Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Οι καλλιέργειες καφέ μπορεί να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζουν την παραγωγή καφέ και είναι πιθανό να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται ο Guardian. 

Οι ερευνητές της νεέας μελέτης ανέλυσαν τις επιπτώσεις κλιματικών παραγόντων όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση και η υγρασία στις 12 κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως μεταξύ 1980 και 2020.

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Climate», η συχνότητα των κλιματικών κινδύνων – μη βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας λόγω ακραίων συνθηκών όπως οι υψηλές θερμοκρασίες – αυξήθηκε σε κάθε περιοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι βέλτιστες θερμοκρασίες καλλιέργειας για τις δύο κύριες ποικιλίες καφέ, τον αραβικό και τον ρομπούστα, είναι 18 έως 22C και 22 έως 28C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1980 και του 2020, οι περιοχές καλλιέργειας βίωναν συχνά υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.

«Το σημερινό κλίμα, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από υπερβολικά θερμές συνθήκες σε κάθε περιοχή», διαπίστωσαν και πρόσθεσαν ότι «η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών όπου καλλιεργείται ο καφές δεν βιώνει ποτέ υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο της καλλιέργειας».

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Νταγκ Ρίτσαρντσον, δήλωσε ότι η μετατόπιση από ψυχρές και υγρές σε θερμές και ξηρές συνθήκες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Αν έχουμε ένα σοκ στην προσφορά καφέ σε κάθε δεδομένο έτος, αν δεν υπάρχει αρκετός αποθηκευμένος καφές από τα προηγούμενα έτη, τότε θα δούμε αύξηση της τιμής του», δήλωσε ο Ρίτσαρντσον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιπτώσεις έξι διαφορετικών κλιματικών παραγόντων στην παραγωγή καφέ, συμπεριλαμβανομένης της νότιας ταλάντωσης Ελ Νίνιο (El Niño-Southern Oscillation, Enso), της σημαντικότερης ετήσιας κλιματικής διακύμανσης στον πλανήτη.

Αν και το Ελ Νίνιο έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, φαίνεται να έχει μικρότερο αντίκτυπο στη νότια Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ αραβικής ποικιλίας στον κόσμο. «Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των φαινομένων Ελ Νίνιο, οι προμηθευτές από τη νότια Βραζιλία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις μειώσεις της σοδειάς αλλού», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

πηγη  athensvoice.gr