Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Δοκίμασαν για έξι μήνες την τετραήμερη εργασία και αυτά ήταν τα αποτελέσματα

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον κόσμο δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας, αντί του πενθημέρου, η οποία έγινε στη Βρετανία επί έξι μήνες, αποκαλύπτει ότι έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, χωρίς να βλάπτει την παραγωγικότητα των εταιριών.

Τι έδειξε η έρευνα για την εργασία

Οι 61 βρετανικές εταιρείες και οργανισμοί που συμμετείχαν στο πείραμα με την 4ήμερη εργασία το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, δεσμεύθηκαν για μια μείωση κατά το ένα πέμπτο (20%) στις ώρες εργασίες όλου του προσωπικού τους, χωρίς ανάλογη μείωση των μισθών. Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έκανε ομάδα κοινωνικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικών επιστημών Μπρένταν Μπέρτσελ), του αμερικανικού Κολλεγίου της Βοστώνης (με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Τζούλιετ Σορ) και της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Autonomy που εστιάζει στο μέλλον της εργασίας.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ΗΠΑ και Ιρλανδία, αλλά η δοκιμή στη Βρετανία με την 4ήμερη εργασία υπήρξε η μεγαλύτερη που έχει γίνει στον κόσμο, άρα και πιο αντιπροσωπευτική. Η έκθεση των ευρημάτων παραδόθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους όταν ίσχυε ακόμη το πενθήμερο, το 71% των εργαζομένων ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και το 39% λιγότερο στρες, ενώ υπήρξε μείωση 65% στις μέρες αδειών λόγω ασθενείας και 57% πτώση στον αριθμό όσων παραιτούνταν για να πάνε σε άλλη εταιρεία. Το 60% ανέφεραν ότι μπορούσαν πια να ισορροπήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις της δουλειάς τους με εκείνες της οικογένειας τους και της κοινωνικής ζωής τους. Από την άλλη, τα έσοδα των εταιριών όχι μόνο δεν μειώθηκαν λόγω της τετραήμερης εργασίας, αλλά αυξήθηκαν λίγο κατά 1,4% κατά μέσο όρο.

Το πείραμα είχε οργανωθεί από την διεθνή οργάνωση “4 Day Week Global” (ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία από επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους) και την αντίστοιχη βρετανική “4 Day Week Campaign”.Συνολικά περίπου 2.900 εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων (από τις λιανικές πωλήσεις, τα χρηματοοικονομικά-τραπεζικά, τους συμβούλους επιχειρήσεων, την πληροφορική, το μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών υγείας μέχρι τα στούντιο κινούμενων σχεδίων και μικρά καταστήματα φαστ φουντ) δούλεψαν τετραήμερο επί ένα εξάμηνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου οι ερευνητές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις της μιας έξτρα μέρας ελεύθερου χρόνου, ενώ εκτεταμένες συνεντεύξεις έγιναν τόσο με εργαζόμενους όσο και με διευθύνοντες συμβούλους εταιριών πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ