Τις κοινές συνισταμένες που έχουν οι κάτοικοι 5 συγκεκριμένων περιοχών του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία και ζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 100 χρόνια, αποκάλυψαν επιστήμονες.
Δεν υπάρχει τρόπος οι επιστήμονες να εγγυηθούν ότι κάποιος θα ζήσει μέχρι τα 100, ό,τι και αν αλλάξει στην καθημερινότητά του.
Ωστόσο, όπως γράφει η Washington Post, μπορούμε να μάθουμε πολλά που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, αν γνωρίζουμε τις διατροφικές συνήθειες των αιωνόβιων.
Σε πρόσφατη μεγάλη μελέτη, οι ειδικοί εντόπισαν 5 περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπου οι κάτοικοι συχνά ζουν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο. Μεταξύ τους βρίσκεται και ένα ελληνικό νησί.
Οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν «Μπλε Ζώνες» και περιλαμβάνουν τη χερσόνησο Nicoyan στην Κόστα Ρίκα, την πόλη Loma Linda στην Καλιφόρνια, τα νησιά Okinawa στην Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία και την Ικαρία στην Ελλάδα.
Με μια πρώτη ματιά, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που διαμένουν στις «Μπλε Ζώνες», μπορεί να φαίνονται αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους.
Πολλοί από τους κατοίκους της Σαρδηνίας ζουν σε ορεινό έδαφος, όπου κυνηγούν και συλλέγουν τα δικά τους τρόφιμα, όπως κατσικίσιο γάλα, κριθάρι και λαχανικά από το μποστάνι τους.
Οι μακρόβιοι κάτοικοι της Loma Linda αποτελούν μέρος μιας στενής κοινότητας, που αποφεύγει την καφεΐνη και το αλκοόλ και ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή.
Στην Ικαρία οι άνθρωποι ακολουθούν τυπική μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και μέτριες ποσότητες κρέατος και θαλασσινών, ενώ το κόκκινο κρασί είναι βασικό μέρος της διατροφής τους.
Οι κάτοικοι της Okinawa καταναλώνουν ιστορικά μια διατροφή βασισμένη σε φυτά και ρίζες. Λαμβάνουν πολλές από τις θερμίδες τους από γλυκοπατάτες και φρέσκα λαχανικά, που συχνά συλλέγουν από τους κήπους τους.
Από την πλευρά τους, οι αιωνόβιοι κάτοικοι της Nicoyan, τείνουν να τρώνε παραδοσιακή μεσοαμερικανική διατροφή πλούσια σε αμυλούχα φυτικά τρόφιμα, όπως το καλαμπόκι και τα φασόλια.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά αρκετοί είναι οι παράγοντες που ορίζουν πόσα χρόνια θα ζήσουμε.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται περίπου για το 25% της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου και το 75% εξαρτάται από τη διατροφή, το περιβάλλον, την άσκηση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες.
Και οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η μέση ηλικία είναι κατάλληλη για να ξεκινήσουμε διατροφικές αλλαγές, ώστε να προσθέσουμε ακόμη 10 υγιή χρόνια στη ζωή μας.
Βέβαια, η διατροφή δεν είναι ο μόνος βασικός παράγοντας, καθώς οι έρευνες της μακροζωίας έχουν δείξει ότι στις «Μπλε Ζώνες» έχουν ισχυρούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς, έντονη την αίσθηση του σκοπού και της προοπτικής για τη ζωή.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ