια καθυστέρηση 8 περίπου ετών, γιατί από το 2015 μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε γίνει σχεδόν τίποτε, έχουμε επανεκκίνηση με μια σοβαρή προσπάθεια που είναι… μπροστά από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Exxon Mobil, με τα δύο θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα, έχουμε ένα εξαιρετικά ώριμο κοίτασμα στα Γιάννενα και το Κατάκολο και άλλα δύο ανοιχτά του Ιονίου στα οποία γίνονται προωθημένου επιπέδου σεισμικές έρευνες», είπε ο πρώην υπουργός που στάθηκε και σε όσα έχουν εξασφαλιστεί σε πολλά επίπεδα. «Για να προχωρήσει ένα κράτος να φτιάξει νόμους, μελέτες κ.λπ. χρειάζονται δαπάνες. Γειτονικά κράτη δαπανούν δεκάδες εκατ. ευρώ. Ό,τι κάναμε μέχρι το τέλος 2014 -15΄, μια δεκάδα Έλληνες πατριώτες, στελέχη του υπουργείου και πανεπιστημιακοί που πίστεψαν στο όραμα αυτό, το κάναμε με μηδενικό κόστος για το ελληνικό  δημόσιο», τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας πως οι συμβάσεις αυτές, δεν είναι γνωστές στους πολίτες. «Μένουν στα συρτάρια ως υποτιθέμενα κρατικά μυστικά, εμείς όμως τα φέραμε στη δημοσιότητα μέσα από  την κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει λοιπόν, τι ακριβώς  έχουμε υπογράψει και τι έσοδα περιμένουμε», είπε ο κ. Μανιάτης που σημείωσε πως ως υπουργός είχε έτοιμο το πρότζεκτ του Πατραϊκού, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων για να ξεκινήσουν. «Είναι λάθη που έγιναν και θέλω να ελπίζω πως αυτοί που κυβερνούν, έμαθαν από τα λάθη», δήλωσε με νόημα ο πρώην υπουργός Ενέργειας.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ…
ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ
ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
«Αρκετά ανεχτήκαμε διαφόρους μη γνωρίζοντες να λένε ο,τιδήποτε. Έρχεται η Exxon Mobil και είναι διατεθειμένη να ρίξει σε κάθε γεώτρηση που θα κάνει, 100 εκατ. δολάρια και αντί να πούμε «Μπράβο. Ευχαριστούμε. Θέλουμε τις επενδύσεις σας», επειδή γι’ αυτές τις επενδύσεις δε βάζει ούτε ευρώ το ελληνικό δημόσιο, λένε κάποιοι σε 30 χρόνια δε θα είναι χρήσιμο το φυσικό αέριο. Ο ιδιώτης είναι ανόητος; Αρκετά ανεχτήκαμε εξυπνακισμούς», τόνισε με νόημα ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δε σκοπεύει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, ενώ έκανε και ειδική μνεία στον αγωγό East Med.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ
EAST MED

«Για ‘μενα είναι εθνική περηφάνια ο αγωγός που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το 2011, το 2013 τον εντάξαμε στα χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το 2014 τον ενσωματώσαμε στις εθνικές ελληνικές στρατηγικές επενδύσεις και θα έπρεπε σε τρία, τέσσερα, χρόνια να είναι πραγματικότητα και ακόμη συζητάμε… Είναι ένα απολύτως ώριμο, ρεαλιστικό και εφικτό έργο που θα φέρει επανάσταση στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου και θα είναι ο μοναδικός αγωγός που θα φέρνει στη διψασμένη για φυσικό αέριο Ευρώπη, από μια νέα πηγή και με μια όδευση που θα περνάει μόνο από ΑΟΖ κρατών μελών», δήλωσε καταληκτικά ο Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως είναι είναι η κορύφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για να απεξαρτηθούμε από τρίτες χώρες.