Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζονται οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στις ξένες αγορές, με υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στα αγγούρια και τις ντομάτες, τις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, καθώς και τα ακτινίδια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, οι εξαγωγές φράουλας από τις αρχές του χρόνου έως τις 12 Απριλίου 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 27,7%, φτάνοντας τους 44.411 τόνους έναντι 34.787 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022.
Αυξημένες κατά 52,4% είναι οι εξαγωγές ντομάτας, οι οποίες από 1/1 έως 12/4/2023 ανήλθαν σε 19.938 τόνους έναντι 12.725 τόνων την περσινή χρονιά.
Σε 58.217 τόνους έναντι 41.575 τόνους την σεζόν 2021/22 ανήλθαν οι εξαγωγές αγγουριών, καταγράφοντας άνοδο κατά 40%.
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/22-13/4/23 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 59.588 τόνους έναντι 51.046 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Από 1/9/2022 έως και 13/4/23 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 189.512 τόνους έναντι 180.283 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Νέοι έλεγχοι στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου
Το σχέδιό της για την ενίσχυση των συνόρων έναντι των απειλών βιοασφάλειας και των παράνομων εισαγωγών δημοσίευση η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας.
Το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Μοντέλο Στόχου προστατεύει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας έναντι τέτοιων απειλών ενώ καθιστά όσο το δυνατόν πιο εύκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να περιοριστεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, το νέο προτεινόμενο παγκόσμιο μοντέλο βάσει κινδύνου θα χρησιμοποιεί δεδομένα και τεχνολογία για την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών εισαγωγικού εμπορίου.
Κεντρικό στοιχείο αυτού του προτεινόμενου μοντέλου είναι το νέο Ενιαίο Παράθυρο Συναλλαγών, το οποίο θα παραδοθεί από το 2023 και θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2027. Αυτή η τεχνολογία θα εξορθολογήσει τις διαδικασίες για τους εμπόρους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν πληροφορίες μόνο μία φορά και σε ένα μέρος.
Το προσχέδιο Επιχειρησιακό Μοντέλο Στόχου προτείνει την εφαρμογή ελέγχων μέσω τριών βασικών ορόσημων:
- 31 Οκτωβρίου 2023 – Εισαγωγή υγειονομικής πιστοποίησης στις εισαγωγές ζωικών προϊόντων μεσαίου κινδύνου, φυτών, φυτικών προϊόντων και τροφίμων (και ζωοτροφών) υψηλού κινδύνου μη ζωικής προέλευσης από την ΕΕ.
- 31 Ιανουαρίου 2024 – Εισαγωγή εγγράφων και ελέγχων ταυτότητας βάσει κινδύνου και φυσικών ελέγχων σε ζωικά προϊόντα μεσαίου κινδύνου, φυτά, φυτικά προϊόντα και τρόφιμα (και ζωοτροφές) υψηλού κινδύνου μη ζωικής προέλευσης από την ΕΕ. Σε αυτό το σημείο, οι εισαγωγές ειδών υγιεινής και φυτοϋγειονομικής περίθαλψης από τον υπόλοιπο κόσμο θα αρχίσουν να επωφελούνται από το νέο μοντέλο που βασίζεται στον κίνδυνο.
- 31 Οκτωβρίου 2024 – Οι δηλώσεις ασφάλειας και ασφάλειας για τις εισαγωγές της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου 2024. Παράλληλα, εισάγει ένα μειωμένο σύνολο δεδομένων για τις εισαγωγές και η χρήση του Ενιαίου Παράθυρου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταργήσει την επικάλυψη όπου είναι δυνατόν σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων πριν από την άφιξη.
Την προσοχή στους εξαγωγείς, που εξάγουν φρούτα και λαχανικά στο Ηνωμένο Βασίλειο εφιστά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προετοιμασθούν για να αντιμετωπίσουν την νέα γραφειοκρατία αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως του ΥπΑΑΤ, ώστε εγκαίρως να προσαρμοστούν «στις απαιτήσεις αναρτήσεις των ηλεκτρονικών φυτουγειονομικών πιστοποιητικών για τα εξαγόμενα φρούτα και λαχανικά στο Η.Β».
πηγη: in.gr