Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Οι πέντε πολιτικοί κίνδυνοι για τη ΝΔ και τα μαθηματικά σενάρια για την αυτοδυναμία

Ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου προβλέπει κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και διευκολύνει υπό προϋποθέσεις τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Πως λειτουργεί το κλιμακούμενο μπόνους

Το πρώτο κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες. Δηλαδή, μοιράζονται οι 280 έδρες αναλογικά και ο πρώτος παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε επιπλέον 1% πάνω από το 25% παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, και φθάνει τις 50 έδρες ως μπόνους. Αν πάρει 39% θα είναι δύο έδρες λιγότερες, θα είναι 48 έδρες το μπόνους. Αν φθάσει 38%, θα είναι 46 έδρες το μπόνους.

Τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής

Το κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία είναι το άθροισμα των ποσοστών των κόμματων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.

Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο μικρότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία. Δηλαδή, αν το ποσοστό εκτός Βουλής είναι 0% τότε το πρώτο κόμμα για να πάρει αυτοδυναμία 151 εδρών χρειάζεται 40,4%. Αν είναι 10% τότε χρειάζεται ποσοστό 37,5% για 151 έδρες. Προφανώς, η αυτοδυναμία είναι ισχνή. (Αντιστοιχίστε τα χρώματα των ποσοστών εκτός Βουλής- από 0 έως 10- με τα χρώματα στην πίτα). 

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής  έφθασαν συνολικά το 16.03% καθώς τρία κόμματα ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΜεΡΑ25 οριακά δεν μπήκαν στη Βουλή αυξάνοντας κατά 8,44% το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής. 

Αν θεωρήσουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή θα παραμείνουν σχεδόν τα ίδια – έστω να μειωθούν κατά 1,5%- και αυτά τα τρία  κόμματα θα μπουν στη Βουλή καθώς συνολικά υπολείπονται 1,3%, τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων εκτός Βουλής φθάνουν το 7,59%.  

Για να πάρει το πρώτο κόμμα ισχνή αυτοδυναμία με ποσοστό εκτός Βουλής 7,5% χρειάζεται περί το 38%.  Αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής φθάσει 10% χρειάζεται 37,5% ενώ με 6% απαιτείται 38,6%.(Αντιστοιχίστε τα χρώματα των ποσοστών εκτός Βουλής- από 0 έως 10- με τα χρώματα στην πίτα). 

Οι πολιτικοί κίνδυνοι για την αυτοδυναμία της ΝΔ

Με το σλόγκαν «η κάλπη είναι άδεια» προσέρχεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ. Το εντυπωσιακό ποσοστό που έλαβε και η τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αν και φαίνεται αντιφατικό.

Αν η ΝΔ χάσει 3,79% από το 40,79% που έλαβε και πάρει δηλαδή 37% τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εφόσον τα υπόλοιπα εκτός Βουλής είναι κάτω του 10-11%.

  • Κίνδυνος πρώτος

Να θεωρήσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ ότι θα έχει άνετα αυτοδυναμία και να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία.

  • Κίνδυνος δεύτερος

Να μετακινηθούν ψηφοφόροι της που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ πάλι προς το παλαιό κόμμα τους για να το στηρίξουν στην προσπάθεια να επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Κίνδυνος τρίτος

Να μετακινηθούν ψηφοφόροι της που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι προς το κόμμα τους θεωρώντας «άδικο» το μικρό ποσοστό που έλαβε.

  • Κίνδυνος τέταρτος

Η ανασύνταξη δυνάμεων και ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν τους ψηφοφόρους που την τελευταία στιγμή – πίσω από το παραβάν- επέλεξαν ΝΔ.

  • Κίνδυνος πέμπτος

Τα αυτογκόλ της ΝΔ στην προεκλογική μάχη καθώς από τη μια η ευφορία της νίκης και από την άλλη οι 26 μέρες προεκλογικού αγώνα μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση και άστοχες δηλώσεις που θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη.

Αν και η ΝΔ μπορεί να αποκτήσει επιπλέον δυνάμεις στην μάχη λόγω και του αέρα του νικητή, εντούτοις είναι σαφές ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη μιας ισχυρής αυτοδυναμίας.

πηγη in.gr