Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές για τα εργασιακά δικαιώματα

Την αγωνία τους για μια σειρά από ζητήματα , εκφράζει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εστιάζοντας κυρίως στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την απορρόφησή τους από τα Πανεπιστήμια που πραγματοποιήθηκε επί του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανεπίλυτα ζητήματα ύψιστης σημασίας. Δεν είναι λίγες οι σχολές και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα, κατάσταση που αφορά τόσο κάποια τμήματα των ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε Πανεπιστημιακά, όσο και νέα Πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν εκ του μηδενός, χωρίς να αποτελούν, δηλαδή, μετεξέλιξη κάποιου τμήματος ΤΕΙ ” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Επιστημών Υγείας:

“Είναι αδιανόητο οι φοιτητές να αγωνίζονται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και μετέπειτα να οδηγούνται στην ανεργία, παραμένοντας δέσμιοι των νόμων που αφορούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ο φόβος των αποφοίτων για το πτυχίο τους εντείνεται περισσότερο, καθώς το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει να έχει την πρόθεση ή/και τη βούληση για να το επιλύσει στην πράξη και όχι στα λόγια. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, υποψήφιοι εισάγονται στα τμήματα αυτά, από τα οποία -εν γνώσει τους πια- θα παραλαμβάνουν πτυχίο χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Εύλογα προκύπτει πως σταδιακά, τα εν λόγω τμήματα δεν θα προτιμώνται από τους υποψήφιους φοιτητές, παρά μόνο ως δευτερεύουσα λύση ανάγκης. Το Υπουργείο Παιδείας μετέπειτα, θα αποφανθεί  ότι δεν έχουν ζήτηση οι σπουδές στα τμήματα αυτά, και θα διακόψει την λειτουργία τους, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την απαξίωση προς τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτή την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια χωρίς κάποιο σοβαρό οργανόγραμμα, όσο και η νυν κυβέρνηση (παρά τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ως αντιπολίτευση), αδιαφόρησαν και αδιαφορούν παταγωδώς για το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αφορά δεκάδες κλάδους σε όλες τις επιστημονικές και τεχνικές βαθμίδες. Άλλωστε, την ίδια ώρα που οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων αγωνίζονται για να επικυρώσουν ουσιαστικά τις σπουδές τους, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για να δώσει ισάξια επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των κολεγίων.

Αισίως λοιπόν έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την πανεπιστημιοποίηση και έχει φτάσει πλέον η στιγμή που οι πρώτοι απόφοιτοι των νεοσύστατων Πανεπιστημιακών τμημάτων Διατροφής και Διαιτολογίας δεν δικαιούνται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, καθώς το πτυχίο τους δεν τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα και την απαραίτητη άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Γεννιούνται μάλιστα κάποιες επιπλεόν απορίες: Πώς γίνεται το τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να μην έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ εξ’αρχής ξεκίνησε την λειτουργία του ως ΑΕΙ; Η διάκριση που προκύπτει είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψιν πως οι απόφοιτοι του μέχρι πρότινος μοναδικού ΑΕΙ Διαιτολογίας στην Ελλάδα (του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου) δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Αξίζει να σημειωθεί πως για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών του τμήματος Διαιτολογίας του ΠΑΠΕΛ εργάστηκαν διακεκριμένοι διδάσκοντες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ταυτόχρονα λήφθηκαν ως πρότυπα κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα πανεπιστημιακών τμημάτων από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξίσου εύλογη απορία αποτελεί η παρατηρούμενη κωλυσιεργία την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων που έχουν αναβαθμιστεί από Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την στιγμή που οι παλαιότεροι απόφοιτοι των «τμημάτων-φαντασμάτων» συνεχίζουν να απολαμβάνουν την επαγγελματική κατοχύρωση που τους προσφέρει το πτυχίο τους.

Επιπλέον, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποιόν εξυπηρετεί η διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα Δημόσια Πανεπιστήμια, τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, εκτός αν το σχέδιο είναι να αφεθούν στην απαξίωση και μετά να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Σε μια ελεύθερη οικονομία δεν είναι λύση η στέρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο, το πρόβλημα να διευθετηθεί άμεσα, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μίας «στρατιάς» πτυχιούχων χωρίς μέλλον και να δικαιωθούν οι φοιτητές που με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται, επένδυσαν στο επιπλέον έτος σπουδών, αφού μέχρι τώρα γεννάται το ερώτημα σε τι ωφέλησε αυτή η θυσία, η οποία δημιουργεί ένα πτυχίο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και κανένα ανταποδοτικό όφελος.

Με βάση όλα τα παραπάνω και με βαθύ το αίσθημα ευθύνης, ως Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Επιστημών Υγείας  του ΠΑΠΕΛ αιτούμαστε:

  • Την άμεση επισύναψη του αντίστοιχου νόμου (ΦΕΚ) μέσω του οποίου θα αποδοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλα τα Πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία ακόμα δεν τα έχουν κατοχυρώσει.
  • Να οριστεί άμεσα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας έτσι ώστε να της παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις και τις θέσεις μας για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
  • Να οριστεί συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κύριο θέμα συζήτησης τα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Αναγνώριση από τον Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.
  • Αναγνώριση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να αφουγκραστεί επιτέλους το πρόβλημα και να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τα δικαιώματα των φοιτητών, ανατρέχοντας με ταχύτατες διαδικασίες στην έκδοση εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πλήθος τμημάτων”.